Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Доброго дня вам, люди!

В обіймах літа.

Фото Людмили ВЛАСЮК.

Доброго дня вам, люди!

«А душа вклоняється просторам. І землі за світлу радість — жить!»

Найбільші дні, і трави — по коліна.

Колосся в полі. Світлі небеса.

Волинь моя, ти — польова царівна.

Де ще у світі є така краса?!

Василь ГОЛЮК

 

Частенько дорогу зі школи скорочувала полями, пробираючися крізь безкрає море зелених високих трав і торкаючись руками дозрілого колосся, над якими височіло небо — чисте, прозоре — погляд так і тоне… Хоча зовсім поряд із високовольтною лінією линула в далеч стрічка асфальту, звідки долинав гуркіт авто. А тут чути лише шелест жита та трави. І все це вривається в душу, розбурхує в ній дитячі спогади. І на серці стихають незгоди…

Тому й хліб для мене пахне дитинством, а ще — маминими руками. Пригадую, вона вставала вдосвіта, як тільки через віконне скло пробивалися перші сонячні промені. Розпалювала піч, що потріскувала сухими полінами, і враз полум’я лизало своїм язиком усі її розпечені закутки. Доки готувався сніданок, мати місила тісто. Я любила спостерігати, як її руки раз по раз занурювалися в каструлю, а згодом білі паляниці рум`янилися під гарячим духом печі.

«Здрастуйте, жита!» — кажу їм і сьогодні та переповідаю все те, чого навчали мене, уже молодшого покоління: шанувати і цілувати кожен колосочок, у якому — людська праця. Цій дівчинці Вікторії Бовкуш — дванадцять, вона зі Старої Вижівки, ще по–дитячому сприймає світ і вірить лише в добро. Я щиро їй зичу зберегти в собі оці сонячні промені душі, аби її життя завжди колосилось радістю. 

Ох, і наїмося вишеньок–черешеньок!

Ціни на них у червні різко «просіли»

 

 

Перші ягоди на луцьких ринках завжди привізні — з Мелітополя, Закарпаття… На базарах вони були дорогими — коштували понад 40 гривень. Та з дозріванням волинських ягід і збільшенням пропозицій їхня вартість почала знижуватися. Добірні, обціловані сонцем черешні з приміських садів і дач, нині можна придбати за 20—25 гривень. Дрібніші й гіршої якості продавці віддають за 10—15. Лиш би купували. Кажуть, вродили черешні цьогоріч, як ніколи. Тож намагаються якомога швидше продати делікатну продукцію.

З’явилися на ринках і вишні. Щоб поласувати ними, доведеться віддати також щонайменше 25 гривень за кілограм. Та є сподівання, що під тиском збільшення пропозиції вони подешевшають. Урожай же буде хороший! Торік вишні на Волині через несприятливу погоду не вродили. То, може, хоч цього року наїмося. 

Євгенія СОМОВА.

 

Їжаки лоскоту не бояться

Встиг загальмувати, коли біля стежки щось зашаруділо. Зліз із велосипеда і у високому вересі помітив їжака. Він завмер, настовбурчив голки, готуючись миттю скрутитися в клубок

Тваринка почала принюхуватись: мокрий писок ворушився, намагаючися втягнути запах небезпеки. Затим їжак трохи повернув голову, прислухаючись. Якомога тихіше, аби не зашелестіти травою, я наближався до свого «візаві». Залишився крок — голкасний не рухається, але й не згортається. Почали надокучати комарі. Помер він там чи що? Нагнувся і бачу: колючка розлігся на купині й від спеки аж витягнувся. Я не знайшов нічого кращого, як зірвати стебло і полоскотати ним темну лапку, що виглядала з–під голок. Але скільки не колов травинкою, реакції не було. На зворотній дорозі від мого «співрозмовника» вже й слід прохолов. n

Сергій НАУМУК.

 

На «Житньому полі» творили Берегиню

«Десятки людей сьогодні відчули високу енергію зеленого житнього поля, наливання колоса зерном. Червоні маки і волошки цвітуть на краєчку рядків жита. Спів птахів над головою і голубий простір неба. Мить надихає на життя і творчість»

 

 

Так окрилено розповіла про пленер «Житнє поле» (на фото) в селі Купичів Турійського району Марія Кравчук, заслужений майстер народної творчості України. Майстриня керує студією «Житечко» та музеєм «Солом’яне диво» у комунальному опорному закладі «ЗОШ І–ІІІ ступеня села Купичів» і вже вчетверте проводить обласний захід із соломоплетіння за участі викладачів, учнів Луцької художньої школи, просто охочих творити своє солом’яне диво.

Якщо минулі роки на ньому виготовляли дідухи, обрядові вінки та дерева життя, то цьогоріч обрали тему Берегині, адже образ хранительки домашнього вогнища близький кожній жінці. Розпочався захід із пісні «На калині мене мати колисала», бо мати і є продовжувачем роду. З Луцька прибули професорка Світлана Богдан, поетеса Ніна Горик, заслужена артистка України Галина Кажан, викладачі художньої школи та коледжу культури і мистецтв, начальник відділу культури, молоді і спорту Турійської РДА Надія Матвіюк. 

Лариса ЗАНЮК.

 

15 червня

Сонце (схід — 5.04, захід — 21.33, тривалість дня — 16.29).

Місяць у Раку, 2–3 дні Місяця.

Іменинники: Уляна, Юліана, Андрій, Дмитро, Никифор.

16 червня

Сонце (схід — 5.04, захід — 21.34, тривалість дня — 16.30).

Місяць у Раку, Леві. 3–4 дні Місяця.

Іменинники: Клавдія, Павло, Денис.

17 червня

Сонце (схід — 5.04, захід — 21.34, тривалість дня — 16.30).

Місяць у Леві. 4–5 дні Місяця.

Іменинники: Софія, Назар, Петро, Юліан.

18 червня

Сонце (схід — 5.04, захід — 21.35, тривалість дня — 16.31).

Місяць у Леві, Діві. 5–6 дні Місяця.

Іменинники: Леонід, Ігор, Федір, Костянтин.

19 червня

Сонце (схід — 5.04, захід — 21.35, тривалість дня — 16.31).

Місяць у Діві. 6–7 дні Місяця.

Іменинники: Георгій, Іларіон, Сусанна, Єгор.

Золоті слова

«…а сонце приходить бо я відчиняю

всі вікна і двері всі брами й пости

прости мене серце що пульс зупиняю

зійди мені сонце

і день запусти»

Юрій ІЗДРИК,

український прозаїк, поет, культуролог.

Все залежить від заходу сонця

15 червня вшановується святитель Никифор, сповідник, патріарх Константинопольський. Погоду нашим пращурам прогнозувало сонце: якщо воно ввечері не сяде в хмари, то наступний день буде хорошим; коли ж навпаки — то негожим і похмурим

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 15 червня — мінлива хмарність, короткочасний дощ, гроза. Вітер східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря по області: вночі — 12–17, вдень — 20–25 градусів тепла, у Луцьку — вночі — 14–16, вдень — 22–24. 16–17–го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер східний та південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12–17, вдень — 22–27 градусів. 18–19 — мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду, вночі — 11–16, вдень — 22 — 27. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 15 червня було 1972 року — плюс 31, найхолодніше — 1958–го — плюс 6 градусів.

Температура води в річці Стир — 23, озері Світязь — 20 градусів. Радіаційний фон по області становив 0,009 — 0,014 мілірентгена за годину.

15 червня в Рівному небо буде вкрите хмарами. Вранці на зміну нічному дощу прийде гроза. О другій половині дня очікується дрібний дощ, який ближче до вечора закінчиться. Температура повітря — 17–23, 16–го — 17–26, 18–го — 18–29, 19–го — 17–28 градусів із позначкою «плюс».

Telegram Channel