Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Юрій РОЙКО:  «Ми маємо право жити в ситій,  заможній і чистій Україні»

Юрій Ройко в Києві на протестній акції «Стоп, тарифи!».

Фото з особистого архіву Юрія Ройка.

Юрій РОЙКО: «Ми маємо право жити в ситій, заможній і чистій Україні»

Він належить до числа тих депутатів Волинської обласної ради, які завжди під час розгляду складних питань мають чітку позицію. Голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка активно обстоює не лише інтереси виборців свого округу, а й усіх волинян. Що зараз найбільше хвилює його та однопартійців, як можна зробити країну кращою, звідки черпають оптимізм «ляшківці» — про це в інтерв’ю з політиком

Нові правила призначення субсидій — це знущання над людьми

— Юрію Петровичу, нещодавно в Києві Радикальна партія Олега Ляшка провела акцію протесту проти підвищення тарифів на газ, учасником якої ви були. Що спонукало вдатися до таких дій?

— 31 жовтня наша політична сила пікетувала Кабінет Міністрів під гаслом «Стоп, тарифи!» Ми вимагали від уряду і Президента скасувати рішення про підвищення ціни на газ, перерахувати зарплати та пенсії. Адже влада веде грабіжницьку політику стосовно своїх співвіт­чизників. В обмін на черговий транш кредиту вона штовхає українців у рабство до МВФ. Наслідком підвищення вартості газу стане зростання цін на все інше — тепло, продукти харчування, ліки… А наша команда стоїть на боці пересічних громадян, тому завжди захищатиме їхні інтереси. Реальна ціна на газ має бути не більшою 3000–3500 гривень за тисячу кубометрів замість 8550 грн, як це визначили наші урядовці. Комунальні тарифи можна зменшити як мінімум удвічі — і Радикальна партія Ляшка знає, як це робити, бо має цілком умотивований план щодо зниження вартості газу: збільшення видобутку власного голубого палива, встановлення об’єктивної ціни на нього, вкладення коштів у енергомодернізацію і житлово–комунальне господарство.

— Пане Юрію, разом із тим, як відомо, істотно зменшено суму державних коштів на виплату субсидій.

— Нові правила її призначення — це знущання над людьми! Своїм рішенням уряд фактично позбавив 3 млн українців права на їх отримання. У держбюджеті-2019 на ці виплати передбачено на 20 млрд грн менше, як нинішнього року.

Позитивну роботу волинських «радикалів» відзначив куратор області – народний депутат Андрій Лозовий, котрий нещодавно відвідав наш регіон.

Олег Ляшко та Радикальна партія вимагають скасувати це ганебне рішення та повернути громадянам соціальну норму споживання газу — 2400 кубометрів на опалювальний сезон або 400 на місяць. Сім’я з доходом 2–4 тис. грн у місяць не повинна платити за такими ж розцінками, як, наприклад, голова «Нафтогазу» Коболєв із зарплатою 3 млн! Влада економить на громадянах замість того, щоб долати контрабанду, відновлювати економіку, створювати робочі місця — робити так, аби люди могли жити гідно й не потребувати жодних преференцій.

Багато говорять і про монетизацію субсидій, але далі слів справа не йде. Напевно, високопосадовцям дуже вигідно ділити з олігархами державні кошти, виділені на субсидії.

Не можна ставити воза попереду коней

— На вашу думку, скільки часу потрібно, аби побороти корупцію, побачити перші результати реформ?

— Те, що ми маємо сьогодні — результат діяльності нинішньої влади на чолі з Президентом Порошенком. Прикро констатувати, але у звіті МВФ Україну названо найбіднішою країною Європи. І за рівнем розвитку економіки, і за рівнем заробітних плат ми поступилися навіть Молдові. Багато зроблено для реалізації адміністративно–територіальної реформи. Але почали ми не з того. Об’єднання слід було проводити відповідно до економічної доцільності, спроможності громад, а тоді вони мали б вирішувати, як далі господарювати. Ніколи не можна ставити воза попереду коней. Тому вже зараз бачимо всі ці промахи.

Велика проблема ОТГ — відсутність кваліфікованих юристів, фінансистів. Переконався в цьому, коли довелося скеровувати виділені обласним бюджетом кошти на свій Цуманський округ, тож зіткнувся зі штучними перепонами. Чому б за приклад нам не взяти сусідню Польщу? Ось нещодавно був у складі делегації від Цумані в гміні Отинь, яка налічує всього 6 тис. жителів. Моєму здивуванню не було меж — прекрасні дороги, сучасні інфраструктурні об’єкти, модернізовані соціальні заклади. Коли поцікавився, де вони беруть кошти, відповідь була проста: від написання різних грантів. І нашим ОТГ потрібно вчитися заробляти, бо настане час, коли держава не виділятиме субвенцій та дотацій. І ще одне. Коли заговорили з пані бургомістром, чому їм допомагає Євросоюз, даючи часто безповоротну позику, вона сказала: «Бо в нас не розкрадають так коштів, як у вас. Нам вірять. А вам уже — ні». Важко було їй щось заперечити. Корупція в нас набрала тотального характеру, що дуже небезпечно, бо країна котиться вниз.

Іти на вибори — і перемагати

— Ваша партія напередодні президентських перегонів надто взялася критикувати владу. Маєте альтернативу?

— Ми стоїмо напередодні виборчого марафону. Дуже хочеться, аби на цей раз не помилитися. А для цього потрібно мати національну ідею — жити в ситій, заможній і чистій Україні. Пограбування держави не може тривати безкінечно, адже ресурси рано чи пізно вичерпаються. Нові Майдани теж нічого не вирішать. Як не банально це звучить, але від нашого вибору залежить все. Тому закликаю не помилитися вчергове. Тоді будуть вирішуватися згадані проблеми і зможемо будувати нормальне громадянське су­спільство.

— Все ж таки, що може найближчим часом стати переломним моментом для покращення ситуації в країні?

— Треба привести до влади чесних, професійно підготовлених людей. Це цілком реально. Тому іншого шляху, ніж той, щоб іти на вибори й перемагати, в нас немає. Невдовзі відбуватимуться вибори та довибори в дев’яти ОТГ Волині. Радикальна партія висунула своїх кандидатів. Ми працюємо не на кількість, а на якість. Однак прикро, що в деяких радах шукають штучні приводи, аби не відбулося народне волевиявлення. І то переважно там, де БПП відчуває, що втрачає своє електоральне поле. Ми працюємо, щоб не допустити порушень. Водночас сподіваємося на успішні результати.

— А як почувається ваша політична сила на теренах Волині?

— Я б сказав, що досить упевнено. Ми постійно працюємо над структурною розбудовою партії та її осередків. Нещодавно новим головою обласної організації обрано Володимира Кравценюка — молоду, освічену, креативну людину, кандидата наук. З його приходом ряди партії зросли з 800 до 3 тис. членів. Наша політична сила має осередки в містах, районах та селах. Позитивну роботу волинян відзначив куратор області — народний депутат Андрій Лозовий, котрий нещодавно відвідав наш регіон.

Створення «Волинь­природресурсу» — правильне рішення

— Наскільки результативною є робота фракції РПЛ в обласній раді? Що найважливіше вдалося зробити за період цієї каденції?

— Фракція РПЛ, яка складається з п’яти чоловік, — це сконсолідована бойова одиниця. Головне її завдання — працювати на задоволення соціально-економічних потреб жителів округів, які нас обирали. За три роки мені та моїм колегам вдалося залучити чимало коштів обласного бюджету, вирішити багато нагальних проблем виборців. В обласній раді створено тимчасову контрольну комісію з питань, які виникають у сфері лісових відносин. Мій колега Анатолій Грицюк її очолив, я ввійшов до її складу як експерт. Ми плідно попрацювали, загостривши увагу на найбільш болючих проблемах галузі з метою їх усунення. Активно долучилися до процесу, який передбачав максимальну увагу і турботу комунальним установам. Надзвичайно багато було зроблено для обласного перинатального центру, обласної інфекційної лікарні, онколікарні, протитуберкульозного диспансеру…

— За весь час діяльності цієї обласної ради чимало списів було поламано навколо створення КП «Волиньприродресурс». Ваша позиція з цього приводу?

— Вважаю, що більшість депутатів поступила правильно, створивши це комунальне підприємство. Ви знаєте, які киплять емоції, коли ділимо бідний дотаційний бюджетний пиріг. Усі депутатські запити виконуються приблизно на 10 %. Із 40 прийнятих обласних програм є такі, які зовсім не фінансуються, а деякі — трохи більше як наполовину. Де брати кошти? Якби дали можливість запустити «Волиньприродресурс», ми не стояли б із простягнутою рукою. А то виходить, що наше добро розкрадається, а область повинна випрошувати.

Наші дії визначені програмними документами

— Юрію Петровичу, ви вже включилися в передвиборну кампанію?

— Кажуть, що вона починаються наступного дня після закінчення попередньої. А ще знаємо й те, що політик думає про чергові вибори, а державник — про прийдешні покоління. Ми в цьому процесі перебуваємо постійно. Проводимо тренінги, навчання. У містах і райцентрах функціонують штаби. Але вже зараз дивно слухати, як популісти «агітують» електорат. Одна політична сила заявила, що відбудує замок Радзівіллів, зведе нову психлікарню, побудує дороги. Як кажуть, дай Боже. Але я впевнений, що такі обіцяльники, коли переможуть, про це забудуть, а в разі поразки взагалі махнуть рукою.

— Чи часто зустрічаєтеся зі своїм партійним босом і чи отримуєте від нього вказівки, яку позицію займати з певних питань в облраді?

— Бачимося з Олегом Ляшком відповідно до потреб і можливостей. Під час одного з останніх візитів на Волинь він побував у Цуманському виборчому окрузі. Функція головного комунікатора покладена на керівника обласної партійної організації. І вважаю, що це правильно — повинна бути чітка партійна вертикаль. Прямих вказівок, як маємо голосувати в сесійній залі, від очільника партії ніколи не надходило. Наші дії чітко визначені в програмних та статутних документах партії, яких намагаємося дотримуватися.

— А чи доводилося бути на нещодавньому весіллі у свого лідера партії, про що широко повідомляли ЗМІ?

— Ні, не був (сміється. — Авт.). Але я на Олега Валерійовича за це не образився. Кожен має право на особисте життя.

Роксолана Вишневич.

Telegram Channel