Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Перший командир УПА-Північ не любив криївок

Цей пам’ятник Климу Савуру встановили у Збаражі на Тернопіллі.

Фото uk.wikipedia.org.

Перший командир УПА-Північ не любив криївок

11 жовтня 1952 року головнокомандувач Української повстанської армії та керівник проводу ОУН(б) Василь Кук (псевдо Леміш) посмертно нагородив командира УПА—Північ полковника Дмитра Клячківського (псевдо Клим Савур) Золотим хрестом заслуги

«Був середнього зрос­ту, ясний бльондин, із зачіскою на бік. Мав добрі, розумні, голубі очі. Спокійний, зрівноважений, завжди привітний. Учив нас любити рідний край і поневолений його нарід. Готовив до нелегкої боротьби за кращу долю України», — таким описувала майбутнього головнокомандувача УПА Дмитра Клячківського (на фото) його землячка Клавдія Літанюк.

Син січового стрільця, він народився у Збаражі (нині Тернопільської області) й рано долучився до громадської роботи, за що його переслідувала польська поліція. З приходом совєтів Клячківський продовжив підпільну діяльність і був заарештований. Розстріл йому замінили на 10 років ув’язнення, але в червні 1941–го він утік з Бердичівської тюрми. Відтак став членом проводу ОУН та першим головнокомандувачем УПА.

За п’ять років виріс із продавця крамниці до першого командира УПА—Північ. Він чи не найпершим виступив за формування підпільної армії з широким залученням народних мас.

Рішенням Української Головної Визвольної Ради від 8 лютого 1946 року Дмитру Клячківському посмертно присвоїли звання полковника УПА і нагородили Золотим хрестом бойової заслуги 1–го класу. 

Після повернення совєтської влади енкаведисти одразу взялися полювати за Клячківським. Вийти на слід допоміг арешт командира загону «Озеро» Юрія Стельмащука (Рудого). На допитах він розповів, що мав зустрітися з Клячківським на Оржівських хуторах, а також і про те, що Клим Савур ніколи не ховається у підземних криївках: вдень перебує у лісі, а вночі — у довірених людей. Маючи таку інформацію, енкаведисти розробили операцію з ліквідації Щура, як у своїх документах називали командира УПА—Північ.

У Рівне прибув сам нарком внутрішніх справ Тимофій Строкач. Тісним кільцем оточили кілька сіл. У лісі одна з груп виявила трьох підпільників (це був Клим Савур із охороною), які загинули у бою.

Рішенням Української Головної Визвольної Ради від 8 лютого 1946 року Дмитру Клячківському посмертно присвоїли звання полковника УПА і нагородили Золотим хрестом бойової заслуги 1–го класу. Цю відзнаку Головне командування УПА встановило 27 січня 1944 року, хоч ескіз ордена затвердили лише у 1950–му, а перші зразки виготовили в Баварії у 1951–му. А вже 1952 року хрестом бойової заслуги нагородили востаннє. Усього ним було відзначено 40 українських повстанців.

Другий раз Клячківського посмертно удостоїли Золотого хреста заслуги 11 жовтня 1952 року.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel