Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ой весно, весно, що ти нам принесла?

Фото smachno.ua.

Ой весно, весно, що ти нам принесла?

Кажуть, що це найбідніший на вітаміни сезон. А може, не там шукаємо? Навесні вдасться не лише успішно боротися з авітамінозом, а й зробити заготовки на зиму

Омлет із кропивою

Така страва надзвичайно корисна для всіх, особливо медики радять готувати її на сніданок вагітним жінкам і матерям, що годують груддю, адже вживання такого омлету стимулюватиме виділення молока

 

 ​Інгредієнти: 300 г листя молодої кропиви, 1 цибулина, 2 яйця, сіль, перець, зелень кропу та сметана – за смаком.

Приготування. Кропиву обшпарити окропом, подрібнити. На олії підсмажити нарізану півкільцями цибулю, висипати туди кропиву, залити 2 збитими яйцями, посолити, поперчити, запекти, посипати кропом. Можна подавати зі сметаною. Як варіант – додати в омлет терту бринзу.

 

Кульбабове варення

Ці жовтенькі квіточки – відмінне джерело бета-каротину, наймогутнішого антиоксиданту та імуностимулятора, вітамінів А, В і D, клітковини, заліза, калію, кальцію, фосфору, магнію, тіаміну і рибофлавіну. Ви ще сумніваєтеся, чи варто їх збирати?

 

 Інгредієнти: 400 квіток кульбаби, 1 л води, 1,2 кг цукру, 0,5 ч. л. лимонної кислоти.

Приготування. Кульбаби потрібно збирати у момент цвітіння. Зелені чашолистки і квітколожа додають гіркоти, тож для варення беріть тільки жовті пелюстки. Найкраще використовувати емальований посуд або з нержавіючої сталі, а от алюмінієві, мідні і латунні каструлі для цього не годяться. Квіти не промивайте, адже сенс у тому, щоб пилок і нектар потрапили у варення. Залийте квіти холодною водою, доведіть до кипіння і, зменшивши вогонь до мінімуму, варіть 10 хвилин. Додайте лимонну кислоту, помішайте і кип’ятіть на малому вогні ще 20–25 хвилин. Далі зніміть із вогню і процідіть відвар, пелюстки відтисніть і викиньте. У відвар всипте цукор, розмішайте і знову поставте на вогонь. Щойно він закипить, відразу зміниться з мутно-жовтого на прозорий і красивий. Знову зменшіть вогонь і варіть 30–40 хвилин – чим довше, тим густішим буде варення. Наливаємо його у стерильні банки і закриваємо. Кульбабовий «мед» — густий і тягучий, він чудово зберігається.

Настій із листя кульбаби

Цей напій застосовують для поліпшення обміну речовин

Для його приготування 1 столову ложку подрібненого листя залийте склянкою окропу і дайте настоятися протягом години. Пийте до їди по 1/3 склянки 3 рази на день протягом 2 тижнів.

Чай із коренів кульбаби

Це чудовий жовчогінний засіб

1 столову ложку подрібнених коренів кульбаби залийте склянкою окропу, дайте настоятися 15 хвилин, процідіть, остудіть і пийте за півгодини до їди по 1/4 склянки 3 рази на день.

 

Салат із лободою

Один із найпоширеніших бур’янів у наших краях, виявляється, дуже корисно додавати до супів і закусок: у ньому багато каротину, вітаміну С, органічних кислот, мікроелементів. Нейтральний свіжий смак лободи не зіпсує жодної страви!

 

 Інгредієнти: 50 г лободи, 4 картоплини, 2 яйця, 6–8 редисок, 1 огірок, 15 г зеленої цибулі, 15 г зелені кропу, майонез для заправки, сіль за смаком.

Приготування. Лободу обшпарити і нарізати. Картоплю зварити в мундирі, очистити, накраяти шматочками. Огірки й редис нарізати часточками, всю зелень подрібнити, яйця зварити круто і порубати, все посолити, перемішати, заправити майонезом.

 

Бутерброди з редисом і сиром

Проста і ситна страва, що готується за лічені хвилини

 

 Інгредієнти: 2 редиски, тости з білого хліба, 100 г кисломолочного сиру, 2–3 ст. л. сметани, сіль та зелень – до смаку.

Приготування. Сир змішати зі сметаною, посолити. Тости намазати товстим шаром цієї суміші, прикрасити кружальцями редиски та зеленню.

 

Окрошка весняна

З настанням спеки вона стає, напевно, найпопулярнішою першою стравою. Легкий холодний суп відмінно втамовує не тільки голод, але й спрагу

 

 ​Інгредієнти: 1,5 л кефіру, 200 г шинки, 10 редисок, 2–3 огірки, 2–3 варені картоплини, по 1 пучку кропу і зеленої цибулі, сіль за смаком.

Приготування. Зелену цибулю та кріп помити, обсушити і дрібно нарізати. Редиску помити, обрізати стебла й корінці і покраяти тоненькими кружальцями або півкружальцями. Огірки, варену картоплю та шинку подрібнити маленькими кубиками. Змішати всі інгредієнти, посолити за смаком і залити кефіром. Подавати окрошку охолодженою.

 

Часниково-кропове масло

Цю смачну намазку можна додавати до картоплі, каш, макаронів, запіканок, соусів. Часниково-кропове масло стане вам у пригоді, щоб надати родзинки м’ясному чи рибному стейку, заправити пельмені, збагатити ароматами суп, швидко приготувати незвичні бутерброди

 

 Інгредієнти: 100 г вершкового масла, 1 пучок кропу, 1–2 зубчики часнику, 6 крапель лимонного соку, сіль за смаком.

Приготування. Зелень миємо, обсушуємо, зрізаємо і викидаємо стебла, залишаючи тільки ніжні гілочки. Масло розм’якшуємо за кімнатної температури. Дрібно нарізаємо кріп, пропускаємо через прес часник. Змішуємо все, додаючи сіль та кілька крапель лимонного соку. Формуємо із суміші ковбаску, загортаємо її харчовою плівкою та кладемо в холодильник.

 

Салат у тарталетках із редискою та сиром

У цього рецепта – суцільні «плюси»: він стане у пригоді і тоді, коли гості практично на порозі, і у випадку, якщо ви не любите солодкого сиру, та й вітамінів у ньому чимало

 

 Інгредієнти: по 1 пучку (приблизно по 50 г) кропу, петрушки, зеленої цибулі, 200 г сиру, 1 зубок часнику, 3 ст. л. сметани, 7–8 редисок, сіль та перець — за смаком, тарталетки.

Приготування. Зелень добре помити, обсушити і дрібно посікти. Часник почистити і пропустити через прес. До сиру додати сметану, часник, нарізану зеленнь, посолити, поперчити, добре перемішати. Заповнити цією сумішшю корзинки. Редис накраяти тонкими кружальцями і прикрасити салат у кожній тарталетці у вигляді віяла.

Telegram Channel