Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Волинянка – в освітньому проекті  братів Кличків

Ірина Процюк: «І в нашому місті можна стати успішним».

Фото з особистого архіву Ірини ПРОЦЮК.

Волинянка – в освітньому проекті братів Кличків

100 дівчат і хлопців із різних регіонів України пройшли відбір у літню «Школу успіху» від Klitschko Foundation під патронатом ЮНЕСКО. Програму для 14–15-річних вже увосьме реалізує фундація знаменитих боксерів. Протягом 10 днів під керівництвом менторів підлітки вчаться працювати в команді, створюють проекти, обговорюють їх із відомими українськими бізнесменами і громадськими діячами

– Успішна людина має щось повернути суспільству, щоб воно зростало. Ми з братом бачили свою місію в тому, щоб розвивати нових лідерів, давати їм знання і віру, що майбутнє – у їхніх руках. Досягнення випускників мають мотивувати юних повірити в себе і боротися за власну мрію, – каже засновник Володимир Кличко.

 

З 5 по 14 липня відбувалося навчання дівчат. В офісах «Нової пошти», MacPaw, Depositphotos опановували проектний менеджмент, розвивали дизайн-мислення, емоційний інтелект під час тренінгів, дізналися про сучасне мистецтво в «ПінчукАртЦентрі» та популярну науку в «Експериментаніумі», пройшли уроки першої допомоги в клініці «Борис» та сексуального виховання в «АнтиСНІД», тренінг  самозахисту. 

Волинянка Ірина Процюк (на фото) із села Прилуцьке ділиться враженнями:

– Протягом року я наполегливо працювала і ось тепер – учасниця «Школи успіху–2018». Спочатку трохи хвилювалася, та мене підтримували рідні та вчителька Олександра Щербачук. Навчилася володіти емоціями, ознайомилася з прикладами роботи бізнесу, соціальних проектів і зрозуміла, що за мрію потрібно боротися. Після закінчення «Школи успіху» восени організую власний загальноосвітній проект «Лідерські якості молоді», на який запрошую підлітків 14–17 років, щоб розвивати навички самостійних активних дій та цілеспрямованої поведінки. Хочу, щоб вони зрозуміли, що і в нашому місті можна стати успішним.

 

Сонце, вода і прилавки  з... мухами 

Відпочинок на Світязі — море позитивних емоцій, пов’язаних із купанням, смакуванням місцевих делікатесів — пончиків і, звісно, риби

На невеличкому ринку, що на території пансіонату «Шацькі озера», є весь необхідний для відпочивальників асортимент товарів — від купальників до сувенірів і чаїв із лісових трав. Причім не лише привезених із Закарпаття, а й зібраних у місцевому лісі. І, звісно, риба. Бути на Світязі й не скуштувати її, було б гріхом перед власним шлунком. Тож народ тягнеться до прилавків. Тут можна придбати і свіжу рибу, виловлену в озері, і в’ялену. Останньої доволі широкий вибір — сомики, товстолоби, щуки, плотва... І, звісно ж, славнозвісні  вугрі, завдяки яким чимало волинян захистили кандидатські, докторські дисертації. Рибка апетитна, із запаморочливим ароматом. Так і проситься купити. І відпочивальники виймають гаманці — хоч рідко кому вдасться сторгуватися дешевше 700 гривень за вугра, при цьому не зважають, що товар годинами лежить під пекучим сонцем і над ним літають мухи, яких продавці ліниво відганяють гіллям. 

У спеку згідно із санітарними вимогами риба не повинна зберігатися на відкритих прилавках. Але ніхто цих правил не дотримується. Та й вітрин із холодильниками тут не мають, як і сертифікатів якості. Тож кожен, купуючи такий продукт, ризикує здоров’ям, бо ж його погана якість може стати причиною захворювання на ботулізм і вкласти на лікарняне ліжко. 

Нецивілізована торгівля рибою триває не перший рік. Іноземців, які бувають на Світязі, вона дивує. А людей, котрі повинні б дбати про здоров’я відпочивальників, схоже, — ні. Ніхто ж і пальцем не поворухнув, щоб упорядкувати її, створити необхідні умови для продавців. 

Євгенія СОМОВА.

 

В’ячеслав Липинський і Затурці постали на сувенірах 

З’явилися магніти, присвячені відомому політичному діячеві країни та місцевому меморі­альному музею його імені

 

 

Любителі пам’ятних дрібничок та колекціонери відтепер можуть їх придбати. 

До уваги гостей закладу — магніти із зображенням політика доби гетьманату та будівлі музею, де колись розташовувався маєток Липинських. Також є печатка з аналогічною фотографією. Зацікавлять туристів і «Мішечок приємних спогадів із Затурців», карта України, де під лупою видно це волинське село, ключ із виглядом маєтку.

Тож тепер відвідувачі зможуть придбати сувенір на згадку.

Сергій НАУМУК.

 

КАЛЕНДАР:

10 серпня
Сонце
(схід — 5.58, захід — 20.48, тривалість дня — 14.48).
Місяць у Раку, Леві. 27–28 дні Місяця.
Іменинники: Ірина, Тимофій, Антоніна, Остап.
 

11 серпня
Сонце (
схід — 6.00, захід — 20.46, тривалість дня — 14.46).
Місяць у Леві. 28–29–1 дні Місяця.
Іменинники: Кузьма, Костянтин, Богдана.
 

12 серпня
Сонце
(схід — 6.01, захід — 20.44, тривалість дня — 14.43).
Місяць у Леві, Діві. 1–2 дні Місяця.
Іменинники: Валентин, Максим, Анатолій, Герман.
 

13 серпня
Сонце
(схід — 6.03, захід — 20.42, тривалість дня — 14.39).
Місяць у Діві. 2–3 дні Місяця.
Іменинники: Євдоким, Сергій, Антон, Єгор, Юрій.
 

14 серпня
Сонце
(схід — 6.05, захід — 20.40, тривалість дня — 14.35).
Місяць у Діві, Терезах. 3–4 дні Місяця.
Іменинники: Антон, Леонтій, Олександр.
 

Найближчі магнітні бурі: 

10,12, 13, 16, 17, 20, 21 і 29 серпня

 

«Серпень скрадається тихо»

10 серпня вшановується пам’ять Прохора, Никанора, Тимона і Пармена дияконів. У цей час викопують цибульки тюльпанів. У давнину помітили, що сильне мерехтіння зірок перед сходом сонця передвіщає дощ через два-три дні. 

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 10 серпня — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно-східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12—17, вдень — 26—31 градус тепла. 11-го — мінлива хмарність, вночі без істотних опадів, удень короткочасний дощ, гроза. Вітер південно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 13—18, вдень — 23—28 градусів. 12-го — мінлива хмарність, вночі місцями короткочасний дощ, удень без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11—16, вдень — 22—27 градусів. 13-го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер південно–західний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12—17, вдень — 23—28 градусів. 14-го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 13—18, вдень — 21—28 градусів.За багаторічними спостереженнями, найтепліше 10 серпня було 1992 року — плюс 35, найхолодніше — 1971-го —  8 градусів тепла. Температура води в річці Стир — 24 , в озері Світязь — 22 градуси. 

У Рівному увесь день буде ясним. Температура повітря 10—11 серпня — 16—29, 12-го — 18—25, 13—14-го — 16—29 градусів тепла.

Telegram Channel