Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Далеко не телята —  але «вовка» таки не з’їли

«Гей, пацан, ти що — не в курсі: з нами, «донецькими», так не можна!»

Фото із сайту uefa.com.

Далеко не телята — але «вовка» таки не з’їли

«Шахтар» мінімально поступається «Ромі» й вилітає з Ліги чемпіонів

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Матч–відповідь. «Рома» (Рим, Італія) — «Шахтар» (Донецьк, Україна) — 1:0 (Едін Джеко, 52 хв.) Перша гра — 1:2.

13 березня. Рим. «Стадіо Олімпіко». 47693 глядачі. Головний суддя Альберто Ундіано Мальєнко (Іспанія).

У своїй історії «Шахтар» лише раз долав стадію 1/8 Ліги чемпіонів і виходив у чвертьфінал. Сталося це в сезоні 2010–2011 років. А клубом, який тоді вдалося пройти «гірникам»… була якраз італійська «Рома»!

І цей приємний спогад, і результат першого матчу (а особливо продемонстрована у другому таймі гра!) надихали нас таки на оптимістичний лад. До того ж підопічні Фонсеки явно «на ходу» — скажімо, суперників в УПЛ нині просто «не помічають», незмінно перемагаючи з великим (і «сухим»!) рахунком.

Нагадаємо, що у Харкові 21 лютого «Шахтар» здобув вольову перемогу над «Ромою». Пропустивши під завісу першого тайму, «гірники» після перерви відповіли двома влучними пострілами — 2:1.

Підсумкового успіху це, звісно, ще аж ніяк не гарантувало, проте забивати у Римі конче мусили саме «вовки».

«Шахтар» за увесь матч не завдав жодного (!) прицільного удару по воротах «Роми».

З перших хвилин матчу–відповіді «Рома» запропонувала «Шахтарю» надвисокі швидкості. У стартові хвилини «гірникам» іноді велося геть сутужно. Хоча згодом вони опанували ситуацію — і вже не дозволяли «вовкам» мати аж настільки грізний вигляд. За рахунку 0:0, який влаштовував таки український клуб, команди й пішли відпочивати.

Активніше італійці розпочали й другу половину зустрічі. І невдовзі це таки дало свій результат. «Гірники» прикро помилилися при створенні штучного офсайду (а конкретно — трішки «замонькався» на правому фланзі Богдан Бутко!) і боснієць–гренадер Едін Джеко таки вискочив на ворота Андрія П’ятова. Голкіпер вийшов назустріч і був близький до того, щоб заблокувати удар, але нападник все ж зумів проштовхнути м’яч поміж ніг нашого воротаря і закотити його у рамку…

0:1 — і тепер уже забивати треба було підопічним Паулу Фонсеки. Вони знову–таки більше володіли м’ячем, притискали «Рому» ближче до її воріт, щоправда, феєрії гольових моментів усе ж не створювали.

А ось на 79–й хвилині Іван Ордець «завалив» того ж таки Едіна Джеко, який знову рвався «на побачення» з П’ятовим (сподобалося, певно, боснійцю!) і побачив перед собою «пряму» червону картку.

Майже відразу після цього дуже специфічного «гірчичника» одержав і Факундо Феррейра — в аргентинця не витримали нерви, він цілеспрямовано побіг за межі поля і штовхнув хлопчину, який аж надто неквапливо подавав м’яч, не даючи можливості відновити гру. «Болбой» перелетів через рекламні щити, після чого до нього викликали бригаду лікарів…

Попри неабияке старання й наполегливі спроби організувати фінальний штурм воріт «Роми», «Шахтар» так і не спромігся на рятівний гол.

Італійці виходять у чвертьфінал завдяки м’ячу, забитому на чужому полі. Ну а «Шахтар» каже Лізі чемпіонів: «До побачення!»

Паулу Фонсека після матчу заявив, що його команда домінувала на полі. «Гірники» справді переважали суперника у володінні м’ячем, подали втричі більше кутових тощо. Водночас «Рома» вдвічі «перебила» «Шахтар» за ударами по воротах: вісім проти чотирьох. Що ж до «пострілів» у площину воріт, то тут взагалі чотири проти… жодного.

Вочевидь, чогось–таки «Шахтарю» (нині справді дуже симпатичному!) для великих «лігочемпіонівських» звитяг ще не вистачає.

За воротами

Паулу ФОНСЕКА, головний тренер «Шахтаря»:

«Перед­усім хочу привітати суперника й побажати йому великих успіхів на наступній стадії. «Рома» реалізувала один момент, коли ми дозволили ним скористатися. Джеко оформив єдиний гол і став ключовим футболістом. Узагалі ж я побачив, що «Шахтар» домінував на полі. Ми завершили матч удесятьох, якщо не помиляюсь, володіли м’ячем понад 60 відсотків часу і до фінального свистка далі притискали господарів до їхнього штрафного…

Проте результат протистояння визначався не лише сьогодні: усе могло вирішитися ще в Україні, коли б ми реалізували геть усі моменти, які створили.

Гадаю, всі добре розуміють, що рівень українського футболу не такий високий, як в Італії. Ні для кого не секрет, що в цьому плані ми також є дуже далекими від Іспанії або Англії. Відрізняються й інвестиції клубів: ми не купуємо дорогих гравців, а намагаємось їх формувати у своїй команді. Напевно, тому «Шахтар» не завжди може пройти далі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів».

Telegram Channel