Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЕФЕКТИВНІСТЬ РОБОТИ РАДИ І ДЕПУТАТІВ

Нотатки з тринадцятої сесії обласної ради

Нотатки з тринадцятої сесії обласної ради
Звіт голови обласної ради Василь Дмитрук виклав у тезисному варіанті, адже з ним заздалегідь ознайомились депутати, зрештою, таку можливість мали усі волиняни завдяки публікаціям у пресі.
— При розгляді найгостріших питань нам вдалося знаходити правильні, іноді компромісні рішення, спрямовані на першочергове вирішення питань, котрі мають безпосередній вплив на соціальний і економічний розвиток Волині,— відзначив Василь Павлович. — Звітний період був продуктивніший, ніж попередній, і в сесійній діяльності. Розглянуто ряд актуальних питань, що стосувалися важливих проблем життєдіяльності. Компетенція ради не завершується прийняттям програми чи бюджету, бо рада наділена ще й контрольними повноваженнями, здійснення яких визначає реальну владу місцевого самоврядування.
У звіті широко висвітлено роботу постійних комісій. Завдяки їх діловитості вирішено чимало актуальних питань, що позитивно позначились на соціально-економічній ситуації, сприяли вирішенню гострих проблем територіальних громад міст і сіл. У діяльності ради забезпечувались відкритість і гласність. Склались партнерські стосунки з районними радами і райдержадміністраціями, сільськими, селищними і міськими радами. Об’єднавши зусилля, можна вирішити багато питань, адже важкого воза, як відзначив доповідач, легше тягнути в одній упряжці.
Василь Дмитрук не обминув і гострих кутів. Законом передбачено необхідність тісної співпраці обласної ради й облдержадміністрації.
— На жаль, тепер такої співпраці немає,— сказав голова обласної ради,– про це ми говорили на засіданнях постійних комісій, президії обласної ради. Відсутність співпраці між цими органами призводить до ситуацій, котрі згубно впливають на справи волинян, наших виборців. Органи місцевого самоврядування і виконавчої влади повинні спільно вирішувати наболілі питання регіону заради подальшого зростання соціально-економічного й культурного розвитку. Саме цього ми прагнемо досягти.
Звіт голови викликав зацікавленість депутатів і вони активно його обговорювали. Богдан Дівнич запропонував вжити заходів впливу до тих, хто порушує Закон “Про місцеве самоврядування в Україні”, ставити питання перед Верховною Радою і народними депутатами від Волині щодо прискорення адміністративної реформи. Важливо, щоб в обласних радах були створені виконавчі органи, тоді не потрібно буде делегувати повноваження держадміністрації.
Народний депутат України Сергій Шевчук нагадав статтю 118 Конституції України, в якій сказано, що місцеві держадміністрації підзвітні і підконтрольні радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними районними або обласними радами. Обласна чи районна рада може висловити недовіру голові відповідної місцевої адміністрації, на підставі чого Президент України приймає рішення і дає обгрунтовану відповідь. Якщо ігнорують сесійні засідання облради керівники структур, відповідати повинен заступник або керівник облдержадміністрації. Через неузгоджені дії влади область не одержала мільйон гривень.
— Ситуації, які виникають на Волині, свідчать, що потрібно внести зміни до Закону “Про місцеві держадміністрації” і Конституції України,— сказав Сергій Шевчук. — Тоді кадрові питання вирішуватимуть виборці.
За словами Володимира Карпука, найгірше те, що рада не домоглася звіту голови облдержадміністрації. Дивно, що навіть на тринадцяту сесію не з’явились заступники голови виконавчого органу влади. Депутат запропонував записати в рішенні ради, щоб заслухати звіт голови облдержадміністрації за результатами виконання програми соціально-економічного розвитку Волині за дев’ять місяців.
Рада приймає виважені рішення, що враховують інтереси виборців. Депутати вносять запити, але не всі вони, на жаль, доводяться до логічного завершення. Про це говорив Федір Кошель, зауваживши, що раді є над чим працювати і вона може вирішити багато питань. Запорукою цього є те, що Василю Дмитруку довіряють депутати, голова ради діє колегіально, поважає думки кожного депутата. Позитивно оцінили роботу голови й обласної ради Василь Ковалик, Володимир Банада та інші.
Народний депутат Сергій Слабенко розповів, що всі звернення ради неодноразово направлялись до Кабінету Міністрів.
— Коли сьогодні стверджують, що уряд не знає проблем Волині або не міг про це знати, це не відповідає дійсності,– сказав народний депутат. — В уряді про все знають, але при підготовці бюджету на наступний рік ваші й мої пропозиції не враховуються. Мною в черговий раз зініційовано питання щодо персональної відповідальності голови облдержадміністрації за дії, вчинені протягом двох останніх років. Буде працювати відповідна комісія. А у звіті голови облради, на мій погляд, потрібно було дати оцінку посадових осіб з тим, щоб притягнути винних до відповідальності.
У заключному слові голова обласної ради Василь Дмитрук сказав, що критичні зауваження депутатів щодо виконання прийнятих рішень і депутатських запитів цілком справедливі. І голова, і виконавчий апарат, постійні комісії не завжди вимогливо підходили до втілення їх у життя. Ситуація буде виправлена. Справедливі зауваження і щодо звітів начальників управлінь. На основі аналізу розглянутих на сесіях питань буде передбачено до кінця року звіти тих керівників, які відповідають за виконання рішень. Відповідаючи на зауваження, висловлене Володимиром Банадою, щодо деяких об’єктів обласної комунальної власності, голова облради сказав, що на них взагалі не було відповідних документів. Коли відділ з питань спільної власності територіальних громад обласної ради розпочав роботу, ряд об’єктів не значилось як обласна комунальна власність. Тепер з’ясовуємо, кому належать ці об’єкти. Все те, що відноситься до спільної власності області, буде передано відповідно до чинного законодавства.
— Мені стало відомо, що в Києві поширили інформацію серед народних депутатів і уряду про те, що наша обласна рада не сприймає позицію уряду, всіх добрих справ, зроблених Міністерством аграрної політики. Це явна провокація і явна неправда,– зазначив Василь Дмитрук.
З цього приводу голова облради мав розмову з міністром Віктором Слаутою і сказав, що рада підтримує позицію уряду, міністрів, Голови Верховної Ради щодо вирішення проблем агропромислового комплексу країни, але водночас є ряд невирішених проблем, зокрема, забезпечення пальним за пільговими цінами, пролонгація кредитів, збільшення квот на закупівлю зерна до державних ресурсів за визначеними урядом цінами, які ставлять депутати. У цих питаннях Волині потрібна допомога.
Про хід виконання рішень обласної ради від 24.09.2002 р. “Про стан та наслідки реформування агропромислового комплексу області в ринкову економіку, ефективність використання природних, трудових, фінансових ресурсів. Шляхи розвитку агропромислового комплексу на перспективу до 2006 року” та від 8.10.2003 р. “Про роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування області щодо виконання програми соціально-економічного розвитку області, рішень обласної ради, що стосуються агропромислового комплексу, та її відповідність чинному законодавству і місцевим нормативним актам у ході реалізації заходів щодо регулювання продовольчого ринку” інформували начальник головного управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації Володимир Літвінчук і голова постійної профільної комісії Валерій Панасюк.
Нинішній рік був складним для аграріїв. Особливу тривогу викликає погашення кредитів, боргів з виплати зарплати. Більш як 80 відсотків техніки вже відслужило понад десять років. Проблемним є забезпечення паливно-мастильними матеріалами за зниженими цінами. Цього року добре вродила картопля, але дійшло до того, що деякі заготконтори стали приймати її по десять копійок за кілограм. Є дешева сировина, але на Волині не виготовляють навіть крохмалю. Тим часом, за словами Валерія Панасюка, нашу картоплю везуть на переробку у південні регіони. Хіба не вигідніше відновити на Волині крохмальні та інші переробні заводи? Але є незначні зрушення, як інформував Володимир Літвінчук. Збільшилося виробництво тваринницької продукції завдяки підвищенню продуктивності тварин. Чи не вперше за останні роки тепер маємо позитивний баланс вирощування і реалізації худоби і птиці. Рішення прийнято без обговорення цього питання.
Депутати з місць висловили свої зауваження щодо Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства області на 2004—2010 роки. Схвалено також Комплексну програму розбудови місцевої державної телерадіомережі на 2004—2007 роки, внесено доповнення до переліку господарств області, які мають право на пільги зі сплати сільськогосподарського податку.
Різні позиції висловлювали депутати при обговоренні питання “Про газету “Досвітня зоря”. Йшлося про те, щоб обласна рада виступила співзасновником цього періодичного видання, а також затвердити його статут. Депутат Володимир Карпук поцікавився, чому обходимо виважену, принципову позицію “Волині”, а говоримо про газету, яка є рупором керівництва облдержадміністрації. Рада вирішила вивчити це питання і розглянути його на черговій сесії.
Обласна рада прийняла кілька звернень, зокрема, до органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ та організацій, їх керівників, інших посадових осіб області щодо проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 року. Сергій Шевчук сказав, що він вдячний обласній раді, яка відгукнулась на аналогічне звернення парламенту. За його словами, нині розігрується дивний, навіть страшний сценарій, що нагадує події, котрі розгортались у сусідній державі перед виборами: залякування вибухами, терактами. Терористами оголошено молодь, яка протестує, а студентські громадські організації — злочинними угрупованнями.
— Задумаймось, наскільки відповідальний нині час, шановні колеги. І не треба демонструвати свою хоробрість тільки у виборчій кабіні,— сказав народний депутат. — Кожен з вас, маючи позицію, повинен допомогти зорієнтуватися виборцям.
Прийнято звернення до Президента України щодо сприяння в роботі ВАТ “Луцький автомобільний завод” і звернення до Верховної Ради, обласних рад щодо відміни Закону України від 24.06.2004 р. “Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств та підтримки соціальних стандартів їх працівників” як згубного для агропромислового комплексу, а також звернення депутатів до керівників обласних організацій політичних партій, громадських об’єднань, органів державної влади та місцевого самоврядування щодо недопущення тиску на засоби масової інформації.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel