Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Що ми «наскакали» на Майдані? Розказати?

Волинь-нова

Що ми «наскакали» на Майдані? Розказати?

Часто росіяни саркастично запитують: що ви там наскакали на своєму Майдані і чим вам допоміг ваш Захід?

Павло ПРАВИЙ (БОНДАРЕНКО), колишній шахтар із Луганська, а нині письменник, ведучий блогів

Відповідаю графіком курсу національних валют Росії, Білорусі, Казахстану та України (на графіку видно стабільну в останні роки гривню. А також — ​рубль, що падає та тягне за собою білоруський рубль та казахстанський тенге. — ​Ред.). Нічого не помічаєте? Українська валюта не обвалилась разом із російським рублем. Усі, хто пов’язаний з російською економічною та фінансовою системою, зазнають краху. Такого раніше не було. Якщо падав рубль — ​він тягнув за собою гривню. Тепер — ​ні. Вперше за чверть століття.

Ми сир у Швейцарію постачаємо! Наші екопродукти літаками возять в Емірати. Наш шоколад йде в США та Європу. Наші ракетні двигуни витісняють російські.

Чому так? Тому що ми наскакали альтернативні ринки для своїх товарів. Нещодавно прийшла інформація, що у нас тепер на першому місці як торговельний партнер не Росія, а Китай. На другому — ​Євросоюз. Ми сир у Швейцарію постачаємо! Наші екопродукти літаками возять в Емірати. Наш шоколад йде у США та Європу. Наші ракетні двигуни витісняють російські. Наші програмісти працюють на найбільші компанії світу.

Ми наскакали нарешті незалежну фінансову систему, ліквідувавши 90 «кишенькових» банків, через які відмивались та виводились десятки мільярдів доларів. Практично усі ці банки були «зав’язані» на Росію, і це робило нас вразливими.

А ще ми наскакали так, що зіскочили з російської газової «голки». І тепер у Москви не виходить викручувати нам руки.

Ми наскакали безвізовий режим з Євросоюзом. І це добре не тільки для туристів. Європа поглинає надлишок наших трудових ресурсів, які звідти пересилають валюту, інвестуючи в Україну. Тільки за останні 10 місяців з Польщі — ​понад 4 мільярди євро. А ще таким чином чиниться тиск на ринок праці в Україні. Роботодавці змушені піднімати зарплати, щоб втримати кваліфіковану робочу силу.

Ми наскакали прозору систему державних закупівель. Це значно знизило «розпилювання» бюджетних грошей. Тільки за минулий рік «економія» становила понад мільярд євро.

Ми наскакали лавиноподібний ріст прямих іноземних інвестицій. Будуються сонячні та вітрові електростанції, заводи для виробництва екокомплектуючих для світових автомобільних гігантів, елеватори, зернові термінали, дороги, портові термінали, міні–ГЕС і багато чого іншого. Зараз ми вийшли на рівень іноземних інвестицій 2009 року.

Ми наскакали ріст економіки, який майже втричі більший, ніж у Росії.

Ми наскакали шлях у цивілізований світ. Туди, де свобода слова та зібрань. Так, проблем у нас – з надлишком і перебором. Їх було б менше, якби нас не лізли визволяти «борці з фашизмом». Але ми і це переживемо.

І ми продовжуємо скакати. І наскачемо ще багато чого. Головне серед цього «багато чого» — ​можливість самим будувати своє життя таким, якого хочемо, а не залежати від свавілля царя–батюшки. І вам, дорогі росіяни, теж бажаємо. Ну скільки можна так жити?

Telegram Channel