Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Удень — ​+ 30ос!  А вночі — ​померзла картопля…

Фото Сергія НАУМУКА.

Удень — ​+ 30ос!  А вночі — ​померзла картопля…

Офіційні метеостанції Волині не зафіксували мінусової температури на грунті, але вона таки опускалася нижче нуля і наробила подекуди шкоди

Як мовиться, це бачив на власні очі й зафіксував на фото наш колега Сергій Наумук у своєму рідному селі Лютка Старовижівського району та Дубечному, що неподалік. Постраждали теплолюбиві культури, такі, як квасоля, гарбузи. І навіть подекуди стебла картоплі почорніли. До того ж приморозки були нерівномірні: в одного господаря городина зазнала удару, а в його сусіда — ​ні.
Це ще одне свідчення того, що червневі приморозки мають хвилеподібний характер.
У телефонній розмові завідувачка сектору прогнозів Волинського гідрометеоцентру Валентина Набока сказала:
— Жодна із наших метеостанцій, зокрема ті, що у селі Світязь Шацького району, у селищі Любешів, не зафіксували мінусової температури. А ось з боку Білорусі в ніч із 6 на 7 червня Поліська метеостанція відмітила заморозки на грунті. І в Ратному спостерігач на гідропосту констатував пониження температури до мінусової. Це ще одне свідчення того, що червневі приморозки мають хвилеподібний характер.
Таке явище — ​не рідкість. За багаторічними даними, навіть при температурі повітря плюс чотири, як зазначила Валентина Набока, можливі заморозки на грунті. Вони небезпечні особливо для низинних місць, біля водойм та на торф’яниках.
Як розповіла виконувач обов’язків старости сіл Заболоття, Крушинець, Гуменці Головненської селищної ради Любомльського району Валентина Голян, в одного із жителів Крушинця було пошкоджено 60 соток картоплі, про що він і повідомив представницю місцевої влади.
— Є ще такі факти, — ​сказала моя співбесідниця у телефонній розмові, — ​що мороз прихопив городину, але люди не звертаються. Справа в тому, що поля з посівами не застраховані, а відтак усе одно ніхто нічого не відшкодує.
Відповідно і  місцевою вла­дою не ведеться підрахунок пошкоджених площ. Страхові компанії є, але люди, навіть знаючи про них, не поспішають укладати договорів. Певно, недовіра стримує: бояться, що витратять кошти, а ось чи вдасться повернути щось у разі стихії — під знаком питання.
Те саме довелося почути від виконувача обов’язків старости села Ветли Любешівської об’єднаної територіальної громади Любові Павлік. За її словами, у багатьох сільчан на 90 відсотків пошкоджені на окремих полях у низинах гарбузи, картопля… Люди пересівають, пересаджують — ​ото і все вирішення проблеми.
Страховики, якщо й пропонують свої послуги, то на хати, хліви, машини. А про городи, які на Поліссі можуть бути підтоплені, знищені іншою стихією (наприклад, градом, який минулого вівторка побив молоду городину в селі Сільце Горохівського району), — ​ніхто й мови не веде. Надто великий ризик. 

Довідка «Волині-нової» 

Розсада перцю починає гинути при температурі 0°С, рослини огірків навряд чи витримають похолодання до -1°… - 2°. Якщо помідори вже міцно вкоренилися на грядці, можливо, вони виживуть після короткочасних морозів -1°С… - 1,5°С, але особливих врожаїв із них чекати вже не доведеться. Баштанні культури взагалі не витримують навіть недовгих знижень температури до 0°С.
Telegram Channel