Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Визначаємо свіжість курячих яєць

Фото ehow.com.ua.

Визначаємо свіжість курячих яєць

Це — один із найбільш затребуваних продуктів у нашому раціоні, адже використовується для приготування багатьох страв: від омлетів до випічки. У ньому міститься майже весь потрібний людині набір вітамінів та мікроелементів. А курячий білок майже повністю засвоюється організмом. Але нерідко куплені в магазині чи на ринку яйця виявляються зіпсованими. Як розпізнати, чи свіжі вони, і не витратити гроші даремно?

Існує кілька простих способів, завдяки яким ви можете це перевірити до того, як вони потраплять у вашу тарілку.

  • Візьміть яйце і злегка потрусіть його, тримаючи між великим і вказівним пальцями. Вміст свіжого не буде рухатися, хоч би як ви його трясли. Якщо ж відчуваєте, що жовток зміщується з боку в бік, таке краще викинути.
  • Огляньте шкаралупу: у свіжого вона тверда, якщо ж м’яка — яйце однозначно протухле. Також зверніть увагу на її колір. У старих яєць шкаралупа блискуча і ніби жирна, із синюватим відтінком; свіже буде матовим.
  • Яйця поділяються на дієтичні і столові. Дієтичними вважаються ті, що знесені не пізніше як 7 днів тому. Якщо ж минуло від 7 до 25 днів до їхньої появи на прилавку — то яйця столові. На дієтичних має бути дата маркування, на столових ця інформація відсутня.
  • Якщо просвітити яйце ультрафіолетовими променями, то свіже матиме яскраво–червоний колір, а чим воно давніше, тим дужче забарвлення тьмяніє і стає блідо–ліловим. Якщо ультрафіолету нема, то дивимося на просвіт: у несвіжому можна побачити темні плями, а тухле не проглядається взагалі.
  • Свіжість яйця можна визначити, опустивши його у 8–відсотковий розчин кухонної солі: лежить на дні посуду — йому 1–6 днів; утворює з дном кут 45° (піднімається вгору тупий кінець) — близько 7–10 днів; стоїть на дні майже вертикально — 11–12 днів; плаває в розчині — 13–17 днів; тупий кінець виступає з води — яйцю більше 17 днів.
  • Свіжі варені яйця чистяться значно гірше, ніж старі.
  • Повітряна камера, яка міститься в яйці, може «розповісти» про його вік. Так, якщо продукт свіжий, камера не перевищує 1 см. У дієтичних вона може сягати 4 мм, у столових — 7–9 мм. З віком, а отже, з всиханням вмісту яйця, камера збільшується. Цим способом можна скористатися і до покупки в деяких магазинах, що оснащені спеціальним приладом.
  • Якщо ви хочете переконатися в свіжості вже купленого товару, розбийте яйце на пласку тарілку й уважно подивіться: жовток свіжого яйця круглий і щільний, він розташований приблизно посередині яйця; білок, що його оточує, товстий і залишається близько до жовтка. У менш свіжому жовток буде приплюснутим, а білок розпливеться по тарілці.
Telegram Channel