Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У хворобах винен не організм малюка, а тато і мама

Фото intermarium.com.ua.

У хворобах винен не організм малюка, а тато і мама

Так вважає відомий педіатр і автор книг про дитяче здоров’я Євген Комаровський (на фото)

Якщо до малюка постійно чіпляються віруси в садку, то кажуть, що у нього знижений імунітет. Деякі батьки скуповують таблетки (імуностимулятори), інші чекають, поки чадо «переросте». Від істини далекі і ті, й інші. Навіть коли дитина хворіє 10–15 разів на рік, це, на думку лікаря, не означає, що у неї стан імунодефіциту. Допомога їй полягає у тому, щоб створити такі умови, за яких захисні сили організму самі почнуть зміцнюватись.

Євген Комаровський вважає, що немає такого медикаменту, який би лікував «поганий» імунітет. Що стосується противірусних засобів (імуномодуляторів, імуностимуляторів), то вони допомагають збагачуватися тільки їхнім виробникам. Препарати імуноглобуліну (специфічного білка, який виробляється в організмі людини під час імунної відповіді на вторгнення чужорідного агента) взагалі призводять до парадоксальної ситуації. Чим частіше батьки лікують ними ГРВІ або ГРЗ у дитини, чим більше дають їх для профілактики, тим частіше і важче хворіє малюк, бо його власний імунітет починає «лінуватися». Навіщо йому працювати, «запам’ятовувати» віруси, виробляти до них антитіла, якщо імуноглобулін у кінських дозах надходить ззовні.

Дуже корисними лікар Комаровський вважає вечірні прогулянки перед сном.

Про популярні народні засоби Комаровський теж відгукується досить скептично. Не заперечує користі соків, чаю з лимоном, цибулі і часнику, журавлини, бо вони містять вітаміни, але покладатися тільки на них недостатньо. Треба змінити спосіб життя і умови, в яких росте дитина.

Повітря в квартирі не повинно бути сухим. Інакше слизові оболонки носоглотки, яку віруси атакують в першу чергу, не зможуть дати гідної «відповіді» хвороботворним агентам. У приміщенні не повинно бути накопичувачів пилу — ​великих м’яких іграшок, килимів. Вологе прибирання слід проводити без додавання будь-яких миючих засобів. Кімнату потрібно частіше провітрювати. Температура у помешканні не повинна перевищувати 18 – 20 градусів.

Не можна годувати дитину силою: здорового імунітету у перегодованого малюка не буває. Важливо не кутати його, але і не переохолоджувати. Дуже корисними лікар Комаровський вважає вечірні прогулянки перед сном. Навіть якщо дитина нездужає, це не привід сидіти у хаті. Єдине обмеження — ​висока температура. Для тих, хто часто хворіє, необхідним є загартування.

P.S. А неймовірну історію про самого лікаря Євгена Комаровського ви прочитаєте 16 жовтня у новому виданні творців нашої газети — «Читанка для всіх».

Telegram Channel