Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як заробити на равликах*

Правда, вражаюче?! І займатися цією справою ви можете у себе вдома.

Волинь-нова

Як заробити на равликах*

Фермери з Литви Дайва Гірдзюшіене (Daiva Girdziusiene) і Ренатас Гірдзюшас(Renatas Girdziusas) виробляють екзотичний продукт

Приблизно вісім років тому в Литві почався справжній бум з вирощування равликів. Багато хто тоді використав свої земельні ділянки під такі ферми. Але, як буває у будь–якій справі, в процесі виникають труднощі. Одним не вистачає досвіду, щоб виростити достатню кількість равликів, інші не знаходили збуту своєї продукції

Бізнес, який об’єднав родину

Підприємці Дайва та її чоловік Ренатас теж зіткнулися з цими проблемами, але завдяки наполегливості та досвіду в бізнесі змогли розвинути свою справу. Тепер вони власники одного з найбільших равликових господарств у Литві, де їх вирощують два види: хелікс асперса максіма (Helix Aspersa Maxima) і хелікс асперса мюллер (Helix Aspersa Muller). І найголовніше – вони стали найбільшими експортерами в Європі.

Як вдалося подолати труднощі і розвинути свій бізнес, ми запитали у Дайви.

– Знаєте, я все життя займалася підприємництвом. Свою першу справу розпочала у 18   років. Спочатку це була торгівля, потім відкрила кілька ресторанів і нічних клубів у Литві та Іспанії. Ніколи не думала, що займатимусь сільськогосподарською діяльністю. Але мій чоловік завжди був близький до природи. Йому подобалося рибалити і полювати. Тож він умовив мене зайнятися вирощуванням равликів. А тепер можу сказати, що саме цей бізнес став нашою основною сімейною справою, – каже директор компанії Дайва.

Найшвидше ростуть африканські слимаки

Розкажіть, будь ласка, докладніше про свій досвід. Як починали?

– 11 років тому ми взялися вирощувати звичайних виноградних равликів. Але нічого не знали про особливості. Закупили для розмноження кілька тонн виноградних равликів, а через деякий час залишилося тільки кілька сотень кілограмів. Тоді ми ще не знали, що погодні умови в Литві не найкращі для їх вирощування на фермах. Якщо негода – вони ховаються в землю, і зібрати їх стає дуже складно. Та й ростуть повільно – близько трьох років. Але, зіткнувшись із першою невдачею, ми не опустили руки і стали цікавитися іншими видами равликів.

І які саме почали вирощувати та чому?

Равликова ферма дає змогу прожити. Тоннy равликів можна виростити за 800 євро, a продати – за 2500. В Україні переважно сприятливий клімат для їх вирощування, а також є можливість займатися цим при нижчих витратах порівняно з інАвтори шими країнами Європи.

– Ми дізналися, що найкраще розводити африканських равликів. Звичайно, треба забезпечити хороші умови, тепло і вологу, але все це окупається. Вони ростуть швидко – шість місяців. Їхнє м’ясо набагато смачніше і ніжніше, ніж у виноградних, а попит набагато вищий. Ось ми й вирішили вирощувати два види равликів – хелікс асперса максіма (Helix Aspersa Maxima) і хелікс асперса мюллер (Helix Aspersa Muller). М’ясо хелікс асперса (Helix Aspersa) цінують за його смак і чистоту. Природних виноградних равликів у Литві збирають і тоннами здають у пункти скупки. Потім переробляють та експортують у Францію, Бельгію, Італію та інші країни. У багатьох державах Європи збір виноградних равликів у природі заборонений. Африканських же вирощують тільки на фермах. Заснувати своє перше господарство ми вирішили поблизу міста Паневежис. Ми з Вільнюса, але саме в іншому куточку Литви випала гарна нагода реалізувати задумане. Зараз наше равликове господарство значно розширилося, і ми побудували другу ферму вже на європейські гроші у Вільнюсі.

Як ви налагодили реалізацію слимаків, адже саме брак покупців змусив багатьох відмовитися від цього бізнесу?

– Так, саме це стало причиною розпаду Литовської асоціації фермерів, які розводили равликів. Але нам дуже допоміг досвід у бізнесі та зв’язки по всій Європі. Знайшли кількох надійних партнерів, зарекомендували себе як постачальники якісної продукції і забезпечили потік покупців з усього світу. Попит на равликів почав рости. У майбутньому плануємо розвивати бізнес, відкрити у Вільнюсі фабрику з переробки і консервації їхнього м’яса. Хочемо стати одними з найбільших виробників та експортерів у Європі.

Що порадите фермерам–початківцям, які займаються розведенням равликів? Наскільки вигідне це заняття?

– Жоден бізнес не буває простим, але люди, які мають терпіння та наполегливість, завжди досягають успіху. Звичайно, перший рік – це інвестиції та робота. Але потім, можу сказати, равликова ферма дає змогу прожити. Тоннy равликів можна виростити за 800 євро, a продати – за 2500. В Україні переважно сприятливий клімат для їх вирощування, а також є можливість займатися цим при нижчих витратах порівняно з іншими країнами Європи, що зумовлює вищий прибуток від бізнесу.

Ми почали експортувати равликів у 2010 році, а попит на них у всьому світі зростає. Уже зараз співпрацюємо з багатьма равликовими фермами. До нас їх привозять не тільки з усієї Литви, а й з Латвії та Польщі. Скуповуємо і реалізовуємо всю продукцію, але потребуємо ще постачальників. Тому охоче співпрацюватимемо з тими, хто розводить африканських равликів в Україні.

Отже, з чого починається цей бізнес?

– По–перше, треба знайти приміщення і землю. Потім молодняк із приходом літа поселити у вольєри на землі на свіжому повітрі. Годують равликів спеціальним комбікормом, що дає можливість виростити їх протягом одного сезону. В кінці вересня – на початку лютого їх збирають і везуть нам. Для фермерів–початківців ми проводимо семінари. Продаємо маткові поголів’я та корми. Звичайно, аби розпочати бізнес, необхідно мати стартовий капітал. Усю детальну інформацію про розведення африканських равликів і про можливість співпраці ми подаємо на своїй сторінці в інтернеті www.snailette.com.ua www.snailette.com.ua

Афродизіак і дуже корисне м’ясо

Чим цінне м’ясо равликів?

– Його вживали в їжу ще з античних часів. У Стародавньому Римі такі страви вважалися неодмінним атрибутом будь–яких урочистостей. Равлики були лікувальним засобом і їжею. Страви з них називають дієтичними. У цьому м’ясі зовсім немає холестерину, зате багате білком, вітамінами В6, В12, залізом, кальцієм, магнієм. Воно м’яке, легко засвоюється. Особливо рекомендують його тим, у кого є порушення кальцієвого балансу в організмі, вагітним і жінкам, які годують, дітям, літнім людям. М’ясо равликів покращує роботу кишківника і нормалізує обмін речовин.

Вважається, що завдяки вмісту магнію воно допомагає боротися зі стресом. І головне – не варто забувати, що це дуже смачний продукт.

Але в Литві начебто ще не дуже популярне їх вживання?

– Найбільший попит на равликів Helix Aspersa Maxima у Франції, Англії, Німеччині, Бельгії, Італії, Португалії та країнах Азії. А маленьких хелікс асперса мюллер (Helix Aspersa Muller) дуже люблять у Середземномор’ї та Іспанії. Хелікс асперса (Helix Aspersa Muller) у стравах використовують цілими разом із тоненькою раковиною (вона є натуральним джерелом кальцію). Ми теж думали, що в Литві до продукції з равликів поставляться з недовірою, але продажі показали інше. Литовські покупці зацікавилися цим товаром. До нас звертаються ресторани з проханням постачати їм цей продукт, ним торгують усі великі супермаркети. Ми зрозуміли, що жителі Литви багато подорожують і активно цікавляться новинками в галузі кулінарії, тому равлики для них не є екзотикою. Особливо інтерес до таких страв зростає напередодні свят – товар охоче купують на Новий рік, а також на День закоханих. Адже відомо, що це хороший афродизіак.

Ви також робите равликову ікру. Розкажіть докладніше про цей екзотичний продукт.

– Він зовсім новий. Його ще називають перлинами Афродіти. Зовні цей делікатес схожий на маленькі білі перлинки. Самі французи почали вживати равликову ікру тільки у 2007 році. Зараз вона є одним із найдорожчих делікатесів у світі. Справа в тому, що її отримання – складний процес. Кожен равлик здатний відкласти всього 100 ікринок один раз на рік, а це тільки 4 г цього делікатесу. Спочатку маленькі равликові ікринки треба акуратно зібрати, потім відсортувати і засолити. Цей продукт дуже багатий різними корисними речовинами і є потужним афродизіаком. Багато хто порівнює його смак зі свіжістю лісу після осіннього дощу, запахом дубового листя, грибів і моху. Ця страва досить екзотична, тому кулінари радять вживати ікру з маслом, змішаним з пряними травами, особливо підходить ароматна заправка для равликів по–бургундськи.

Якщо ви зацікавилися цим бізнесом, читайтe далі:
www.snailette.com.ua

Ірина ПІСКАР

Telegram Channel