Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
А може, гормони винні?

Волинь-нова

А може, гормони винні?

Відомо, що ожиріння — шлях до багатьох захворювань, зокрема інфаркту, діабету, навіть раку. Якщо тренування й дієти позбутися зайвої ваги не допомагають, ми скаржимося на поганий обмін речовин

Усі процеси в організмі регулюються гормонами. Якщо їх баланс порушується, це може позначитися на обміні речовин. Наша вага найбільшою мірою залежить від 4 гормонів

1. Інсулін

Він виробляється підшлунковою залозою, щоб перетворювати цукор на енергію і зберігати жир в організмі. Надмірне споживання вуглеводів із часом може привести до стану, при якому клітини тіла вже не сприймають інсуліну. В результаті підшлункова залоза починає виробляти все більшу його кількість, щоб компенсувати цю проблему. Надвиробництво гормона призводить до ожиріння і метаболічного синдрому.

Що робити?

Намагайтесь додавати в раціон якомога менше рафінованих цукрів та вуглеводів. Їжте більше білків і жирів омега-3, регулярно робіть зарядку і пийте багато води.

2. Кортизол

Багато хто звик «заїдати» стрес. Це відбувається тому, що в моменти емоційного напруження надниркові залози виробляють більше гормона кортизолу, через який посилюється апетит і тяга до солодкого.

Що робити?

Не забувайте про фізичну активність, яка допоможе зняти стрес. Це може бути медитація, йога, м’язова релаксація або звичайна піша прогулянка після роботи.

3. Лептин

Його ще називають «гормон ситості», оскільки він «повідомляє» мозку, що запаси енергії в тілі поповнились, тому час відкласти ложку. На жаль, при ожирінні захисний механізм перестає працювати через резистентність до лептину.

Що робити?

Щоб підвищити чутливість до лептину, потрібно вживати протизапальні продукти: жирну рибу, ягоди, авокадо, виноград. Утримайтеся від чипсів, гамбургерів, печива й інших джерел трансжирів. Також корисні здоровий сон і регулярні фізичні вправи.

4. Грелін

Цей гормон – одна з головних причин підвищеного апетиту. Він виробляється, коли ви довго не їсте, і знижується після перекусу. Дослідження показують, що при ожирінні потрібно більше їжі, щоб знизити рівень греліну.

Що робити?

Утримайтесь від солодких продуктів і напоїв, додайте у свій раціон більше білків.

Джерело: Tutkatamka.com.ua

Telegram Channel