Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Закладка картоплі не терпить поспіху

Фото agropolit.com.

Закладка картоплі не терпить поспіху

Поради, як краще зберегти врожай, дає головний «бульбаш» Волині — завідувач сектору технічних культур та картоплі Волинської державної сортодослідної станції Віталій Пахольчук:

— Цього року багато хто скаржиться, що бульба гниє. Що ж робити? Перш за все у жодному разі не закладати на зберігання свіжовикопану картоплю: чи продовольчу, чи насіннєву. Після збирання врожаю треба залишити її мінімум на 14 днів, аби вона вилежалася. За цей час уражена хворобами та пошкоджена почне гнити. Тоді бараболю переберіть і закладайте на зиму.

Ту, яку плануєте на насіння, можна потримати ще зо два тижні на відкритому повітрі (бажано в затінку, а не на відкритому сонці), щоб вона позеленіла. Така картопля краще зберігається і має хороші насіннєві якості.

Картопля, яку плануєте на насіння, можна потримати ще зо два тижні на відкритому повітрі (бажано в затінку, а не на відкритому сонці), щоб вона позеленіла.

Скажу вам, що наші селяни на тому добре розуміються. Люди вже не поспішають закопувати її через 2—3 дні. Хоча бувало, що одразу після збору врожаю засипали в копці, а коли температура впаде, накривали соломою і утеплювали. Але так не варто робити. Краще дати полежати, а тоді перед закладкою на зберігання в копці перебирати. Якщо бурти великі, то обов’язково ставити душники. Бо бульби виділяють тепло, і воно повинно виходити — інакше вони проростатимуть.

Щодо термінів закладки і нинішнього тепла, то за моєї пам’яті були ще й тепліші осені. У 1993 році до Покрови було літо, лише з 19 жовтня пішли дощі, а з 2 листопада настала зима, і вже сніг не розтавав. Чітко розписати по термінах неможливо. Це вже на розсуд господаря.

Telegram Channel