Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Якою буде медицина завтра

Понад 207 тисяч волинян уже підписали декларації із сімейними лікарями. Від активності наших краян залежатиме фінансування закладів первинної ланки охорони здоров’я у наступному році, зокрема і в сільській місцевості. Цій проблемі була присвячена нарада у губернатора області Олександра Савченка з головами райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад

Ініціатива Президента, спрямована на розвиток сільської медицини, підкріплена реальними коштами: для Волинської області було виділено майже 189,5 мільйона гривень. Кошти розподілені відповідно до кількості населення. Зокрема, 73,5 млн передбачено на забезпечення медичним транспортом; 72,8 — ​на будівництво, реконструкцію та ремонт амбулаторій; 32,9 — ​на матеріально-технічне забезпечення; 10 — ​на придбання та реконструкцію службового житла для медичних працівників; 191 тис. грн — ​на забезпечення доступу до інтернету.

На Волині діятиме 182 амбулаторії, тобто на 42 більше, ніж є сьогодні.

— У результаті на Волині діятиме 182 амбулаторії, тобто на 42 більше, ніж є сьогодні. У сільській місцевості також працюватимуть 132 пункти здоров’я, куди мінімум двічі на тиждень приїжджатиме лікар та прийматиме пацієнтів. Але це не означає, що ми закриємо 600 ФАПів, — ​обіцяє начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.
Триває кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Уже понад 207 тис. осіб (20% населення області) обрали свого сімейного лікаря. Ця робота є дуже важливою. Адже з початку 2019 року фінансування первинної ланки медицини йтиме через Національну службу здоров’я України. Для стабільного функціонування медичних закладів необхідно, аби не менше 70 відсотків волинян «узаконили стосунки» з лікарями. 

Оксана КРАВЧЕНКО

Telegram Channel