Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як волинські депутати «провалили» бюджет

Волинь-нова

Як волинські депутати «провалили» бюджет

Напередодні Дня святого Миколая волиняни мали отримати у подарунок під подушку… обласний бюджет. Саме для цього у понеділок зібралися обранці громади у залі засідань. У проекті порядку денного лише 22 питання. Найголовніше — ​про обласний бюджет на 2018 рік. Оскільки сесія позачергова, то ніхто не виголошував ніяких запитів, а відразу, без зайвих слів, приступили до роботи

Ключові слова «не виділяти»

Заслухали звіт голови обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Володимира Корнейчика про виконання програми «Власний дім» за шість років. І попри його аргументи, що їхньою допомогою скористалися 811 забудовників й ситуація на Волині є однією з найкращих в Україні, доповідь чомусь не підтримали.

Але ключові слова 17–ї позачергової сесії «не виділяти». Саме вони звучали найчастіше з уст голови бюджетної комісії Андрія Турака під час обговорення запропонованих змін до обласного кошторису. Перед ухваленням головного фінансового документа Волині депутати вирішили суттєво перекроїти його.

Якщо нинішні депутати забули, що вони лише тимчасові обранці територіальної громади та будуть ліквідовувати книгозбірні, зовсім не ними започатковані, то гріш їм ціна. І хочеться сподіватися: волиняни зроблять висновки й дадуть відповідну оцінку таким недостойним вчинкам.  

Уже понад 5 років буваю на всіх засіданнях, але такого щось не пригадую. Це нагадує ленінський принцип «Вся влада раді… обласній». А давайте взагалі ліквідуємо виконавчу гілку! Вони просто заважають обранцям громади ділити бюджетний «пиріг».

«А за що ж ми тоді воюємо?»

— Зняти кошти на фінансування медичної бібліотеки у 2018 році — ​1 мільйон 357,6 тисячі гривень. Пропозиція — ​ліквідувати дану установу та передати майно в обласну державну наукову бібліотеку імені Олени Пчілки, — ​урочисто проголосив Андрій Турак.

Почувши пропозицію про закриття медичної бібліотеки, я навіть не здивувався, а лише подумав: дожилися, і пригадав доволі популярну крилату фразу британського прем’єра Вінстона Черчилля. Коли під час Другої світової війни його попросили скоротити витрати у бюджеті на культуру на користь армії, він відповів: «А за що ж ми тоді воюємо?»

Якщо нинішні депутати забули, що вони лише тимчасові обранці територіальної громади та будуть ліквідовувати книгозбірні, зовсім не ними започатковані, то гріш їм ціна. І хочеться сподіватися: волиняни зроблять висновки й дадуть відповідну оцінку таким недостойним вчинкам. Тоді, можливо, закриємо музеї та інші культурно–мистецькі заклади, якщо головна ідея бюджету 2018 — ​не виділяти.

На захист бібліотеки виступив відомий медик, депутат п’яти скликань Михайло Бегаль, який назвав запропоноване рішення немудрим. Його досить емоційно підтримав колега Валерій Діброва, нагадавши, що обранці працюють заради громади, й закликав не голосувати за такий бюджет із політичних мотивів. Розкритикувала пропозиції Людмила Кирда й поцікавилася: хто ініціатор цього закриття?

До відома депутатів–«ліквідаторів»: обласна наукова медична бібліотека — ​єдина в області спеціалізована книгозбірня, заснована у 1945(!) році. У її фондах — ​понад 130 тисяч видань. Тут працює лише 8 фахівців, а послугами користується понад 5 тисяч волинян: лікарів, медсестер, фармацевтів, студентів медичних коледжів та університетів. Цю інформацію нам надала директор закладу Оксана Генсецька.

Зате про популізм обранці не забули й запланували збільшити депутатський фонд із нинішніх 50 тисяч гривень до 100 тисяч. Разом — ​6 мільйонів 400 тисяч. А для бібліотеки чомусь коштів немає. Пропоную збільшити фонд до мільйона гривень на одного обранця, тоді депутат зможе його роздати своїм потенційним виборцям. Тільки де тоді взяти кошти на розвиток інфраструктури області?

«Давайте не будемо позоритися»

Розпочалася полеміка, і на критичні зауваження щодо запропонованих змін до кошторису голова обласної ради Ігор Палиця сердито заявив:

— Хочу вам сказати, що бюджетна комісія свою роботу не виконала. Такі питання не повинні в залі вирішуватися. Чому пропозиції вносяться з голосу? Чому директор департаменту фінансів не отримав матеріалів бюджетної комісії, щоб міг їх проаналізувати, які кошти можна перерозподіляти? Це має бути спільна робота депутатів, а не дискусія за кожну правку. Вважаю, що бюджет до ухвалення не готовий.

Врятувати ситуацію намагався головний спікер «УКРОПу» В’ячеслав Рубльов, який постійно під час засідання ходив у президію до голови обласної ради й щось йому наполегливо пояснював. Але, очевидно, «рубльовські» аргументи не подіяли, бо Ігор Палиця запропонував перенести ухвалення кошторису на кінець січня 2018–го. Його відразу підтримав голова обласної державної адміністрації та депутат Володимир Гунчик:

— Ми розбалансували бюджет, який підготувала адміністрація. Я вам скажу про наслідки, якщо ухвалимо це рішення. Як тільки Ігор Петрович його підпише, я поверну його назад як таке, що не відповідає Бюджетному кодексу. Давайте не будемо позоритися. Я підтримую пропозицію голови обласної ради про те, що рішення про бюджет потрібно перенести. Ми повинні його доопрацювати. Минулого року ми приймали головний фінансовий документ в січні і нічого з нами не сталось.

Врешті–решт голова обласної ради запропонував вихід із ситуації — ​розподілити державну дотацію в сумі 353 мільйони гривень, за яку дружно проголосували.

Telegram Channel