Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Проект лучанина зацікавив  Київську міську раду

Валентин Хаймик і Тарас Шкітер налаштовані на подальшу співпрацю.

Волинь-нова

Проект лучанина зацікавив Київську міську раду

Представники громадянського руху «СВІДОМІ» презентували «Округи без депутатів» для столичних колег

Під час круглого столу, який відбувся 2 серпня, лучани розповіли, що ця ініціатива депутата Луцької міськради Андрія Покровського на вирішення проблеми належного представництва та захисту інтересів громадян в органах місцевого самоврядування радах України.

Нещодавно проект, який активно реалізовується в Луцьку, зацікавив Київську міську раду, від якої і надійшло запрошення провести зустріч із членами громадянського руху. Автор проекту Тарас Шкітер окреслив кількість округів без депутатів у Луцьку та на Волині, навів статистичні дані по кількох інших містах, адже, як виявилося, ця проблема глобальна для усієї України. «Як показали наші дослідження, на округах «без депутатів» ремонтують утричі менше прибудинкових територій та встановлюють учетверо менше спортивних майданчиків. Саме тому в рамках громадянського руху «СВІДОМІ» було прийнято рішення про запуск проекту під назвою «Округи без депутатів», — зауважив Тарас Шкітер.

Вирішити проблему можна лише зі зміною виборчої системи, тому останній етап проекту і спрямований на внесення пропозицій щодо вдосконалення виборчого законодавства.

Окрім того, юрист Валентин Хаймик додав, що нині команда «СВІДОМИХ» працює над ознайомленням мешканців обласного центру Волині із механізмом залучення коштів на округи «без депутатів». Як повідомлялося раніше у ЗМІ, рішенням Луцької міської ради на «осиротілі» округи у 2018 році було виділено 2,4 млн грн.

Під час зустрічі співзасновник ГР «СВІДОМІ» Тарас Шкітер зазначив, що одним з етапів реалізації проекту є обмін досвідом між представниками органів місцевого самоврядування України. Зокрема, його сила готова ділитися своїми напрацюваннями та розповісти про результати вирішення цієї проблеми в Луцьку.

Волинський політолог Михайло Наход наголосив, що повністю вирішити проблему округів без депутатів можна лише зі зміною виборчої системи, тому останній етап проекту і спрямований на внесення пропозицій щодо вдосконалення виборчого законодавства.
Представники управління з питань децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків Київради Юрій Павлов та Ольга Журова виявили бажання ознайомитися з проектом засновника ГР «СВІДОМІ» Андрія Покровського, яке вже сприяє вирішенню цієї проблеми в Луцьку. А також поділилися столичним досвідом у роботі з округами, що опинилися без представництва.

Обидві сторони зустрічі задоволені результатом обговорення та рішуче налаштовані на подальшу співпрацю.

Олександр ГРИНЧУК

Telegram Channel