Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Смакуйте теплими стравами та напоями

Фото donhabephn.com.

Смакуйте теплими стравами та напоями

Перші термоси з’явилися понад 100 років тому. Сучасні несуттєво відрізняються від них: використовується той же принцип збереження температури, майже не змінилася й конструкція. У моделях останнього покоління замість крихких скляних колб застосовують металеві, вони теж чудово тримають температуру. Тим, хто веде активний спосіб життя, термос допоможе вирішити ряд побутових проблем

У харчових термосах із широкою горловиною зручно брати суп або другу страву — їсти можна прямо з них. А влітку — ласувати морозивом. Їхній об’єм коливається від 0,5 до 1,5 л, але є й такі, з яких вдасться нагодувати цілу компанію, — від 3 до 5 л.

У прихильників активного способу життя користуються попитом термоси–контейнери. Вони складаються з двох чи трьох ємностей, встановлених одна на одну. Порівняно зі звичайними харчовими моделями, в яких є вакуумний шар, що підтримує температуру їжі від 12 до 24 годин, у таких виробах застосовується і менш надійний спосіб терморегуляції, наприклад синтетичні полімери. Тому при купівлі треба з’ясувати: це термос чи харчовий контейнер із термоізоляційним корпусом.

Для гарячих або, навпаки, охолоджених напоїв підходять класичні термоси зі скляною колбою або внутрішньою ємністю з нержавіючої сталі. Вони мають вузьку горловину діаметром 25–55 мм. Залежно від об’єму, якості корка і щільності загвинчування кришки вони підтримують початкову температуру рідини з мінімальною зміною протягом доби. Термос вважається хорошим, якщо залита в нього вода (94ºС) через добу залишається гарячою (65–70º С). Слабка щільність кришки розгерметизовує термос, і вже за 3–4 години напій схолоне. Тож краще вибрати зі скляною колбою, натуральною пробкою і кришкою із широким гумовим ущільнювачем.

Помпові термоси оснащені міні–пневмонасосом, який приводиться в дію натисканням важеля–клавіші. У дорогих моделях є дозатор рідини.

Варті уваги універсальні моделі. Вони місткі, мають термостійку пластикову кришку, що герметично закривається, і досить широку горловину, щоб можна було влити рідку їжу. Для напоїв їх використовують нечасто.

Вибираючи термос, згадайте кілька простих порад:

=краще придбати великий — в маленькому вода вистигає швидше: у виробах об’ємом 1–1,2 л рідина охолоне до +55º за 18–20 годин, у міні–термосах (термокружках) місткістю 0,35–0,5 л — через 2–3;

=в якісних виробах збереження температури не залежить від виду колби;

=перевага моделей із металевих сплавів — у їхній міцності; зі скляною колбою — в гігієнічності.

При покупці термоса в магазині:

=закрутіть пробку і кришку, злегка потрусіть виріб: деренчання свідчить про дефекти, зокрема про погане кріплення колби;

=перевірте пробку: вона повинна щільно закриватися, але відкручуватися без зусиль;

=понюхайте термос: неприємний запах — погана ознака;

=огляньте, чи нема подряпин, тріщин, ушкоджень на корпусі: дефекти впливають на здатність тримати тепло;

=перевірте ущільнювальне кільце.

Вдома визначте, як термос тримає тепло. Налийте окріп доверху, через 5 хвилин вилийте воду — таким чином виріб прогріється; знову заповніть кип’ятком, залишаючи 1 см для повітря. Стінки за півгодини стали теплими — отже, термос бракований, поверніть його в магазин. Якщо ж корпус не прогрівся, то залиште воду на добу, потім поміряйте її температуру: вища за 55ºС — з термосом усе гаразд.

Джерело: moyaosvita.com.ua.

Telegram Channel