Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Ніякі погрози, ні підкупи не зламають нас, бо з нами Бог»

Предстоятель Української православної церкви благословляє вірян.

Фото з офіційної сторінки УПЦ КП.

«Ніякі погрози, ні підкупи не зламають нас, бо з нами Бог»

28 травня 2018 року у Луцьку відбулося урочисте відзначення храмового свята кафедрального собору Святої Трійці, яке провів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (на фото)

«Як поводить себе Вселенський Патріарх? Тримається. А тиск на нього з боку Москви йде шалений.

Зараз роз’їжджають представники Московської патріархії по всіх церквах і вмовляють: не погоджуйтеся на те, щоб Вселенський Патріарх дав Томос Київському патріархату. І в той же час виступають за єдність церкви Христової. Але якщо ви за єдність — то чого ви проти Вселенського Патріарха?

Митрополит Іларіон заявив: якщо Томос нададуть Українському православ’ю, то відбудеться розкол церкви, як це сталося між Заходом і Сходом, в результаті чого утворилася православна церква і католицька. Ось таким розколом погрожує Кремль. І закликають нас повернутися до Москви — і тоді буде єдність православ’я. Тобто схиляють нас, наполягають, вимагають повернення в рабство російське. Цього ніколи не буде! Ми в рабстві цьому більше 300 років прожили і знаємо його наслідки. Більше нам того не треба», — заявив у своїй промові Патріарх Філарет.

 

1 червня

Сонце (схід – 5.11, захід – 21.22, тривалість дня 16.11). Місяць у Козерозі. 17–18 дні Місяця. Іменинники: Анастасія, Василь, Віктор, Григорій, Дмитро, Іван, Максим, Матвій, Сергій.

2 червня

Сонце (схід – 5.09, захід – 21.24, тривалість дня 16.15). Місяць у Козерозі. 18 день Місяця. Іменинники: Володимир, Микита, Олексій.

3 червня

Сонце (схід – 5.09, захід – 21.25, тривалість дня 16.16). Місяць у Козерозі, Водолії. 18–19 дні Місяця. Іменинники: Олена, Костянтин, Михайло, Ярослав.

4 червня

Сонце (схід – 5.09, захід – 21.25, тривалість дня 16.16). Місяць у Водолії. 19–20 дні Місяця. Іменинники: Софія, Данило, Захар, Макар, Павло, Федір.

5 червня

Сонце (схід – 5.08, захід – 21.26, тривалість дня 16.18). Місяць у Водолії, Рибах. 20–21 дні Місяця. Іменинники: Марія, Андрій, Борис, Геннадій, Леонтій, Петро, Роман.

 

Прогноз погоди

«Первенець літа рум’яний...»

Наші далекі предки спостерігали за погодою перші два дні червня: якщо дощить – весь місяць сухим, а літо теплим буде, якщо ж холодно – і наступні 40 днів тепла не чекай. Віщувала погоду і поведінка птахів: ворони сідають дзьобами в один бік – до сильного вітру

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 1 червня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10—15, вдень — 20—25 градусів тепла. 2–го — мінлива хмарність, вночі — без опадів, вдень — місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер південно-східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10—15, вдень — 22—27 градусів тепла. 3–го — хмарно з проясненням, короткочасний дощ, місцями гроза, вдень подекуди град. Вітер південно-східний з переходом на північно-західний, 7—12 метрів за секунду, під час грози поривчастий. Температура повітря вночі — 11—16, вдень — 24—29 градусів тепла. 4-го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно-західний, 5—10 метрів за секунду. Температура вночі — 11—16, вдень — 24—29 градусів тепла. 5-го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер північно-західний, 5—10 метрів за секунду. Температура вночі — 8—13, вдень —19—24 градуси. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 1 червня було 1979 року — плюс 31, найхолодніше — 1951–го — 2 градуси тепла.

Температура води в озері Світязь — плюс 19, у річці Стир — 21 градус.

У Рівному 1 червня протягом дня ясна погода. Без опадів. 2-го та 3-го — мінлива хмарність. Можлива гроза. 4-го та 5-го — сонячно. Температура повітря 1-го — 17-24, 2-го — 13-26, 3-го — 16-24, 4-го та 5-го — 15-27 градусів тепла.

 

Магнітні бурі у червні

Максимум сонячної активності очікується 1, 2, 29 та 30 червня. Менш інтенсивні бурі випадають на 5, 8, 9, 19 та 20 числа. Лікарі рекомендують у ці дні бути більш уважними до свого здоров’я. Особливо це стосується людей із хронічними захворюваннями та розладами сну.

 

Роби добро тихо. Усе, що віддав, – твоє

У редакцію завітала 82-річна Єфросинія Іванівна Романюк, яка розповіла неймовірну історію про людське серце

Усе почалося з того, що бабця разом із торбинкою з лушпайками викинула до вуличного смітника і вузлик із грішми. Як сама каже, потьмарилося в голові, то й переплутала мішечки. Опам’яталася через трохи й назад до того смітника. А там уже порожньо. Розповідаючи, що було далі, Єфросинія Іванівна не могла стримати хвилювання: «Смітники ті — неподалік Луцької міської лікарні. Я почала допитуватися, може, хтось бачив, куди сміття повезли? Жінка якась поряд прибирала, так вона на мене навіть не глянула. Стою і з того всього плачу».

Думаю, кожному зрозумілий відчай старенької, адже така згуба — великий удар по її бюджету. Однак на цьому історія не закінчилася, а отримала несподіване продовження. «Аж тут виходить чоловік віком 30—40 років у білому халаті. Русявий, круглолиций і веселий, — згадує Єфросинія Іванівна. — Почав розпитувати, що сталося, заспокоював. І все цікавився, скільки ж грошей я викинула? А тоді дістав гаманець, відрахував три сотні і простягнув мені. Я відмовлялася брати. Тоді він гроші запхнув мені в сумку, а сам сів у маленьку чорну машину та й поїхав».

Тож і прийшла вона у редакцію, щоб подякувати незнайомому добродію через газету. Сподівається, що прочитає він її щире спасибі та побажання здоров’я і ласки від Бога. Адже зворушила бабцю не лише фінансова допомога, а насамперед чуйність людини.

...Прощаючись, Єфросинія Іванівна декілька разів повторила, що ті 300 гривень готова віддати. Але не зараз, а з наступної пенсії, бо ці вже витратила на квартплату.

 

«Дайте щось від живота!»

Таке прохання почув в одній із луцьких аптек і дуже здивувався, коли фармацевт зуміла його задовольнити

Леонід ОЛІЙНИК

Аптекарка перепитала в молодої жінки: «Вам – панкреатин»? Та відповіла ствердно і попросила міцніший. Наче коктейль у клубі замовляла. І навіть не в тому справа, наскільки ці ліки можуть бути шкідливими при неправильному вживанні. Зрозуміло, що самолікування до добра не доводить. Дивовижно те, як працівник аптеки без аналізів зуміла серед органів черевної порожнини — шлунка, жовчного і сечового міхурів, підшлункової залози, кишківника, яєчників та печінки — визначити хворий і підібрати необхідний препарат. Можливо, її надихнула конкуренція із фармацевтичним закладом, що поряд, де працюють такі ж самі діагности?

 

Найкраще місце на землі!

На руках татка чи мами не лише приємно спостерігати за світом, а ще й бачити солодкі сни

 

 Поглянеш на календар — і дивуєшся: скільки, виявляється, є свят, присвячених сім’ї. Це Дні батька та матері, День сім’ї, День батьків, День захисту дітей. Якраз останні два і відзначаються першого червня. Символічно, що зійшлися вони на одну дату, адже саме батьки несуть головну відповідальність за виховання та захист дітей. Звичайно, офіційні свята — це добре, але головне — серйозне ставлення до батьківства. І цьому ніяке свято чи урядова програма не навчать! Тож нехай повсякденні клопоти та негаразди не стають хмарами, які закривають від вас маленькі сонечка дитячих усмішок. І хай буде якомога менше в тих хмарах сварок-блискавок, адже після них дуже часто накрапає дощ.

Telegram Channel