Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Хочеш у військо  чи не хочеш,  а платити треба?

Фото ukranews.com.

Хочеш у військо чи не хочеш, а платити треба?

Останніми роками працювати у військкоматах та військово-лікарських комісіях потенційним корупціонерам стало у рази приємніше. Якщо до війни на Сході платили тільки ті, хто хотів «відкосити» від служби в армії, то тепер гроші вимагають навіть у тих, хто готовий взяти в руки автомат і добровільно вирушити на передову. Бо керуються працівники військкоматів не патріотичною позицією, а звичайним розрахунком: у військо йдеш, бо там платять, отже — ділися

Лише за один тиждень поліція та СБУ у Рівному затримали на хабарах лікарку військово-лікарської комісії при обласній лікарні та працівника Рівненського об’єднаного міського військкомату.

200 доларів узяла кардіолог за довідку, яка б відтермінувала службу у війську для призовника. Бо ж, нагадаємо, днями в Україні стартував осінній призов. Наразі 20–27-річні чоловіки, яким прийшла повістка, проходять медкомісію, і вже невдовзі їх відправлятимуть у військові частини. За три місяці призову з області планують зарахувати на строкову службу близько шести сотень військовозобов’язаних.

А вже наступного дня у службовому кабінеті військова прокуратура затримувала начальника відділення зв’язку та інформації Рівненського об’єднаного міського військового комісаріату.

200 доларів узяла кардіолог за довідку, яка б відтермінувала службу у війську для призовника.

Молодший сержант, як повідомили рівненські прокурори, вимагав 5500 грн від 28-річного рівнянина, який хотів піти на службу за контрактом. За винагороду працівник військкомату начебто обіцяв пришвидшити процедуру. Поки триватиме слідство, затриманий буде під домашнім арештом. Від виконання обов’язків його також відсторонили. Лікарці ж підозру поки не оголошували.

В ОК «Захід», якому підпорядкований і рівненський військкомат, у те, що молодший сержант вимагав хабар, не вірять. Мовляв, він не має повноважень вирішувати такі питання, крім того, охочих іти на контракт і так меншає, тож доплачувати за те, щоб узяли в армію, — нонсенс. Додають, що солдати на сьогодні отримують 6300 грн, а це вже давно не конкурентна сума. Втім, оклади для військових обіцяли підняти. А те, що за праце­влаштування «прийнято» платити, — ні для кого не секрет. Тим паче, цього року це вже другий такий випадок.

Нагадаємо, взимку затримали на хабарі у 8700 грн заступника начальника штабу рівненського батальйону Нацгвардії. Як стверджують правоохоронці, за таку суму (300 доларів) він обіцяв допомогти з працевлаштуванням чоловікові, який збирався підписати контракт на службу у Нацгвардії. Справу до суду, втім, досі не передано.

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel