Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Рівненщині відкриють школу, що подорожчала через Президента

Волинь-нова

На Рівненщині відкриють школу, що подорожчала через Президента

21 грудня до села Пісків Костопільського району з’їдуться обласні та столичні посадовці. Можливо, прибуде навіть сам Петро Порошенко відкривати школу на 226 учнів, яку почали будувати торік і зведення якої вихваляли навіть у Кабміні

Школярі Піскова досі навчалися у приміщенні, якому вже 65 років і яке визнали аварійним ще на початку 2000-х. Будувала нову школу рівненська фірма «Стиль-Декор», одна з лідерів за кількістю виграних торгів обласного департаменту будівництва. На тендері вона, між іншим, запропонувала звести школу за 27,9 млн грн, хоча, відповідно до проектно-кошторисної документації, будівництво мало б обійтися у 40,3 млн грн. Люди, які працюють у будівельній галузі, одразу зазначили, що сума, виставлена фірмою, — ​нереальна. Торік навіть був скандал, пов’язаний із масовістю таких торгів: підприємства на тендерах, аби вигравати, вказували занижені суми, які, передбачалось, до здачі об’єкта в експлуатацію виростуть на кілька мільйонів.

У підсумку за будівництво школи у Піскові «Стиль-Декор» одержить не 28 млн грн і не 40 млн, як передбачав початковий проект, а 46 млн грн. Причому з фірмою планують розрахуватися ще до кінця року.

Пісківська ЗОШ — ​перший приклад, як будівництво за півтора року «подорожчало» на 18 млн грн. Роботи майже завершено. Ще кілька місяців тому хвалилися фотографіями розфарбованого у кольори веселки фасаду школи, проте обласний департамент будівництва наприкінці жовтня провів ще один тендер на будівництво майже готового навчального закладу у Піскові — ​на 18 млн грн. Участь у торгах взяли дві фірми, що, як писали ЗМІ, пов’язані між собою — ​«Стиль-Декор» та «Укрбудреммонтаж інжиніринг». Оскільки обидві навіть не торгувалися, можна припустити, що остання компанія пішла на торги тільки заради того, аби була конкуренція і тендер відбувся.

У підсумку за будівництво школи у Піскові «Стиль-Декор» одержить не 28 млн грн і не 40 млн, як передбачав початковий проект, а 46 млн грн. Причому з фірмою планують розрахуватися ще до кінця року.

— Довелося проводити ще один тендер, оскільки під час будівництва, як це часто буває, проект вдосконалювали, крім того, усе подорожчало, — ​зазначає директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук. — ​Так, вирішили, наприклад, гіпсокартоном стелю покрити, паркан кращий поставити, аби школа мала презентабельний вигляд, на подвір’ї поклали тротуарну плитку, а не асфальт, аби діти за спекотної погоди не дихали асфальтними випарами, стяжку на горищі зробили, щоб його можна було використовувати для зберігання речей, а також на прохання керівництва — ​гараж для автобуса. Нині на будівництві працює десь сотня людей. Опалення вже є, кухня майже готова, ще розмальовують спортзал, довозять меблі…

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel