Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
На Волині на продажу худоби працівниця нашахраювала майже на півмільйона гривень

Волинь-нова

На Волині на продажу худоби працівниця нашахраювала майже на півмільйона гривень

Бізнес на чужих коровах організувала для себе жителька села Воютин Луцького району Наталія Миколаївна Удот (на фото)

Перебуваючи у трудових відносинах із сільськогосподарським приватним підприємством «Несвіч», Наталія Удот вирішила трохи підзаробити. Будучи уповноваженою керівником господарства на здійснення продажу великої рогатої худоби, жінка вирішила, що частина доходів від її реалізації має залишатись у неї. Удот Н. М. видавала покупцеві накладну, в якій проставляла дійсну вагу товару, вартість кілограма і суму до сплати. Приміром, громадянин Р. за голову ВРХ вагою 433 кг за ціною 40 грн за кілограм мав сплатити у касу 17 320 грн. Розрахунок проводився готівкою. Операція купівлі–продажу засвідчувалася відповідними документами. Суть шахрайства полягала в тому, що на накладній, яка видавалася покупцеві, був відсутній номер. Таку ж накладну, тільки вже пронумеровану, але з іншою, заниженою сумою, де значились інші вага, вартість за кілограм товару, жінка подавала в бухгалтерію. З боку покупця все було чисто і чесно, з боку Удот Н. М. — підробка документів і привласнення коштів. На першій «операції» пані Удот заробила 2620 грн. Такий варіант отримання прибутку їй сподобався, тож вона ще з більшим ентузіазмом узялася «до роботи», суми сягали 5 тисяч і вище. Дійшло до того, що привласнила аж дві «корови». Худоба реалізовувалась і громадянам, і юридичним особам. У всіх випадках підроблялися документи. Так тривало з березня по серпень 2015 року.

На першій «операції» пані Удот заробила 2620 грн.

У тому ж таки 2015–му в СГПП «Несвіч» запідозрили нестачу великої рогатої худоби. За вказівкою очільника підприємства провели взаємозвірку із фізичними та юридичними особами, що були відображені у бухгалтерських документах підприємства як кінцеві покупці ВРХ. Як результат — виявлено суттєві розбіжності. Після цього керівництво через оголошення в газетах попросило осіб, які купували худобу, звернутися у бухгалтерію. У підсумку встановили, що у фізичних осіб наявні оригінали накладних, які підтверджують факт придбання ВРХ за значно вищими цінами, аніж ті, що відображені в офіційних накладних. Окрім того, з’ясувалося, що двом фізичним особам продано ВРХ, але кошти від реалізації на підприємство так і не надійшли.

Тоді СГПП «Несвіч» звернулося до правоохоронних органів, було відкрито кримінальне провадження та проведено досудове розслідування, за результатами якого справу щодо обвинувачення Удот Н. М. за кількома статтями Кримінального кодексу України було передано до суду.

20 вересня 2018 року Луцький міськрайонний суд прийняв рішення визнати громадянку Удот Н. М. винною у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1, 2 ст. 190, ч. 2, 3, 4 ст. 358 Кримінального кодексу України, та призначив їй остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на 2 роки. Однак у зв’язку із закінченням терміну давності та у зв’язку з амністією жінку звільнили від покарання. Суд зобов’язав шахрайку відшкодувати СГПП «Несвіч» 465 505 гривень заподіяної матеріальної шкоди.

Микола СПРАВЕДЛИВИЙ.

Telegram Channel