Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Якщо постили — ​не розговляйтеся від пуза

Волинь-нова

Якщо постили — ​не розговляйтеся від пуза

Найголовніше правило великодніх застіль: не переїдайте, не зловживайте спиртним. Особливо це стосується тих, хто дотримувався Великого посту

— Ваш організм перестав виробляти ферменти, які відповідають за травлення м’яса, яєць і молочних продуктів. Чим довше ви обмежували себе в їжі, тим тривалішим має бути перехідний період. Надмірна «дегустація» ковбас та інших смаколиків загрожує проявами коліту, панкреатиту, холециститу, — ​застерігає завідувач гастроентерологічного відділення Луцької міської клінічної лікарні Віктор Конопельнюк.

Наші мудрі предки не випадково колись ділили одне свячене яєчко, а паски пекли у четвер, бо свіжа випічка важка для шлунка. Не забувайте, що у великому шматку духмяної здоби може міститися денна норма споживання калорій, тому ласуйте, але майте міру. Також лікарі не рекомендують починати великодню трапезу із міцних алкогольних напоїв. На честь світлого свята поставте на стіл якісне сухе вино. Каву, газовані напої теж краще не вживати.

Перед завершенням посту потрібно пити більше води. Це допоможе організму зменшити навантаження від важкої їжі.

Перед завершенням посту потрібно пити більше води. Це допоможе організму зменшити навантаження від важкої їжі. Можна на свято придбати слабогазовану мінералку, зокрема ту, що містить магній. Цей мікроелемент знімає гіперотонус зі стінок жовчного міхура, покращує травлення. Мінеральна вода повинна бути кімнатної температури, вживати її потрібно за 15–20 хвилин до застілля.

За ранковим великоднім столом можете дозволити собі з’їсти круто зварене яйце, шматочок сирної паски та 100–грамову порцію нежирної шинки. З невеликої кількості легких страв має складатися і ваш обід. На вечерю — ​тушені овочі, кефір або йогурт. Вводити білкові продукти в раціон потрібно поступово. Добре, якщо є змога спочатку вживати біле м’ясо. А вже потім можна пробувати страви із свинини. Що стосується механічної обробки, то чим більше їжа буде подрібнена, тим краще. Котлети і суфле безпечніші, ніж стейк. Сирими овочами і фруктами після посту краще не зловживати. Їх рекомендують запікати.

Корисно пити трав’яні чаї, які м’яко стимулюють жовчний міхур і підшлункову залозу. Ось рецепт смачного настою з імбиру, ромашки та лимона. Закип’ятити літр води, покласти у неї половинку цитрини, порізаної скибочками. Зняти з вогню, додати кілька почищених шматочків імбиру і столову ложку сухих квіток ромашки. Дати настоятися, процідити і підсолодити медом. Чудовим є також поєднання ромашки і м’яти, такий чай сприятливо впливає на процеси травлення.


 

Telegram Channel