Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Мамограф приїжджає в село, а жінки  не йдуть перевірятися, бо сапають городи.  Ви думаєте про себе?» 

Орест Андрусенко: «Не легковажте своїм здоров’ям!»

Фото з архіву «Волині-нової».

«Мамограф приїжджає в село, а жінки  не йдуть перевірятися, бо сапають городи.  Ви думаєте про себе?» 

Розмовляти з лікарем-онкологом сьогодні так само тривожно, як читати повідомлення із зони бойових дій. Якщо на Сході наші хлопці підриваються на мінах, то на мирній території люди гинуть від раку, який в Україні в половині випадків виявляють надто пізно. Кількість тих, кого спіткала ця недуга, щороку зростає на 2 відсотки. Кожна сота і навіть тисячна частка цієї цифри — чиєсь безцінне, нерідко молоде життя, адже  10% онкохворих не мають навіть 40 літ

«З’явилися підозри? Негайно до онколога»

Колишній керівник Волинського обласного онкодиспансеру, хірург із майже 40-річним стажем, Орест Андрусенко за свою довгу лікарську практику оперував багато пухлин. Але в розмовах із журналістами завжди звертав увагу на рак молочної залози, бо ця патологія трапляється найчастіше і на початкових стадіях добре лікується. На відміну від хвороб внутрішніх органів, пухлини грудей — ​візуальні, тобто видимі неозброєним оком, треба тільки бути уважним до свого здоров’я і не боятися звернутися по допомогу.
— Рак молочної залози — ​той випадок, коли лікар може вплинути на ситуацію. На жаль, в онкології так не завжди буває. Але коли є шанс допомогти людині, не скористатися цим гріх, — ​пояснює фахівець.
Онкологічні хвороби молочної залози (до речі, у чоловіків вони також бувають) виліковні майже на 100 відсотків, але за них потрібно вчасно взятися, тобто виявити на І стадії. Це і є метою ранньої діагностики, про яку так багато говорять спеціалісти і якою, на жаль, нехтують люди. Технічні засоби — ​мамографи та апарати УЗД — ​допомагають знаходити пухлини невеликих розмірів, які ще ніяк себе не проявляють. Орест Андрусенко наголошує: навіть якщо новоутворення виявиться злоякісним (рак І–ІІ стадій), лікування все одно дасть позитивний результат, коштуватиме набагато дешевше, а тривалість і якість життя значно покращиться. Адже на початку достатньо зробити тільки операцію, а вже після, можливо, доведеться підключати променеву та хіміотерапію, які обійдуться хворому у  25–30 разів дешевше, ніж лікування таких хворих на ІІІ стадії.
— Профілактика онкозахворюваності має дві складові: первинну— контроль за тим, щоб в організм не потрапляли канцерогени, і вторинну — ​власне виявлення передракових захворювань (мастопатій, вузлових форм, кіст), які з часом можуть перейти в злоякісні, та їхнього лікування, — ​пояснює хірург. — ​Виявлення передракових захворювань та онкопатології на ранніх стадіях забезпечується проведенням профілактичних оглядів та впровадженням скринінгових програм (організаційних заходів для обстеження населення із використанням спеціальної апаратури — ​УЗД, мамографів). Онкологічний скринінг (від англійської просіювання) допомагає знайти як передракові захворювання грудей, так і новоутворення, що вже переродилися в злоякісні (рак на ранніх І–ІІ стадіях), які поки що обмежені одним органом. Пухлини розміром від 0,3 до 0,8 сантиметра майже на 100% піддаються лікуванню. Але якщо процес поширився і зачепив лімфатичні вузли, шанси на одужання зменшуються. Тому висновок один: з’явилися підозри — ​негайно до онколога.

«Рак живе не на іншій планеті, а поруч із нами»

— За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, країни, де на медицину виділяється менше 5% ВВП, мають набагато більше запущених випадків раку і високу смертність від нього, — ​продовжує Орест Андрусенко. — ​Такий висновок повною мірою стосується України, адже охорона здоров’я у нас фінансується погано і матеріальне становище людей дуже важке. За моїми спостереженнями, нинішнє падіння рівня життя буде вже третім з моменту проголошення незалежності. А досвід попередніх двох свідчить: через півтора-два роки після зниження соціальних стандартів почнеться сплеск онкологічної захворюваності з великою кількістю запущених випадків, — ​прогнозує фахівець.
Чим раніше діагностують хворобу, тим ефективніше її лікування. Але чим нижчий рівень життя у країні, тим пізніше виявляють онкологію і тим більше хворих із останніми стадіями раку. Запізніле лікування, брак коштів, відсутність доступу до медицини вбивають людей, яких можна було б урятувати. А буває й по-іншому: на прийом до лікаря потрапити можна, а пацієнти не поспішають. Таких випадків Орест Андрусенко бачив чимало під час профоглядів в районах області. Волинський онкодиспансер, мабуть, єдиний в Україні заклад, який ще має виїзний мамограф. Нашим медикам вдалося зберегти обстеження виїзним мамографом, і його використовують для оглядів пацієнтів у сільській місцевості.

— Рак молочної залози — ​той випадок, коли лікар може вплинути на ситуацію. На жаль, в онкології так не завжди буває. Але коли є шанс допомогти людині, не скористатися цим гріх, — ​пояснює фахівець.

— Але мушу сказати, що є кілька районів, де жінки зовсім не хочуть перевірятися. Мамограф приїжджає в село, а вони відмовляються приходити на перевірку зайняті: , мовляв, мають городи, вважають, це їх ніколи не торкнеться. Питаю: «Ви думаєте про себе?» — ​дивується хірург.
На жаль, рак не живе десь на іншій планеті, а поруч із нами. Звичайна клітина людського організму запрограмована на ріст, старіння і смерть, а ракова — ​на неконтрольований ріст. У нашому тілі утворюються сотні тисяч онкоклітин, які імунна система блискавично знищує. Однак іноді її захист слабшає, і тоді з клітин починається розвиток раку. Чому організм перестає з цим боротися, наука точно сказати не може. Онкологія — ​та галузь медицини, в якій ще багато білих плям. Як правило, появу пухлин медики пов’язують зі шкідливими речовинами-канцерогенами, перенесеними вірусними захворюваннями, поганою спадковістю, шкідливими звичками.

— Науково доведено, що 31% раку викликаний курінням, — ​наголошує Орест Андрусенко. — ​Відмовитися від цигарок — ​це перше, що повинна зробити людина, яка не хоче зіткнутися з онкопатологією. 37% випадків пов’язані з неякісними продуктами харчування (із вмістом барвників, нітратів, пестицидів). 9% спричинено спадковістю, 3% — ​впливом алкоголю, медикаментів, радіації, опромінення на сонці. Ці чинники можуть доповнювати один одного, тому стає зрозумілим, що від онкології ніхто не застрахований. Тож необхідно пам’ятати про профілактику раку та його ранню діагностику. І не легковажити своїм здоров’ям, нехтуючи профоглядами, мамографією та порадами лікаря.
Наше життя важке та сповнене стресів. Але рано чи пізно треба зупинитися і запитати себе: хто відповідальний за моє здоров’я? Відповідь очевидна: тільки сама людина. Згадайте, коли востаннє ви були у лікаря на профілактичному огляді, коли робили мамографію чи УЗД? Більшість скаже, що давно або не робили взагалі. Можливо, саме зараз час над цим задуматися. 

Telegram Channel