Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Екзотична гостя  на нашому столі

Фото fotostrana.ru

Екзотична гостя на нашому столі

Пізньої осені, коли нашим садам, за висловом Ліни Костенко, «вже навіть яблучко не сниться», на полицях супермаркетів, немов уособлення сонця, з’являються м’ясисті помаранчеві плоди з терпкуватим смаком – хурма. Цей фрукт із далеких тропіків зазвичай їдять сирим. Але мало хто знає, що це ще й чудовий інгредієнт для кулінарних шедеврів, який додають у джеми, варення, салати, десерти, випічку й соуси. А якщо хочете ласувати хурмою і в інші сезони, приготуйте з неї сухофрукти. Дітям неодмінно сподобаються солодощі з цими соковитими ягодами, а оригінальні закуски приємно здивують гостей. Отож радуйте рідних, пригощайте друзів і самі їжте на здоров’я!

Салат «Щедрість»
Інгредієнти: 1 хурма, 1 куряче філе запечене, 100 –120 г кореня селери,             1 маленька цибулина, 30–40 г волоських горіхів, 2 ст. л. майонезу, 1 ч. л. меду, 0,5 ч. л. соку журавлини (або граната чи лимона).

 

 Приготування. М’ясо і цибулю нарізати соломкою, хурму – невеликими скибочками, селеру потерти на крупну тертку або тертку для корейської моркви. Горіхи підсушити в духовці і подрібнити. Все змішати і заправити соусом з майонезу, меду і соку.

Тріска, запечена з хурмою
Інгредієнти: 1 велика стигла хурма, 1,5 кг філе тріски, 1 зубчик часнику, по 40 мл соєвого соусу і оливкової олії, щіпка улюблених прянощів,  1 чайна ложка сухого імбиру в порошку.

 

 Приготування. Рибне філе наріжте невеликими шматочками. Із 30 мл соєвого соусу, оливкової олії, імбиру та інших прянощів (можна взяти коріандр, материнку, гвоздику, розмарин) приготуйте маринад і на 20 хвилин покладіть у нього філе. Сіль додавати не обов’язково, достатньо соєвого соусу. Розігрійте духовку. З хурми зніміть шкірку, наріжте плід скибочками. Промариновані шматочки тріски викладіть на деко, накрийте подушкою з хурми і запікайте 30 – 35 хвилин при температурі 180°. Дістаньте з духовки і зробіть соус: запечену хурму перетріть на пюре, додайте решту соєвого соусу і подрібнений часник. Все добре перемішайте і подавайте до риби в окремому посуді.

Салат «Диво»
Інгредієнти: 1 велика хурма, жменя волоських горіхів (або фісташок), 1 помідор, 200 г моцарели, жменя темного винограду без кісточок, зелень (рукола або ін); для заправки: по 1 ч. л. соку лайма і діджонської гірчиці (із зернами), 1 ст. л. оливкової олії.

 

 Приготування. Хурму і помідор наріжте скибочками, сир – кубиками. Із соку лайма, гірчиці та оливкової олії приготуйте заправку. Кілька горіхів відкладіть для оздоблення, а решту посічіть ножем.Змішайте подрібнені інгредієнти із заправкою. Ягоди винограду і зерна горіхів, що залишилися, порозрізайте навпіл. Листям руколи вистеліть тарілку, зверху викладіть салат і прикрасьте виноградом та горіхами.

Золотиста курочка
Інгредієнти: 3–4 хурми середньої величини, 1 велика або 2 менші цибулини, тушка курки (приблизно 1,5 кг), сіль, мелений чорний перець – за смаком.

 

 Приготування. Для маринаду хурму розрізати на четвертинки, зняти шкірку і видалити кісточки. Цибулю очистити, нарізати на невеликі шматочки. Подрібнити у блендері хурму і цибулю. Курку вимити, розрізати на порційні шматочки, кожен натерти сіллю і меленим чорним перцем. Укласти їх у глибоку миску, залити маринадом із хурми і поставити в холодильник на 2 години. Розігріти духовку до 180 градусів, змастити деко олією, розкласти на ньому шматочки курки разом із маринадом і запікати до утворення рум’яної скоринки. Якщо м’ясо підгоратиме, підлити на деко трохи води.

Ванільні сирники з хурмою
Інгредієнти: 400 г сиру, 1 велика стигла хурма, 2 яйця, по 4 ст. л. борошна і манної крупи, щіпка ванільного цукру, по 2 ст. л. цукру і насіння кунжуту, масло (вершкове і рослинне) для смаження.

 

 Приготування. Хурму промийте, очистіть від шкірки і наріжте на дрібні кубики. Сир розімніть виделкою і ретельно перемішайте з цукром, збитими яйцями і ваніллю. Потім введіть у сирну масу шматочки хурми, всипте борошно і ще раз усе перемішайте. Сформуйте сирники, обваляйте їх у кунжуті і манній крупі й обсмажте до рум’яної скоринки на суміші масла і рафінованої олії. Це додасть їм ніжного вершкового смаку. Десерт виходить не надто солодким, тому подавати його можна з розтопленим медом, малиновим варенням або абрикосовим джемом.

Хурма, запечена у сметанному соусі
Інгредієнти: 6 середніх плодів хурми,  2 яйця, по щіпці ванільного цукру і кардамону,  2 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукрової пудри, сік і цедра одного лимона, 1 скл. цукру, 50 г меду, 1 скл. сметани, шматочок вершкового масла, панірувальні сухарі.

 

 

Приготування. Хурму помийте, викладіть у сотейник і залийте водою, яка повинна покривати плоди повністю, додайте цукор, сік і цедру лимона, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь, накрийте посуд кришкою і дайте постояти 30 хвилин. Потім дістаньте плоди з маринаду, зніміть з них шкірку. Яйця збийте з медом, додайте борошно і сметану. Форму для випічки застеліть пергаментом, змастіть маслом, посипте сухарями, викладіть хурму, полийте сметанним соусом і запікайте при температурі 170° протягом 20–25 хвилин. Подавайте десерт, посипавши цукровою пудрою, змішаною з кардамоном і ванільним цукром.

До речі
Якщо вам не подобається терпкий смак хурми – потримайте її день-другий у холодильнику, терпкість зникне. А ще радять помістити плід у морозильну камеру на кілька годин, затим покласти в гарячу воду – і хурма буквально танутиме в роті.

При виборі хурми пам’ятайте, що якісний плід гладкий, м’ясистий, насиченого кольору. Про його стиглість свідчить м’якість. Недостиглі плоди містять багато таніну і тому дуже терпкі. 

Цікаві факти
▶З латині слово «хурма» перекладається як «їжа богів» або «божественний вогонь».

▶Найпоширеніша ця рослина у тропіках, а найбільш різноманітна — у Південній Азії. Існує близько 725 її видів, які ростуть у різних куточках світу і не обов’язково мають яскравий помаранчевий колір. Наприклад, хурма мушмулеподібна з африканської савани в діаметрі всього близько 30 мм і має при повному дозріванні пурпурове забарвлення.

▶Хурму культивують багато століть. Наприклад, у Китаї вона має понад 2000-річну історію. У цій країні рослині приписують 4 «чесноти»: довго живе, тіниста, служить місцем для гніздування птахів і не боїться комах-шкідників. 

▶У кулінарії з м’якоті цього плода готують мармелад, желе, патоку, вино, сидр і навіть пиво. Обсмажене і подрібнене насіння хурми використовують як замінник кави. 

▶Вважається, що вона має чимало цілющих властивостей. Наприклад, допомагає при розладі шлунка, знижує температуру, тиск, полегшує кашель тощо. 

▶Медицина підтверджує, що завдяки наявності в її складі глюкози і фруктози хурма підтримує в нормі серцево-судинну систему, нормалізує рівень цукру в крові; магній знижує ймовірність утворення каменів у нирках; численні вітаміни плода забезпечують тонізуючу і загальнозміцнювальну дію на організм. 

▶При проблемах із нервовою системою слід обов’язково включити в раціон хурму: вона володіє заспокійливим ефектом і одночасно підвищує працездатність. 

▶Тропічний фрукт здатний знеш­коджувати такі бактерії, як золотистий стафілокок і кишкова паличка. 

Telegram Channel