Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«На Івана, на Купала ти мене зачарувала...»

Закохані вірять, що в купальську ніч збуваються найзаповітніші бажання.

Фото https://www.facebook.com/1.galynka.

«На Івана, на Купала ти мене зачарувала...»

7 липня — найколоритніше літнє свято. Івана Купала відбувається саме в той період, коли сонце сягає зеніту – найвище піднімається над землею, дає найбільше тепла і світла. Все нестримно росте, розцвітає, радіє життю. Дні тоді найдовші, а ночі — найкоротші. Юнаки та дівчата у купальську ніч ідуть у ліс шукати цвіт папороті, пускають вінки на воду, розпалюють багаття та стрибають через нього, загадуючи бажання. Дехто знаходить своє щастя — кохання

На Івана, на Купала
Ти мене зачарувала.
Погляд, стан і карі очі –
Відібрали мої ночі.
На Івана, на Купала
Ти зі мною танцювала.
Зорі тихо нам співали, 
Доки ми з тобою гуляли.
З репертуару гурту 
«Українська Швейцарія».

6 липня
Сонце (схід — 5.13, захід — 21.33, тривалість дня — 16.20).
Місяць в Овні. 22–23 дні Місяця.
Іменинники: Артем, Герман, Антон, Марко.


7 липня
Сонце (схід — 5.14, захід — 21.32, тривалість дня — 16.14).
Місяць в Овні, Тельці. 23–24 дні Місяця.
Іменинники: Яків, Єлизавета, Михайло, Захар.


8 липня
Сонце (схід — 5.15, захід — 21.31, тривалість дня — 16.14).
Місяць у Тельці. 24–25 дні Місяця.
Іменинники: Давид, Денис, Костянтин.


9 липня
Сонце (схід — 5.16, захід — 21.31, тривалість дня — 16.13).
Місяць у Тельці, Близнятах. 25–26 дні Місяця.
Іменинники: Іван, Тихін, Павло.
10 липня
Сонце (схід — 5.17, захід — 21.30, тривалість дня —16.13).
Місяць у Близнятах, 26–27 дні Місяця.
Іменинники: Георгій, Єгор, Іванна, Марко.

Бізнес на бажанні покататися

Нині нікого в Луцьку не здивуєш дорослим дядьком, який поважно пересувається вулицею на двоколісній дошці. Гіроскутери і гіроборди впевнено ввійшли в категорію міських розваг, а от як корисний засіб пересування їх вважати ще рано 

Ленід ОЛІЙНИК

Гіроборд – електричний транспорт, що має форму поперечної планки з двома колесами по боках. Гіроскутер відрізняється лише важелем для керування. 
В обласному центрі Волині ми зустріли підприємця Миколу, який просить від 40 до 50 гривень за 5–10 хвилин оренди цих диво-пристроїв. Чоловік розповів, що основні його клієнти – звісно, діти, хоча й дорослі пробують проїхатися. Дехто входить у смак і по декілька разів звертається. Втім чоловік скаржиться, що справа не дуже рентабельна: машини дорогі – від 5200 до 17 000 гривень, а на розваги не кожен готовий витрачати важко зароблені гроші. Він переконаний, що гіроскутери можуть стати повноцінним міським транспортом, адже сучасні моделі добре долають перешкоди і доволі стійкі порівняно з першими зразками. Однак є проблема: як вберегти двоколісні машини він злодіїв? Адже з ними не скрізь впускають, а надійно припаркувати їх ніде.

 

«Малюю те, чим живу»

У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася персональна виставка  відомого львівського художника «Неологізми від Володимира Немири», яка триватиме протягом липня. Директор закладу Анатолій Силюк завернув митців Володимира й Катерину Немир буквально за півдороги до Києва. Вони власним коштом уже проїхали 11 міст України, побували в Маріуполі, Енергодарі, Волновасі, де раніше не було української культури, розповіла художниця Зоя Навроцька

Лариса ЗАНЮК    

У 1993-му Немири виїхали до США, організували мистецький центр «Світлиця» і гуртували здібну молодь. Там відбулося 8 персональних виставок майстра, його полотнами захоплювалися критики, але у 2008-му митці повертаються в Україну. Тут пан Володимир творить свій простір. Вдивляючись у традиції, не спекулює калиною й вишиванкою, а речі, близькі всім, передає своєрідно, наповнюючи кольором і змістом. 
– Немира  позначає слова за допомогою ліній і барв. Сонце, що йде від брилів, стає колесом. І хоч воно трохи надщерблене, символізує Україну, яку ми полагодимо, – каже про митця письменниця Оксана Думанська.
«Я передаю те, що в мене накопичилось у серці. Що робиться в моїй державі, відгукується в мені — якась біда, чиясь дитина загинула, хтось поранений. А бачу онуків – тішуся, і це зовсім інакша енергія. Зображую те, чим живу», – розповів Володимир Немира. І в цьому — його неологізми. 
З дитинства малював дерева, звертав увагу на пташку та квітку і носив усюди за собою фарби. Не вступив із першого разу до Львівсьської академії мистецтв, але не розчарувався і досяг мети наступного року, знайшов хороших учителів і багато працював. Тепер жартує, звертається до студентів коледжу, які прийшли на виставку: «Любі друзі, ці руки малювали дуже багато, а ними керувала голова, а головою повертала дружина – отак я став художником».

 

«Літо губиться поміж хмарами»

6 липня відзначають день Володимирської ікони Божої Матері, а також ушановують пам’ять священномучениці Агрипини. У народі святу називали Аграфеною Купальницею, бо саме розпочинався купальний сезон. Мабуть, найголовнішою подією цього дня був збір трав та коріння для лікувальних і знахарських цілей.  А ще наші  пращури зауважили:  якщо ворони під хмари летять — до негоди

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 6 липня – мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза. 7-го – переважно без опадів. Вітер західний та північний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 11–16, вдень – 23–28 градусів. 8-го – мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер північно-західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 11–16, вдень – 22–25 градусів тепла. 9–10-го – мінлива хмарність, переважно без опадів. Вітер північно-західний,  5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 10–15, вдень – 21–26 градусів.  За багаторічними спостереженнями, найтепліше 6 липня було 2012 року — плюс 33, найхолодніше — 1972-го —  7 градусів тепла.  Температура води в річці Стир – 17, озері Світязь — 15 градусів.
6 липня в Рівному ясному ранку прийде на зміну хмарна погода, яка утримається до самого вечора. Удень пройде дощ із грозою, однак ближче до вечора він повинен стихнути.  Температура повітря – 18–26, 7-го – 17–24, 8–9-го – 15–23, 10-го – 14–22 градуси з позначкою «плюс».

Telegram Channel