Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Луцьк назвали «Меккою лялькового мистецтва»

Дім, у якому оживає казка.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

Луцьк назвали «Меккою лялькового мистецтва»

10 жовтня 1975 року створено Волинський академічний обласний театр ляльок — єдиний професійний дитячий театр краю

Перший спектакль відбувся 19 березня 1976 року. У цей день маленькі глядачі побачили виставу «Військова таємниця». Але їй передував нелегкий шлях. Основний тягар проблем при створенні театру ліг на плечі Данила Поштарука. Він і нині директор та художній керівник Волинського обласного театру ляльок. Данило Андрійович — заслужений діяч мистецтв, лауреат премії імені Миколи Садовського, персональний член Міжнародної спілки діячів лялькових театрів при ЮНЕСКО.

Лялькові персонажі легендарного «Фауста». 

 Для театру головне — відбір фахівців. Але на момент створення в Луцьку не було лялькарів. Лише при філармонії діяла група, яка й стала ядром театру, — Лариса Мікоян, Віктор Шевчук, Микола Самчук. Сергій Мохов зробив ляльки та декорації. І почалися репетиції.

З часом приїхав заслужений артист України Юрій Сікало — головний режисер Київського державного театру ляльок. Потім прибуло молоде покоління з Харківського інституту. Лучани ініціювали Всеукраїнський фестиваль театрів ляльок, який пізніше став всесоюзним. Тоді театральний критик Борис Голдовський назвав Луцьк «Меккою лялькового мистецтва».

Перший спектакль відбувся 19 березня 1976 року. 

Не раз наш театр здобував найвищі нагороди на міжнародних фестивалях «Біла весна–96» у Бресті (Республіка Білорусь), «Золотий Телесик» у Львові у 2003 року, «Подільська лялька» у Вінниці 2003–го, «Валізка» в Ломжі (Республіка Польща) у 2004–му. За підсумками Всеукраїнського конкурсу–огляду театрів ляльок «Прем’єри сезону 2016—2017» вистава «Солом’яний бичок» за п’єсою Савелія Ципіна здобула перемоги в кількох номінаціях.

Репертуар Волинського академічного обласного театру ляльок найрізноманітніший. Провідні його актори — заслужений артист України Петро Савош, заслужена артистка України Лариса Мікоян, Олена Бондарук, Лариса Гарлінська, Світлана Стасюк, Олег Даниленко, Валерій Семенюк, Світлана Пилипчук, Світлана Ришко, Неля Кушнірук, Інна Музичко, Любов Клімішина, Юлія Тузова, Олександр Криворучко, Оксана Нижник, Вадим Хаїнський, Роман Бойко, Олександра Ганджала та Олександр Поліновський.

Тамара АНДРЕЙЧУК.

Telegram Channel