Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Аромат із запахом Жінки

І через 100 років говоритимуть про Коко Шанель.

Волинь-нова

Аромат із запахом Жінки

У неї було все… Слава, гроші, прихильники, найкраще вбрання… Більшість завжди думає, що переліченого достатньо для щастя. Більшість не знає, що насправді у неї на душі. Вона ж бо звичайна маленька жінка. Іноді до болю хочеться маминих недоотриманих обіймів, її запаху, аромату досконалості… Як багато у житті значить запах! І вона буде не Коко Шанель, якщо не подбає про парфум, який піднесе її ще вище

Можливо, у голівці славетної Коко снувалися саме такі думки, коли покликала до себе найпрофесійнішого парфумера і загадала створити аромат, який би не відтворював жодного з відомих природних запахів, але обіймав би незгірше за найпристраснішого закоханого… «Штучний аромат, котрий пахне Жінкою». І він, Ернест Бо, котрий змішував запахи ще при дворі російського царя, з радістю взявся реалізовувати цей виклик: синтезував, комбінував, мудрував і заспокоївся аж тоді, коли на столику постало 10 пробірок. Коко має з чого обрати! Їй сподобався №5. Парфумер розповів, що він містить аж 80 компонентів! Це тобі не один квітковий, як у решти! Чого вартий лише синтезований аромат помаранча! А вона вже уявляла, як чоловіки ставатимуть у чергу, аби роздобути чарівний флакончик із лаконічним і ємним написом «Chanel № 5». «Ні-ні, жодної реклами не потрібно. Про них і так знатиме вся Франція», — як і годиться справжній жінці, Коко одночасно успішно вирішувала кілька справ… Кожна з її найбагатших клієнток несподівано отримала подарунок — пляшечку нових парфумів кольору бурштину з неймовірним ароматом. Сталося це 5 травня 1921 року — і незабаром парфуми «Chanel № 5» стали відомими. Мине майже сто літ, парфумерна промисловість сягне небачених висот, з’явиться інтернет–зв’язок. І модниці з усього світу замовлятимуть на інтернет–сайті Модного дому Шанель її аромат. На форумах писатимуть: «найрідніший запах», «звучить дивовижно», «легенда вічності», «мінливий, як сама Жінка».

Чи була мінливою Коко Шанель? Відомо, що у 6 років (1889) вона лишилася без мами. Невдовзі її та ще чотирьох братів і сестер покинув і батько. Деякий час ними опікувалися родичі. Є відомості, що у 12 років Габріель (це її справжнє ім’я) потрапила у дитячий притулок при монастирі. У підлітковому віці, коли дитина протиставляє себе світові, дівчинка мусила одягатися у сіре і жити за розпорядком, як усі. Очевидно, з притулку вона винесла мрію бути інакшою. На початку кар’єри Габріель працювала в магазині одягу, у вільний час співала в кабаре. Дві пісні любила найдужче: «Ko Ko Ri Ko» і «Qui qua vu Coco». За це й отримала прізвисько Коко. А далі були чоловіки, багаті і щедрі. Офіцер Етьєн Бальзан, англійський промисловець Артур Капель.

Коко Шанель утримувала сім’ю Ігоря Стравінського, всесвітньо відомого композитора, який час від часу жив у волинському Устилузі. Вона захоплювалася його музикою, незрозумілою для більшості, і, кажуть, між ними було дещо більше, ніж дружба.

У 1910 році все ще незаміжня Коко відкриває магазин капелюшків. Вона не просто їх продає — вона їх створює. Чарівні головні убори так полюбилися французьким аристократкам, що Шанель розширяє бізнес до Дому моди. Пізніше її інноваційність хвалитимуть, говорячи про маленькі сукні, приталені жакети, спідницю з жакетом, коротку зачіску і навіть засмагу від Шанель. Речі, створені під впливом чоловічої моди, були практичними і водночас елегантними. Усе перервала Друга світова війна. Коко жила в Парижі, хоча більшість кутюр’є поїхала звідти. Подейкують, тоді армія її прихильників поповнилася ще й німецьким офіцером. Коко використала його, щоб визволити з концтабору свого племінника. Та по війні через це мусила виїхати до Швейцарії.

Вона ще з’явилася у світі моди 1954-го у 71-літньому віці. Працювала клято три сезони, аж поки найбагатші світу цього не почали, як і раніше, шукати її прихильності. Мати костюм «від Шанель», а ще сумочку, взуття, перстень і, звісно, парфуми було дуже статусно…

Славетна жінка прожила 87 літ, а Дім моди Шанель діє і нині, має свій сайт в інтернеті, а її «п’ятірочка» (Chanel № 5) полонить своїм ароматом жіноцтво нового тисячоліття.

Цікаві факти

  •  Слоган рекламної кампанії парфумів належить Мерилін Монро. Відповідаючи журналісту на запитання, у чому вона лягає спати, акторка відказала: «Декілька крапель Chanel № 5».
  •  Парфуми від Шанель мали революційну пляшечку: вона відкинула поширені на той час вигадливі флакони і запропонувала звичайний — у формі паралелепіпеда. Простою була й етикетка — в основі контраст чорного та білого.
  •  Коко Шанель утримувала сім’ю Ігоря Стравінського, всесвітньо відомого композитора, який час від часу жив у волинському Устилузі. Вона захоплювалася його музикою, незрозумілою для більшості, і, кажуть, між ними було дещо більше, ніж дружба.
  •  Вона так і не вийшла заміж і не мала дітей. У неї не було навіть свого дому — мешкала в найдорожчому паризькому готелі.
  •  Коко Шанель терпіти не могла викройок: сукні кроїла просто на моделі, обгорнувши її тканиною. В її сумочці постійно лежали ножиці. Однак саме вона як представник високої моди випустила першу промислово пошиту партію одягу. Саме її журнал «Time» вписав у сотню найвпливовіших людей ХХ століття, єдину з модельєрів.
  •  Нині є три види «Chanel №5» — № 5, № 19 і № 22. У «п’ятірці» — парфумерні ноти лимона, бергамота, альдегідів, іриса, фіалки, троянди, жасмину, дубового моху та інші.

 

«Все в наших руках, тому їх не можна опускати»

Афоризми від Коко Шанель

«Короткі сукні довше залишаються модними, ніж довгі».

«У 20 років у вас обличчя, яке дала вам природа; у 30 — обличчя, яке виліпило вам життя; а в 50 у вас обличчя, якого ви заслуговуєте».

«Істинна щедрість полягає в тому, щоб не помічати невдячності».

«Все в наших руках, тому їх не можна опускати».

«Я не займаюся модою. Я сама — мода».

«Кохання мобілізує, дає нам крила і відвагу».

«Будь господарем своєї волі і слугою своєї совісті».

«Якщо ви народилися без крил, не намагайтеся перешкодити їм вирости».

«Не буває некрасивих жінок, бувають ледачі».

Telegram Channel