Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Корівки нас «частують» радіоактивним молоком

Фото ukrinform.ua.

Корівки нас «частують» радіоактивним молоком

Це засвідчують перевірки фахівців Рівненського обласного лабораторного центру

За їхніми результатами, непридатні до вживання удої виявили у селах Зарічненського, Дубровицького, Рокитнівського районів. Не було перевищень радіактивної сполуки цезію у молоці з Березнівського і Сарненського районів.
Такий моніторинг продукції з приватних господарств проводять раз на рік. Цього недостатньо, але фахівці намагаються самі зустрічатися з людьми та пояснювати їм, як можна вийти із ситуації. Завідувач радіологічної лабораторії обласного лабораторного центру Володомир Кузнецов каже:
— Люди не хочуть здавати свою продукцію на перевірку. Тим часом ми пояснюємо їм, що молоко треба правильно переробляти. Наприклад, зробити масло або сметану, і ці продукти будуть чистими. Адже 80 відсотків цезію іде в осад під час переробки.
Фахівці лабораторного центру не говорять про причини забруднення молока. Лише припускають, що мешканці північних районів випасають корів у не встановлених для цього місцях.

У найгірших пробах молока в найбільш уражених радіацією населених пунктах України вміст радіонуклідів вдвічі менший за допустимі норми в ЄС.

Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа повідомлення ЗМІ про радіоактивність рівненського молока прокоментував у «Фейсбуці». Зокрема, він зазначив, що в Україні допустимий рівень цезію‑137 у сирому молоці та молокопродукції встановлено на рівні 100 Бк/кг, для масла і сирів — ​200, для сухого молока — ​500. А у Євросоюзі допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвоі групи — ​
1000 Бк/кг.
Отже, посадовець робить висновок: у найгірших пробах молока в найбільш уражених радіацією населених пунктах України вміст радіонуклідів вдвічі менший за допустимі норми в ЄС.
До речі, ми поцікавилися якістю молока із селянських господарств Волині, зокрема Маневицького району, що межує із Рівненщиною. Завідувач радіологічного відділу лабораторії головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Василь Проць сказав:
— Упродовж останніх п’яти років на Маневиччині не виявлено забрудненої молочної продукції. Перевищення допустимої норми радіонуклідів показали лише аналізи грибів, м’яса дикого кабана. 

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel