Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Що означає для українців розрив Російської церкви із Вселенською?

Нам буде краще без їхнього кривавого «руского міра».

Фото google.com.ua.

Що означає для українців розрив Російської церкви із Вселенською?

15 жовтня Синод Російської православної церкви вирішив припинити євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом

Так у російській церкві відреагували на рішення Константинополя про автокефалію для Української православної церкви. Розрив означає, що парафіяни РПЦ, до якої належить і УПЦ Московського патріархату, не зможуть причащатись у храмах Константинопольського патріархату, а священики та ієрархи не зможуть здійснювати спільних богослужінь.

Експерти вважають, що з 14 православних церков разом із Росією виступити проти української автокефалії можуть не більше 3–4.

Нагадаємо, що монастир на горі Афон у Греції належить Константинополю, тож відтепер парафіяни Московського патріархату зможуть відвідувати його лише як туристи. Сповідатись та причащатись там їм заборонено Російською церквою (Константинополь ніяких дій у відповідь не робив і заборон не накладав). Водночас парафіяни Київського патріархату та УАПЦ, які рішенням Синоду Вселенського патріархату визнані канонічними, можуть отримати церковне спілкування на Афоні та в інших православних святинях.
Чи підуть на розрив із Вселенською церквою інші православні церкви, які є «союзними» до Москви? Наприклад, Антіохійський патріархат у Сирії, де стоять російські війська. Ось що з цього приводу думає екс-голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, професор університету Лойола-Мерімаунт у США Кирило Говорун: «Інші помісні церкви навряд чи долучаться до рішення Москви та не будуть розривати стосунки із Вселенським патріархатом. Так само, як ніхто не розриватиме стосунки з Москвою». Наразі ще жодна церква не оголосила про свій намір перервати спілкування з Константинополем. Експерти вважають, що з 14 православних церков разом із Росією виступити проти української автокефалії можуть не більше 3–4. Інші або підтримають патріарха Варфоломія, або займуть нейтральну позицію. 

До речі, схожа ситуація була у 1996 році, коли Константинопольський патріарх Варфоломій прийняв під свою канонічну юрисдикцію Естонську церкву, а синод Російської православної церкви у відповідь на кілька місяців припинив церковне спілкування. Згодом церкви домовились про компроміс: в Естонії паралельно існують дві канонічні церкви у підпорядкуванні Москви та Константинополя.

Тим часом
Екзархи Константинопольського патріархату Даниїл Памфілійський та Іларіон Едмонтонський знову прибули до Києва для продовження роботи щодо отримання автокефалії Українською православною церквою. «Ми повернулись назад, щоб продовжити працю на останньому етапі, котрий… доведе нас до об’єднавчого собору, а тоді і до вручення новому предстоятелю остаточного документа (Томосу) про незалежність Української православної церкви», — ​заявив Даниїл Памфілійський.

А Президент України Петро Порошенко оголосив, що для прискорення отримання Томосу найближчим часом зареєструє у парламенті законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Андріївську церкву Вселенському патріархату.

Telegram Channel