Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Шахрайству у сфері соціальної допомоги – стоп!

Фото naiu.org.ua

Шахрайству у сфері соціальної допомоги – стоп!

Як це працює у британців і що планують зробити у нас?

Соціологічні опитування, проведені серед жителів Туманного Альбіону, засвідчили: 95% респондентів вважають усунення шахрайства у системі соціальної підтримки «надзвичайно» або «дуже» важливим завданням

А дві третини опитаних взагалі прирівнюють зловживання у цій сфері до… крадіжки. Окрім того, більшість людей висловили переконання, що протидія аферам у наданні державної допомоги важливіша за боротьбу з ухиленням від сплати податків і навіть – із засміченням довкілля!
Система соціального захисту Великої Британії вважається однією з найефективніших у світі. І насамперед  – завдяки чітко налагодженій процедурі контролю витрат. Громадяни там розуміють, що адресність соціальної підтримки, тобто коли кошти надходять справді нужденним, а не порушникам і шахраям, дає змогу ефективніше допомагати саме тим, хто цього справді потребує.
В Англії все робиться для того, щоб одержувачі допомоги усвідомлювали, що ошуканство  – це злочин і покарання за його скоєння неминуче. Для запобігання порушенням у системі соціальної підтримки проводиться постійне інформування населення про відповідальність за недоброчесні дії у цій сфері. Щодоби на «гарячу лінію» з питань шахрайства надходить понад 600 повідомлень від громадян. А у ЗМІ щорічно публікується до 300 репортажів про судові вироки, винесені за подібні злочини.
Усе це нагадує потенційним порушникам про неминучість покарання і формує у суспільстві відчуття соціальної справедливості.
Практику усунення шахрайства і помилок у сфері соціального захисту Великобританії визнано найкращою у світі. Міністерство праці та пенсійного забезпечення цієї держави всіляко сприяє поширенню свого досвіду в інших країнах.
Останніми роками шляхом Англії пішли, зокрема, наші сусіди – Румунія та Молдова.

Фахівці Мінсоцполітики України спільно з міжнародними експертами нині працюють  над вивченням та впровадженням кращого досвіду дієвого та справедливого контролю  у цій сфері.

Фахівці Мінсоцполітики Ук­раї­ни спільно з міжнародними експертами нині працюють над вивченням та впровадженням кращого досвіду дієвого та справедливого контролю в цій сфері.
Новий підхід передбачатиме створення ефективного інституту соціального інспектування – за кращими європейськими зразками.
Йдеться про впровадження сучасних засад та алгоритмів організації контролю – із використанням звірення даних та застосуванням так званих «профілів ризику». Перевірятимуться лише справи з підозрами, де ймовірність виявлення порушень найбільша. Це зменшить кількість перевірок за рахунок підвищення їх дієвості. Адже переважна більшість отримувачів соціальної підтримки є порядними та законослухняними людьми.
Недоброчесні дії, корупція та шахрайство вкупі з помилками дошкуляють системам соціального захисту усіх країн. Навіть у такій розвиненій державі, як США, втрати через прорахунки та шарлатанство становлять 2–5% державних видатків на соціальне забезпечення. А, скажімо, в Індії вони можуть сягати  20–25%.
В Україні, за попередніми оцінками експертів Світового банку, такі збитки доволі відчутні. Якщо згадати, що в бюджеті держави на 2018 рік на виплату соціальної допомоги передбачено близько 140 мільярдів гривень – нам є над чим замислитися.
Чи не щодня ми дізнаємося зі ЗМІ про випадки, коли допомогу від держави отримують люди, яких, м’яко кажучи, важко назвати нужденними. Одні купують дорогі авто, другі програють кругленькі суми у закордонних гральних закладах, треті здають в оренду елітну нерухомість із уже оформленою субсидією. А як вам, приміром, готель у курортній зоні, оформлений як помешкання немічної бабусі, витрати на утримання якого частково – звісно ж, за рахунок субсидії – покриває держава?
Державна соціальна підтримка – це адресна допомога тим, хто її насправді потребує. Той, хто отримує її незаконно, робить це за рахунок нужденних і всього суспільства.
Але чи багато наших співгромадян усвідомлює, що гроші на соціальну підтримку виділяються за рахунок платників податків, тобто усіх нас?
Запровадження монетизації субсидій – у найближчих планах уряду. Тож ті отримувачі, які використовують енергоресурси ощадливо, зможуть одержати живі гроші. А отже, питання адресності соціальної допомоги та запобігання порушенням і шахрайству в цій сфері набуває особливої гостроти.
Підготовлено за матеріалами Мінсоцполітики та Світового банку. 

Telegram Channel