Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

«Хлопці, якщо будете так в’яло рухатися, то під час справжнього бою вас перестріляють, як курчат»

Як навчають резервістів із підрозділів територіальної оборони, бачили журналісти «Волині-нової»

На Володимир-Волинському полігоні минулого тижня впродовж трьох днів вишкіл із бойовими стрільбами пройшли понад вісім сотень чоловіків. Частина з них навіть не служили в армії та не мають досвіду, тому стали резервістами другої черги. Якщо пояснити простою мовою, то ці військовозобов’язані — бійці підрозділів територіальної оборони — стануть на захист нашого краю у випадку повномасштабної агресії Росії і будуть серйозною підтримкою для Збройних сил України

«Йдемо дружно в атаку. Мамі потім подзвониш»

Ще на під’їзді до полігона чути кулеметні черги. Нас зустрічає й супроводжує офіцер групи по роботі з особовим складом обласного військкомату старший лейтенант Анатолій Маринюк, який пояснює, що тривають традиційні щоквартальні навчання під назвою «Єдиний стрілецький день», у яких беруть участь 800 резервістів з усіх районів. Вони освоюють ази тактичної, інженерно-саперної та вогневої підготовки, надання першої медичної допомоги пораненим. Інструкторами для резервістів стали учасники громадського формування «Буг» та досвідчені офіцери з районних військкоматів. Усі вони — учасники бойових дій, воювали на фронті.

 Інструктор Тєрєк показує російський реактивний протипіхотний вогнемет.
Інструктор Тєрєк показує російський реактивний протипіхотний вогнемет.

 

— Хочу показати вам реактивний протипіхотний вогнемет, — розповідає групі резервістів із Любомльського району інструктор з інженерно-саперної підготовки з позивним Тєрєк. Досвідчений боєць підрозділу «Буг» пройшов фронт і добре знає особливості різних видів зброї. — У нас вони не вироб­ляються, тільки в Росії. Такі вогнемети ми «віджали» під час боїв у 2014-му. Я з нього стріляв і привіз тубус, щоб показати. Їх використовували сєпари під час штурму Донецького аеропорту…

Поряд група резервістів опановує тактику бою: вчаться йти в атаку й відступати. На цих заняттях непідготовлені новачки повинні засвоїти ази й не боятися, коли поряд лунають постріли, вибухають гранати, навчитися принципів взаємодії один з одним та зі своїм підрозділом.

Орест Василишин: «Дехто вперше в житті стріляв бойовими патронами».
Орест Василишин: «Дехто вперше в житті стріляв бойовими патронами».

 

— Дистанція між бійцями — два метри, — кричить інструктор, — йдемо дружно в атаку. Мамі потім подзвониш, — для прикриття відступу він запалює шашку, щоби створити димову завісу.

 Якщо громадянин підписує контракт на час особливого періоду, то за ним зберігається робоче місце, де він працював, незалежно від форми власності, та середня заробітна плата, яка є на тому підприємстві. 

— Хлопці, якщо будете так в’яло рухатися, то під час справжнього бою вас перестріляють, як курчат, — і ще додає кілька «міцних» словечок, які не перекладаються на літературну мову, але зрозумілі всім.

Підходимо до групи резервістів, котрі вивчають та освоюють ручний кулемет Калашникова. Спочатку теоретична частина, де показують, як правильно прицілюватися. Після цього бійці, одягнувши бронежилет і каску, прямують на вогневий рубіж. Коли лунає команда інструктора, примкнувши магазин із бойовими патронами, стріляють по мішені короткими та довгими чергами. А керівник спостерігає й підказує.

— Стрільбу закінчив, — доповідає боєць.

— Зброю до огляду, — чує у відповідь від інструктора. — На вихідний рубіж бігом марш! Наступний! — лунає над полігоном.

«Якби вміли надати першу медичну допомогу, втрат на війні було б менше»

Загін резервістів Турійського району очолює голова райдержадміністрації Орест Василишин, який на таких навчаннях уже бував неодноразово.

— Ситуація в нашому районі з призовом та контрактною службою стабільна, — розповідає чиновник. — Поставлені завдання ми виконуємо. На полігон зі мною приїхало 26 чоловік — резерв другої черги. Я всіх знаю особисто й переконався, що на них можна розраховувати. Люди різного віку — є старші, понад 50 років, прибули й такі, котрі не служили в армії за станом здоров’я. А на цих заняттях вони побачили різну зброю. Дехто вперше в житті стріляв бойовими патронами. Резервістам показали, які є міни й гранати, розповіли про ефективні засоби інженерного захисту позицій.

За словами пана Василишина, на цій війні ми зазнали багато втрат через те, що солдати не вміли надати першу медичну допомогу собі чи товаришеві, а на навчаннях їм продемонстрували кваліфіковані фахівці, як правильно це робити.

На полігоні — жвавий рух, підрозділи переходять від одного виду занять до іншого. Не стихає стрілянина. Частина бійців у камуфляжній формі, але більшість у цивільному одязі.

— Я вважаю, що головна мета цих навчань — освоїти нові види стрілецької зброї, нагадати призабуті навички тим, хто служив. Я призивався в радянську армію ще у 1988 році. Після моєї служби це перші такі військові збори. Ситуація напружена, тож маємо бути готовими до захисту України. Я хотів би частіше бувати на таких заняттях, — ділиться своїми враженнями державний службовець 49-річний Юрій Лучук.

Будемо сподіватися, що здобуті навички нашим бійцям територіальної оборони знадобляться лише на навчальних зборах, а не в реальних боях.

До речі, на полігоні розгорнуто інформаційно-консультаційний пункт щодо проходження військової служби за контрактом у Збройних силах України. Тут є офіцери з 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади та з флагмана ВМС фрегата «Гетьман Сагайдачний». Як нам розповів офіцер відділу комплектування та призову Волинського обласного військового комісаріату Олександр Петрюк, вони надають консультації резервістам усіх підрозділів, котрі прибувають на навчання з різних куточків Волині.

— Троє чоловіків зацікавилися службою у 39-му зенітно-ракетному полку, розташованому у Володимирі-Волинському, — розповідає капітан Петрюк. — Хочу поінформувати: якщо громадянин підписує контракт на час особливого періоду, то за ним зберігається робоче місце, де він працював, незалежно від форми власності, та середня заробітна плата, яка є на тому підприємстві. А також грошове забезпечення, передбачене законодавством для контрактників. 

Telegram Channel