Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Буває лебедина вірність. А тут – лелеча

Фото з сайту coma.ua.

Буває лебедина вірність. А тут – лелеча

Герой цієї історії вражає своєю постійністю. Адже він – птах, здається, не підпорядкований законам моралі й етики. Та ось уже 15 років лелека, долаючи 13 тисяч кілометрів, прилітає до своєї пораненої подруги…

Кожного серпня птах на ім’я Клепатан змушений залишати Малену в маленькому хорватському селі Бродські-Варош, щоб мігрувати в Південну Африку. На жаль, його кохана не може летіти разом – 22 роки тому її поранив мисливець. З того часу на зиму вона залишається одна і терпляче чекає на судженого, який повертається до неї в березні. Щороку в пари народжуються пташенята. А доки лелека в Африці, за його подругою доглядає колишній шкільний прибиральник. Просто на даху його будинку птахи звили своє любовне гніздечко. Він і розповів місцевим журналістам цю історію справжнього кохання.

 

16 березня

Сонце (схід – 6.27, захід – 18.28, тривалість дня 12.01).

Місяць у Рибах; 28-29 дні Місяця.

Іменинники: Василь, Зіновій, Нонна.

17 березня

Сонце (схід – 6.25, захід – 18.30, тривалість дня 12.05).

Місяць у Рибах, Овні; 29-30-1 дні Місяця.

Іменинники: Данило, В’ячеслав, Юлія.

18 березня

Сонце (схід – 6.22, захід – 18.32, тривалість дня 12.10).

Місяць у Овні; 1,2 дні Місяця.

Іменинники: Іраїда, Раїса, Андрій, Костянтин.

19 березня

Сонце (схід – 6.20, захід – 18.33, тривалість дня 12.13).

Місяць у Овні; 2,3 дні Місяця.

Іменинники: Аркадій, Федір, Максим, Олена.

20 березня

Сонце (схід – 6.18, захід – 18.35, тривалість дня 12.17).

Місяць у Овні, Тельці; 3, 4 дні Місяця.

Іменинники: Василь, Павло, Євген, Марія.

 

Останній подих зими

16 березня вшановується пам’ять протоієрея Петра Турчанинова. У давнину цього дня спостерігали: яка середина березня – таке й літо. Селяни традиційно обходили поле навхрест, щоб трималася волога в землі, та розпочинали підготовку картоплі до садіння

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 16 березня — хмарно, мокрий сніг. Вітер північно-східний, 7—12, місцями пориви 15–20 метрів за секунду. Температура повітря протягом доби — від 2 до 3 тепла. 17-го — хмарно, вночі сильний сніг, вдень сніг та хуртовина, на дорогах ожеледиця. Вітер північно-західний, 7—12 метрів за секунду, пориви 15–20. Температура повітря вночі — 5—10, вдень — 3—8 градусів морозу. 18-го — хмарно, часом сніг. Вітер північно-західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 8—13, вдень — 5—10 градусів морозу. 19-го — хмарно з проясненням. Вітер північно-західний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11—16, вдень — 0—5 градусів морозу. 20-го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно-західний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0—7, вдень — 0—2 градуси морозу. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 16-го березня було 1983 року — плюс 14, найхолодніше — 1963-го — мінус 16 градусів.

У Рівному 16 березня буде хмарно, очікується сніг, температура – від 0 до 4 градусів морозу, 17-го – 7–9, 18-го – 8–11, 19-го – 3–12, 20-го – 1–12 градусів з позначкою «мінус».

 

Бобри наробили біди

Люблю прогулятися Центральним парком Луцька. Вабить сюди чисте повітря і тиша, яку порушує хіба що зграйка крикливих горобців, що б’ються за ягоди горобини, чи стукіт дятла

 

 Євгенія СОМОВА

Нещодавно проходила повз канал біля алеї парасольок і побачила повалені дерева. Видно, що то не людських рук робота. Попрацювали бобри. Сліди їхнього «злочину», як то кажуть, наяву. Там, де стояли дерева, залишилися заточені, як олівці, пеньки. У вузькому, мов видовбаному долотом, місці — сліди їхніх зубів. Знайомий еколог розповідав, що звірки працюють ними, як пилою. Щелепа ходить туди-сюди зі швидкістю 5–6 рухів за секунду. Поблизу Стиру бобрів багатенько, бо їжі тут достатньо та й річка цьогоріч майже не замерзала. Тож рослиноїдні тварини не голодували. Але, певно, відчули весну й активізувалися, почали вирушати й у далекі походи у пошуках корму. Зрештою, і зуби їм треба погострити. Хоча від таких вилазок страждає парк. Варто було б подумати, як захистити його від хвостатих розбійників. У Києві, скажімо, обмотують дерева металевими сітками. Здоров’ю гризунів це не загрожує.

Притча

Якщо Бог віддає наказ...

Одна дуже бідна жінка не мала чим нагодувати дітей, але свято вірила в Божу допомогу. І ось вона зателефонувала на радіостанцію, щоб озвучити звернення про допомогу до Бога. Працівники радіо з розумінням поставилися до жінки, її слова зачепили й одного зі слухачів, але по-своєму. Переконаний атеїст вирішив позловтішатися зі щирої вірянки. Він доручив своїй секретарці купити багато продуктів та доправити на адресу жінки, якщо ж та запитає, хто надіслав їжу, сказати, що то... від диявола.

Секретарка вручила незнайомці продукти, а та була настільки розчулена, що з її очей полилися сльози.

– А ви не хочете дізнатися, хто надіслав ці продукти? – запитала секретарка. На це жінка відповіла:

– Це зовсім не важливо: якщо Бог віддає наказ, навіть диявол підпорядковується.

 

Вона вирізняється з натовпу хутром і книжкою на 8-й сторінці

Ми щоранку разом їздимо на роботу в одному маршрутному таксі. Взимку вона була у розкішній чорній шубі, іноді в капелюшку — таких запам’ятовуєш одразу й надовго

 

 Інна ПІЛЮК

Наш рейс перший на цьому маршруті. О сьомій ранку його пасажири – переважно працівники заводів на північній околиці міста. Всередині автобуса тісно і ще темно.

Вона, як і я, їде аж до кінцевої зупинки. Понад півгодини щодня мимоволі спостерігаю за цією красивою дівчиною. Часто ми опиняємося поруч на сидіннях. І для мене з цього моменту вона вирізнялася вже не своїм одиноким хутром поміж курток, а… книгою.

Читає популярну сучасну авторку жіночих мелодрам Світлану Талан. Та десь за четвертим разом помічаю, що далі восьмої сторінки книгу не перегортає. Ну звісно, читати в темряві й під час руху маршрутного таксі таки не найкращий варіант. Це не поїзд, не метро, навіть не міжміський рейс – додайте зупинки, «передайте на квиток», «дозвольте вийти»... Але красуня не здається у прагненні раціонально використати вранішніх півгодини і все одно увесь час уперто возить книгу із собою, нехай і просто розгорнутою та незатребуваною. Отаке воно — читання на публіку.

 

Анекдот

Іспит на водійські права:

— Що б ви зробили, якби, проїхавши на машині більше кілометра, виявили, що ключ від неї залишили в гаражі?

— Я б зупинився і вийшов, щоб краще роздивитися того дурня, який її штовхає.

Telegram Channel