Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Берегині нації і держави – завжди на передовій

Устилужанкам Ніні Гук (зліва) та Ориславі Сидорчук не байдужа доля України.

Фото Ірини НАДЮКОВОЇ.

Берегині нації і держави – завжди на передовій

У Палаці культури Луцька відбулися урочистості з нагоди 100-річчя Союзу українок

Всеукраїнська добро­вільна громадсько­прос­вітницька організація з часу заснування гідно представляла українських жінок на міжнародних форумах. Її голова Мілена Рудницька першою сповістила на засіданні Ліги націй про голодомор у країні. 1939-го більшовицька влада заборонила діяльність організації. Свою роботу вона відновила лише у 1991-му.

Виступаючи на урочистостях із нагоди 100-річчя від дня її заснування, голова Всеукраїнської ГО «Союз українок» Орислава Хомик повідомила, що завдяки зусиллям членкинь Верховна Рада торік прийняла постанову про відзначення  ювілею на державному рівні. Вона наголосила, що союзянки відстоювали українську мову, виховання молоді на патріотичних принципах. Нині завдання і мета організації — залишилися тими ж, які були сто літ тому.

Під час війни з ворогом планова робота союзянок поступилася волонтерській допомозі родинам загиблих.

— Ми об’єдналися навколо національної ідеї, зберегли звичаї, традиції народу і примножуємо їх, — сказала вона.  — Під час війни з ворогом наша планова робота поступилася волонтерській допомозі родинам загиблих.

Пані Орислава розповіла, що разом із ковельськими волонтерами та головою Устилузької організації Ніною Гук об’їздила всю лінію фронту, відвідала місто Щастя, де понад 160 жінок написали заяви про вступ до організації. Зазначимо, що нині на Волині діють міські й районні філії та осередки Союзу. Їхня діяльність спрямована на національне, духовне відродження, відновлення історичної пам’яті народу, його традицій, звичаїв, культури, споконвічної шляхетності. Майже сто жінок об’єднує Союз українок у Володимирі-Волинському, який десять літ очолює Віра Чайковська-Тарликова. Цьогоріч її обрали ще й заступником голови Всеукраїнської ГО «Союз українок».

Членкині філії проводять просвітницьку роботу серед молоді, започаткували в місті святкування Дня матері. Збирають і відправляють у зону провення ООС продукти, кошти на лікування бійців, плетуть маскувальні сітки тощо. Нині збирають підписи під листом-зверненням до Вселенського патріарха Варфоломія, щоб протидіяти спробам УПЦ Московського патріархату не допустити отримання Томосу про автокефалію. 

Чималий внесок у відродження української духовності, національних ідеалів, єднання Заходу і Сходу України робить й Устилузький осередок організації. Його членкині возили на Схід гуманітарну допомогу. Після їхнього від’їзду в мешканців залишилися теплі спогади і кущ калини, посаджений біля школи села Тепле поблизу містечка Щастя, зав’язалося листування між місцевими дітьми та ровесниками з Устилуга. 

Привітати волинських сою­зянок зі святом приїхали посестри із Рівненщини, Закарпаття, Тернопільщини, Чернівців. За небайдужість, активність у громадському житті їм дякували представники обласної і міської влади, духовенства, громадських організацій. Щирі вітання адресували народні депутати Ірина Констанкевич та Ігор Лапін. А керуючий Волинською єпархією УПЦ КП митрополит Луцький та Волинський Михаїл відзначив церковними нагородами голову Союзу українок Волині Любов Ганейчук, заступника голови всеукраїнської організації Віру Чайковську-Тарликову  та референтку голови Ориславу  Сидорчук.

Учасники урочистої академії поклали квіти до стели Героїв Небесної сотні та воїнів, які загинули на Сході України.

Telegram Channel