Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Кинули» на три мільйони гривень знаного волинського господаря із Турійського району Володимира Яренчука

Володимир Яренчук: «За державу боляче».

Волинь-нова

«Кинули» на три мільйони гривень знаного волинського господаря із Турійського району Володимира Яренчука

Як недобросовісна фірма ошукала аграріїв, у число яких потрапило волинське фермерське господарство

Таких сільгоспформувань, як «Перлина Турії», яким уже понад десять літ керує Володимир Яренчук, у нашій області небагато. Воно входить у десятку найбільших господарств Волині, які ґрунтовно займаються тваринництвом. Більш як тисячу голів великої рогатої худоби утримують за сучасною європейською технологією. Два роки тому в господарстві вимушені були піти на непростий крок — здати під ніж майже 500 корів м’ясної породи, придбаних свого часу за кордоном. Мільйонні збитки не давали можливості займатися цим напрямом тваринництва. Почали міркувати, як компенсувати матеріальні й моральні втрати.

За задумом Володимира Яренчука, поблизу порожніх ферм почали зводити новий корівник для молочного стада, запросивши в ролі куратора відому шведську фірму «ДеЛаваль». Мають у планах придбати нетелів німецької породи Голштин. Словом, хоч нелегко, але від тваринництва не відмовляються, своїми силами розбудовують господарство. Та прикрий випадок, який стався нещодавно, почав ламати всі плани.

В «Перлині Турії» отримали подвійний шок: де брати насіння? Володимир Яренчук каже, що били тривогу й збирали «по крупинці» в добрих людей, які мали залишки.

Ще в листопаді минулого року ФГ «Перлина Турії» уклала договір із ТзОВ «Імперія–Агро» щодо поставки насіння соняшника, кукурудзи, сої, мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Вартість замовленого товару — три мільйони гривень. До слова, згадане товариство зареєстроване в місті Миколаєві, а склади їхні розташовуються у Кривому Розі. Оскільки «Імперія–Агро» — одне з найбільших контрагентів відомих солідних фірм із продажу насіння «Піонер», «Сингента», «КВС» та інших, то вийшли саме на них кілька років тому. Налагодили зв’язки, і варто сказати, що жодних проблем із постачанням не було. Працювали за схемою: спочатку гроші, потім — товар. Більше того, партнери були дуже уважними до своїх клієнтів — вітальні листівки на свята, календарики, презентаційна друкована продукція. Тепер у «Перлині Турії» цей факт оцінюють не інакше, як спробу завоювати довіру селян, аби потім їх… «кинути».

— Власником фірми значиться Юрій Олексійович Оцабрик, хоча не виключаємо, що це може бути підставна особа, — розповів Володимир Яренчук. — Згідно з договором ми заплатили ТзОВ «Імперія–Агро» зазначену ними суму грошей і стали чекати товару. Однак минали дні, а його не привозили. Узялися телефонувати на всі наявні їхні номери, та на дзвінки ніхто не відповідав. А потім вони взагалі опинилися «поза зоною»… Тоді почали закрадатися сумніви…

Довелося посилати з Турійського району гінців аж у Дніпропетровську область, звідки мали доставити замовлені товари. З’ясувалося, що в тамтешніх складах, орендованих цим товариством, лише вітер гуляє. Куди зникли орендарі — ніхто не міг сказати. Згодом дізналися, що «фірма у бігах». Почали зідзвонюватися з іншими господарствами, які теж зазнали збитків від такого «партнерства». Як виявилося, від недобросовісних постачальників постраждало не лише волинське сільгосппідприємство, а й чимало інших з різних куточків України. І сума збитків, за попередніми підрахунками, становить 3,3 мільярда гривень.

Найгірше, що сталося це якраз у розпал посівної кампанії. Тому в «Перлині Турії» отримали подвійний шок: де брати насіння? Володимир Яренчук каже, що били тривогу й збирали «по крупинці» в добрих людей, які мали залишки. Словом, у біді їх не залишили.

— Потім почали діяти. Насамперед на ім’я представника ТзОВ «Імперія — Агро» П. А. Татаранюка надіслали лист–претензію з вимогою відшкодувати збитки, заподіяні їхньою фірмою нашому господарству, додали копії договорів та платіжних доручень. Як ви розумієте, жодної відповіді не отримали, — не приховує розчарування Володимир Яренчук. — Тоді звернувся за допомогою до голів Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка та обласної ради Ігоря Палиці, підготував лист до народного депутата Ірини Констанкевич. Подали документи до суду, ще заплатили 40 тисяч судових витрат. Є наша заява і в правоохоронних органах, які мусять виявити, чи не фіктивна це фірма, хто її справжній власник. Маємо намір звертатися далі — до Генеральної прокуратури, СБУ. Врешті, є фіскальна служба, яка повинна знати, куди пішли ці кошти. З нашого боку робилося все прозоро…

Прикро, що нині нема жодних гарантій, що завтра подібне не станеться з будь–ким — суб’єктом господарювання чи приватною особою. І де будемо шукати захист? Керівник і працівники «Перлини Турії» висловлюють підозри стосовно того, що без прикриття високопосадовців таку аферу було б складно провернути. Володимир Яренчук зазначив, що із шахрайством такого масштабу стикається вперше, і боляче не лише за себе, а й за свою державу.

Дізнавшись про такі факти, яку оцінку дадуть Україні закордонні інвестори, яких ми закликаємо підтримати нашу економіку?

Telegram Channel