Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Літо-2018: офіційні синоптики обіцяють «пекло», народний прогнозист не такий категоричний

+35 – це ще будуть "квіточки"

Фото 1tv.od.ua.

Літо-2018: офіційні синоптики обіцяють «пекло», народний прогнозист не такий категоричний

Наступні три місяці в Україні будуть найспекотнішими за останні десятиліття, а дощів випаде менше норми

Такий прогноз у травні оприлюднив директор Українського гідрометеоцентру Микола Кульбіда. За його словами, температура повітря першого літнього місяця перевищуватиме норму на 1–1,5 градуса на всій території країни. Така ж погода очікується у липні, тільки на Прикарпатті це відхилення сягатиме 2–2,5 градуса. У серпні найспекотніше буде в західних областях, у решті регіонів країни — до 1,5 градуса вище норми. Доволі часто термометр показуватиме 30–35 та 35–40 градусів Цельсія. Пан Кульбіда каже, що кількість спекотних днів за останні десять літ зросла втричі.

Кількість спекотних днів за останні десять літ зросла втричі.

А народний синоптик із Каменя–Каширського Володимир Деркач на початку року спрогнозував, що літо трохи зіпсують дощі у червні, але далі погода «розгуляється» до високих температур. Чи довіряти передбаченням нашого земляка — вирішуйте самі. Принаймні його травневий прогноз, як на мене, виявився доволі достовірним:

«Перші дні травня ще будуть досить прохолодні, але потроху температура підніматиметься, опадів мало. А вже друга декада — набагато тепліша, іноді — просто літо. Остання десятиденка також не розчарує: буде тепло, лише трохи зіпсують картину невеликі короткочасні дощі».

А ось яким пан Володимир побачив літо-2018:

Червень

Літо почнеться з невеликих опадів, які наростатимуть до середини декади, далі на 2 дні погода поліпшиться, а після цього знову задощить із ще більшою силою аж до кінця декади. Початок другої десятиденки — вже без опадів, втім справжнього літнього тепла як не було, так і не буде. Далі можливі короткочасні дощі. Із середини другої декади сонечко добряче пригріє, але це ще не літня спека. Третьої декади опадів буде дуже мало, збережеться комфортна погода без надмірно високих температур.

Липень

Із самого початку місяця температура підвищуватиметься, подекуди буде спекотно, лише під кінець першої декади можливі сильні короткочасні дощі з поривами вітру. Друга декада теж дуже тепла, тільки в середині цього періоду можливий невеликий короткочасний дощ. На останню десятиденку позначка термометра трішки знизиться, але суттєве похолодання з дощем прийде наприкінці липня.

Серпень

Перші дні серпня захопить зниження температури, яке розпочнеться ще наприкінці липня, збережуться невеликі опади, далі дещо потепліє. Друга декада буде мінливою: 1–2 дні — теплі й погожі, і знову 1–2 дні — холодніші, із невеликими опадами. Остання десятиденка не принесе великого тепла, але комфортна погода збережеться. 

Леонід ОЛІЙНИК.

Telegram Channel