Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Саша незвичайно попрощався з дітьми»

Єдиний знімок, на якому сімейство Бойків у повному складі.

Фото із сімейного архіву БОЙКІВ.

«Саша незвичайно попрощався з дітьми»

— Він кликав до себе кожного окремо з наших тринадцяти синів і дочок, — розповідає Наталія Бойко, — і давав настанови. Я не розпитувала, про що говорили (це вже «їхнє»). Але сьогодні можна припустити, що, мабуть, були слова про те, як підтримувати одне одного, бути мені опорою

«На цьому фото ми ще всі разом»

Під час телефонної розмови Наталія Бойко, яка живе у селі Сопачів Володимирецького району на Рівненщині, погодилася на зустріч із ведучою рубрики «Любить! Не любить». І я їй щиро вдячна за це. Адже зрозуміло, як боляче говорити про сім’ю, в якої передчасно обірвалося одне крило. На видному місці в кімнаті в оселі Бойків — фотознімок, який відразу привертає увагу. Здогадуюся, що це світлина, де родина в повному складі. Помітивши зацікавлення, Наталія каже:

Я не сама — Бог із нами. Віра мені допомагає. Якби не Господь, то можна було впасти у відчай. А так я вранці прошу Його, щоб дав сили, а ввечері дякую за прожитий день.

— Ця фотокартка зроблена за півроку до того, як не стало чоловіка. На ній ми всі разом. Знімок мені особливо дорогий, бо це Саша сам захотів, щоб уся сім’я сфотографувалася. До цього в нас були світлини, на котрих ми то з трьома, то з чотирма чи п’ятьма дітьми. А торік у лютому чоловік якогось дня запропонував, щоб усі зібралися, — «нехай буде така пам’ять». І це єдиний знімок, на котрому тринадцять синів і дочок. І тато ще з нами… Живий…

 Хворів Олександр більше п’яти років. Мав ту страшну хворобу, яка не зважає, що людина така молода, що в неї сім синів і шість дочок, яких треба піднімати, як мовиться, на ноги. Жінка розповідає:

— Бог дав так, що гострий біль не мучив Сашу — тож знеболювальні ліки, які йому виписали і я мала колоти при потребі, так і не знадобилися. Ось тільки слабкість була. Кілька днів чоловік уже не розмовляв, але був при свідомості. Помер удома. До останньої хвилини сиділа біля нього — він так захотів, щоб тільки я була з ним, коли від нього відходило життя.

«У добрих справах пізнавали одне одного»

Вони обоє — сопачівські. А познайомилися на зібранні в Домі молитви. Олександр ріс у сім’ї, де всі були парафіянами Церкви християн віри євангельської п’ятидесятників. А батьки Наталії — православні. Та сталося так, що вона ще дівчинкою, у класі шостому чи сьомому, пішла перший раз на зібрання.

 — І мені сподобалося в Домі молитви, — пригадує жінка. — Духовне життя молоді вразило.

Це потім вона зможе сама собі сказати, що сталося це не випадково. То був шлях до того, аби познайомитися з майбутнім чоловіком, який на три роки старший від неї. Коли мова зайшла про те, як довго вони зустрічалися до весілля, то прозвучала така фраза:

— Якщо ви побачення маєте на увазі, то їх у нас і не було. У нашій церкві молодь разом проводить час. Ми співаємо в хорі, відвідуємо хворих одновірян, у міру сил і можливостей допомагаємо їм.

Ось так у різних життєвих ситуаціях, коли є нагода побачити, наскільки людина добра, порядна, вони відкривали для себе одне одного і те, які погляди мають на сімейні цінності. Наталія небагатослівна у спогадах про той період у їхньому житті, коли вони вирішили одружитися і попросили в пастора, а потім і в батьків благословення на шлюб. Їй боляче вертатися до цих днів, бо Олександра вже нема. У неповні 43 роки пішов він із життя. Я прошу вибачення, бо розумію, як важко жінці згадувати їхнє весілля, початок подружнього життя. Наталія розповідає:

Пам'ятне фото із дня весілля.

— Одружувалися ми 25 жовтня 1998 року. Це ж знаєте, який був непростий час — сукню для урочистості брала напрокат у Кузнецовську. А гостей було багато, бо родини в обох чималі.

Я бувала на весіллях п’ятидесятників. Мене приємно вражало, що горілки ніхто не п’є, але й без цього весело. І, судячи зі слів моєї співрозмовниці, в них теж було гарно все організовано. Хлопці й дівчата співали, декламували вірші, як мовиться, до теми дня. Зичили всі молодятам миру, здоров’я, добробуту, благополуччя. Щодо добробуту, то свого куточка, де можна було б звити сімейне гніздо, Бойки не мали. Жили спочатку рік у батьків Олександра, потім стільки ж — у Наталчиних (до них перебралися вже коли свій дім будували, щоб ближче було). У 2001 році, в травні, перейшли у свою нову оселю. Правда, ще тільки дві кімнати викінчили, і кухню. Тоді в них було двоє дітей — син і донька. Всіх інших у власній хаті виколисували.

Мова заходить про те, чи думала Наталія та її чоловік, що матимуть стільки дітей. І з приводу цього жінка каже:

— Я знала, що буде стільки, скільки Господь дасть.

І Бог дав тринадцять синів і дочок. Наталія називає їх поіменно: Олександр, Оксана, Міша, Таня, Роман, Оля, Віталік, Леся, Інна, Вадим, Андрійко, Аліна, Павлик. Щороку, починаючи з 1999–го, з’являлися на світ діти. Лише у 2009 році була перерва. Наймолодший народився у 2013–му, коли Олександр уже був хворий, і обоє розуміли, що залишаться сини і дочки на Наталію.

«Під час хірургічного втручання може бути миттєва смерть»

Олександр Бойко працював водієм у колгоспі, потім — у лісництві, був кочегаром у школі. Наталія теж ще у 2014–му, як найменший Павлик трохи підріс, виходила на роботу (у сільській раді працювала прибиральницею). Але коли чоловік захворів, то вже не було як покидати хату — розрахувалася.

— Саші поставили страшний діагноз, — каже жінка. — У Рівне до лікарів зверталися, у Київ їздили. Але медики нічим не могли зарадити. Якось почули, що при хірургічному втручанні може бути миттєва смерть, оскільки є ймовірність пошкодження аорти. А при консервативному лікуванні ще, мовляв, поживе декілька років. Ризикувати ми не стали — вибрали другий варіант.

Чоловік, певно ж, знав до чого йдеться, розумів, що його може не стати і дружина залишиться з тринадцятьма дітьми. Коли про це зайшла мова, Наталія висловилася так:

— Ми цієї теми старалися не зачіпати. Але ж ясно, що Саша — не мала дитина. Він добре знав, яка в нього недуга.

Це непросто овдовіти так рано, та ще й, маючи на руках 13 дітей.

І за якусь мить жінка вже про інше говорить — про те, що їй приємно згадати:

— Про Сашу можна сказати тільки хороше. Він був добрий чоловік, турботливий батько. Такого не було, щоб на мене кинув дітей, — завжди допомагав. Як і виявили хворобу, то якийсь час, поки почувався нормально, ще працював і вдома за хазяйством дивився, за кермо трактора сідав. Техніку ми купили «беушну» — навіть без кабіни. Це вже чоловік із синами доробляв. Гектар поля треба чимось обробляти. Неповних 19 років ми прожили у парі. Я ніколи не пошкодувала, що саме Саша став моїм чоловіком, батьком наших дітей. Якщо і є жаль, то це за тим, що так рано його не стало. Що ні я, ні хтось інший не міг зарадити втраті. Ніхто не ставив питання: як дасть Бог, так і буде. Коли чоловік захворів, ми його, як могли, рятували. А це дорого. Самі б не потягнули — церква допомагала, друзі.

— Страшно було залишатися самій? — звертаюсь до жінки і чую у відповідь:

— Не зовсім… Я ж не сама — Бог із нами. Віра мені допомагає. Якби не Господь, то можна було впасти у відчай. А так я вранці прошу Його, щоб дав сили, а ввечері дякую за прожитий день, кожну мить.

А ось стосовно того, що, втративши батька, сини й дочки, мабуть, ураз подорослішали, Наталія сказала:

— Це сталося ще раніше. Як чоловік зовсім занедужав і по хазяйству не міг нічого робити, то сини знали, коли треба косити і заготовляти сіно для корівки, коня на зиму. Ще поки батько і здоровий був, то в нашій сім’ї кожен мав свої обов’язки. І тепер шестеро старших можуть корову подоїти, коли мене вдома нема, — це і хлопці, й дівчата. Дочки до кухні навчені. Не скажу, що все вміють (на це може і життя не вистачити), але те, що найнеобхідніше, — освоїли. І хліб спечуть, печиво, і зварять. Я не переживаю, коли десь їду, що діти без обіду залишаться.

У багатодітних сім’ях мусить так бути. Бо ж у мами лише дві руки на тринадцять, як у сім’ї Бойків, синів і дочок. І коли молодші сестричка чи братик народжувалися, то старші ставали няньками.

«Не залишені ні Богом, ні людьми»

Розмовляли з Наталією в тій хаті, яку вони збудували з Олександром, одружившись. Тут чотири кімнати, кухня, ванна. Жінка розповіла:

— Думали із Сашком підняти другий поверх, бо ж діти попідростали. Але захворів чоловік, то з цими планами змушені були попрощатися. Вони стали дрібницею — це ніщо порівняно з бідою, що прийшла до нас. І ремонту навіть не робили в хаті. Гроші йшли на лікування, а треба ж дітей одягти, нагодувати, у школу відправити. У нас зараз одинадцять учнів! Добре, що соціальна допомога на дітей є від держави, а тепер — і по втраті годувальника — до повноліття.

Новий дім Наталія обживатиме разом із дітьми.

А таких неповнолітніх у них — дванадцять. Лише найстаршому Олександру, якого колись назвали на честь батька, дев’ятнадцятий рік. Коли ми тільки прибули в село і розпитували, де живуть Бойки, то принагідно почули, що для родини, яка залишилася без глави сімейства, дім новий будують. І ми його побачили. Він поряд із хатою, в якій виростають діти. Гарна, простора споруда серед зелені садка. А ось щодо того, коли дім має бути готовий, хто його будує, Наталія порадила поговорити із пастирем Миколою Федіною. Що ми згодом і зробили. Микола Федорович розповів:

— На будівництво будинку для Бойків наша Церква християн віри євангельської п’ятидесятників збирає гроші. Є пожертви і від громади вірян із США. Торік восени приступили до роботи. Плануємо до зими завершити. Стараємося, щоб так і було, хоч багато залежить від того, як надходять кошти. Ми завжди допомагаємо людям, які опинилися в біді. Свого часу погорільцям підсобляли, тепер ось — багатодітній сім’ї.

…Наталія, котру ми сфотографували на фоні будови, сказала:

— Я ще сповна не відчула, що це наш дім. Але дуже вдячна за турботу…

Воно й зрозуміло — поки що в цьому домі нема тепла родини Бойків. Ось коли обживуться, коли кімнати наповняться дитячим гомоном, тоді він стане їхнім. Мине час, і Наталія видаватиме заміж дочок, женитиме синів, радітиме онукам. Шкода жінці, що всього цього не побачить її Саша.

Telegram Channel