Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Пророк Ілля пускає вогняні стріли лише у грішників?

Администратор

Пророк Ілля пускає вогняні стріли лише у грішників?

Відколи виникло життя на планеті, грім і блискавка завжди лякали людей, які вбачали в цьому атмосферному явищі гнів богів. У давніх греків найбільш сильним правителем стихії був Зевс, у римлян — Юпітер, у скандинавів — Тор, а у слов’ян — Ілля Пророк, якого вшановують 2 серпня. За біблійними переказами, він їздить по небу на колісниці й метає вогняні стріли у грішників. Українці здавна вважали його покровителем воїнів, бо, караючи нечестивих, був завжди щедрим до праведників. Християни вірять, що святий живим вознісся на Небо у вогняній колісниці, і буде предтечею другого пришестя Христа на землю. А тим часом вчені фіксують тенденцію, що люди частіше гинуть від ударів блискавок

Понад 100 розрядів ударяється щосекунди в поверхню Землі. Наука пояснює, як виникає це природне явище, а з розвитком космічної галузі вже доведено, що воно є і в атмосферах Венери, Урану, Юпітера і Сатурна. Проте сучасні люди, що живуть в еру наукових відкриттів, високих технічних досягнень досі дивуються цьому загадковому видовищу. Вчені намагаються відтворити блискавки в лабораторіях, вимірюють їхні характеристики, та жодна зі спроб так і не з’ясувала феномен поведінки стихії — стільки багато містики криється в ній.

Блискавка може спалити нижню білизну, залишивши цілим верхній одяг, повністю розплавити обручку, залишає фотографічні відбитки на тілі своїх жертв. У 1982 році вона зцілила чоловіка, який 9 літ тому втратив зір внаслідок автомобільної аварії, а в 1932–му вилікувала американця від раку, хоч дуже сильно травмувала обличчя. У 1986–му потужний електричний розряд пробив стіну та залетів у кімнату 15–літньої Дженіфер, яка саме читала книгу Стівена Кінга «Сяйво». Ліжко загорілося, та дівчина не постраждала, втім почала уважно вибирати, що читати. Ще в 1874 році газета «New York Times» описала випадок, як під час грози розряди блискавок ударяли в залізничні шляхи, набирали вогняних куль і котилися по рейках. Дивна подія сталася в Японії: школярі з учителем пішли в похід. Аби діти не погубилися, вони трималися за шнурок, в який раптово влучила блискавка. Учні загинули через одного — тільки парні, а непарні вижили. А декілька років тому в 13–літнього хлопчика вдарила блискавка в п’ятницю 13–го, о 13–й год,13 хв…

Американця Роя Саллівана внесли у Книгу рекордів Гіннеса як людину–громовідвід. У нього сім разів влучали блискавки, і люди боялися ходити поряд з ним, аби самим не стати жертвою розряду. Чоловік у віці 71 рік скоїв самогубство, після його похорону над кладовищем зібралися хмари. Блискавка влучила в могилу і розколола надгробок навпіл.

У Венесуелі, в місці впадання річки Кататумбо в озеро Маракайбо, блискавки майже не припиняються, вони тривають по 10 годин щодня і не супроводжуються громом. Їх видно з відстані до 400 кілометрів. Моряки, які колись орієнтувалися за світловими спалахами, прозвали це явище «маяком Маракайбо». На думку вчених, причина виникнення розрядів полягає в тому, що річка Кататумбо протікає через дуже заболочені місцевості, вимиваючи органічні сполуки, які при розкладанні виділяють іонізований метан. Піднімаючись угору, його хмари стикаються із сильними вітрами з гір — це і вважають основною причиною виникнення цього явища. Цей природний феномен — один із найбільших у світі генераторів озону – щороку виробляє більше мільйона вольт електрики.

Блискавки вбивають за рік від 6 до 24 тисяч людей у світі, причому 70% постраждалих — чоловіки. Американця Роя Саллівана внесли у Книгу рекордів Гіннеса як людину–громовідвід. У нього сім разів влучали блискавки, люди боялися ходити поряд з ним, аби самим не стати жертвою розряду. Чоловік у віці 71 рік скоїв самогубство, після його похорону над кладовищем зібралися хмари. Блискавка влучила в могилу і розколола надгробок навпіл. Неабияк постраждала від стихії і болгарка Марта Маікія — небесні стріли вбили всіх трьох її чоловіків. Перший загинув від удару громовиці через два місяці після весілля, другий — у подорожі під час медового місяця. Жінка пережила такий стрес, що поїхала лікуватися в Німеччину, а там закохалася у свого психотерапевта. Вони вирішили одружитися. Марта повернулася додому раніше, і коли наречений їхав до неї, у дах автомобіля влучила блискавка, лікар помер. Більше жінка заміж не виходила.

Неймовірний випадок трапився в Руанді — там блискавка, яка вдарила у церкву, вбила 15 людей, 140 — потрапили в лікарню. А дев’ять років тому не менш дивна подія сталася на Одещині, в селі Делень. У місцевій церкві 46–річний священик готувався відспівувати померлого. Отець Ілля якраз стояв біля вівтаря, коли через вікно влетів електричний заряд. Хрест на тілі чоловіка розплавився, згоріли шкарпетки і підлога, зачепила блискавка і три церковних посудини. Очевидці відбулися лише переляком — три жінки, які тоді були в церкві, — усі Марії. Та цим містична історія не закінчилася — священика похоронили на території храму, поставили дерев’яний хрест, а через рік установили мармуровий пам’ятник. На свято пророка Іллі в нього вдарив розряд і розколов надгробок на три частини. Люди вважали, це Божим знаком і просили митрополію канонізувати колишнього очільника парафії. Однак відповіді не отримали, натомість вирішили переосвятити церкву.

А загибель екс–очільника Рівненської облдержадміністрації Василя Червонія від удару блискавки, коли він із сім’єю відпочивав поблизу водойми, місцеві мешканці вважають карою небес. У

1992 році владика Іріней (УПЦ МП) відлучив його від церкви за те, що сприяв передачі Воскресенського храму УПЦ КП, чим спровокував суспільне протистояння.

Цікавих випадків, пов’язаних із блискавками, багато. Лише американці ведуть статистику загибелі та травмування від цього явища. Але врятуватися від «кари небесної» можна, якщо дотримуватися правил безпеки під час грози (дивіться інфографіку).

Цікаві факти

Щороку в планету влучає в середньому 25 мільйонів ударів блискавок.

Грім можна почути за 20 км від блискавки.

У середньому розряд блискавки поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с.

Температура блискавки мо­же перевищувати 30 тисяч градусів Цельсія, що майже у 5 разів більше ніж на поверхні Сонця.

Енергією, що виділяється під час спалаху блискавки, можна живити лампочку 100 Вт протягом 90 днів.

У Стародавній Греції люди вірили, що при ударі блискавки в море, в ньому з’являється перлина.

Пісок при потраплянні в нього блискавки стає склом.

У найвищу споруду в світі Сі-Ен-Тауер блискавки в середньому б’ють 80 разів протягом року.

Щомиті на планеті утворюється від 100 до 1000 кульових блискавок, однак можливість її побачити — 1:10 000.

Імовірність бути вбитим блискавкою — 1:2 000 000. Такі самі шанси в кожного з нас померти від падіння з ліжка.

Близько 25% усіх людей, у яких влучала блискавка, гинуть, причому чоловіки в 6 разів частіше, ніж жінки. Є припущення: сильна стать частіше потрапляє під удари через високий рівень тестостерону — чоловічого статевого гормону. Або ж вони просто ведуть себе безпечно під час грози і рідше ховаються від дощу.

Однією з основних причин потрапляння блискавки в людину є телефон.

Грози взимку надзвичайно рідкісні — 1 випадок на 10 років.

Дуб — улюблене дерево блискавок. Учені пояснюють це так: його коренева система добре розвинена, проникає дуже глибоко в землю, досягає водоносних шарів.100 ударів блискавки припадає на дуб — 54, тополю — 24, ялину — 10, сосну — 6, бук — 3, липу — 2, акацію — 1.

З уражених блискавкою дерев роблять музичні інструменти. Вважають, що вони мають унікальні властивості.

Ознака того, що людина перебуває в електричному полі, — сухе волосся піднялося та почало потріскувати.

Telegram Channel