Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Січень.  Цвітуть... троянди

Волинь-нова

Січень. Цвітуть... троянди

Напередодні цьогорічного Різдва чоловік у тролейбусі натхненно розповідав, як у лісі в Ковельському районі (назви села не розчула) він цими днями (значить уже в січні) назбирав відро лисичок, а вони ж вважаються весняними грибами. Не вірити випадковому співрозмовнику не було підстав, та все ж сумнів залишився. Проте того ж дня прочитала й побачила на фото в інтернеті, що лисички збирали і в лісі неподалік села Деревок, що у Любешівському районі. А біля Свято–Троїцького собору в Луцьку розквітли троянди… (на фото)

Отримала й кілька телефонних дзвінків від найактивніших читачів «Квіткової підкови», які повідомляли: у когось зацвіли маргаритки, хтось помітив пуп’янки на барвінку великому (тому, що із рябим листям), когось потішили цвітом примули, а хтось милувався бутонами анемони і морозником. Але поза тим усі квітникарі, наче змовившись, запитували, чи не зашкодить це рослинам, як вони вийдуть із зими і чи потребуватимуть якогось особливого догляду?

На жаль, відповісти на ці запитання безпомилково під силу хіба що Всевишньому. Бо синоптики наразі твердять, що минулий грудень встановив кілька температурних рекордів як в Україні, так і на Волині. Адже цей місяць став найтеплішим за більш ніж сто років спостережень, а також здивував найтеплішим днем. А ще метеорологи застерігають, що тривалість холодного періоду та й сама зима стали іншими.

Лисички збирали і в лісі неподалік села Деревок, що у Любешівському районі. А біля Свято-Троїцького собору в Луцьку розквітли троянди…

У зв’язку з цією обставиною треба вносити певні корективи й у вирощування квітів. Минулого року, наприклад, кущ гортензії великолисткової в автора цих рядків пропав не від вимерзання, а від випрівання, бо був занадто щільно й довго накритим. Цьогоріч решту кущів лише замульчувала, а укривала вже після різдвяних свят, бо раніше й не було потреби. Як перезимують — ​поживемо, побачимо… Бо навіть день–два із низькою температурою (понад 20 градусів) можуть негативно вплинути на деякі теплолюбиві рослини. Минулорічна зима була загалом теплою, але кілька морозних безсніжних днів, поворотні заморозки весною — ​і у своєму саду не дорахувалася кількох кущів троянд, двох актинідій та абрикоса, до речі, вже не молодого.

Тож зрозуміло одне: після таких стресових умов рослини, які усе ж їх витримали, потребують особливого догляду: вчасної грамотної обрізки, регулярного підживлення, правильного місця посадки, достатньої кількості вологи. А втрати… У цій справі вони, на жаль, неминучі. Проте вихід є. Шукайте друзів по спільному захопленню. Вони і досвідом поділяться, і живцем чи саджанцем, який у когось таки й зберігся.

Валентина ХМЕЛЬОВСЬКА.

Telegram Channel