Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«І мама молода, й закохана мала —  На кухні всі однаково плакали…» (Відео)

Головні KAZKAрі: «Ми створюємо українську музику, але без загравань із національним колоритом».

Фото dpchas.com.ua.

«І мама молода, й закохана мала — На кухні всі однаково плакали…» (Відео)

«Мам, чому постійно хочеться співати?» — ​після кількаденного наспівування не витримала моя доня. У 9–літньому віці невтямки, що вона — ​одна з багатьох тисяч, кому композиція чомусь не йде з голови. То ознака хіта, що виконується людьми різних поколінь та національностей. «Плакала» від гурту KAZKA увійшла в топ–10 пісень світового чарту Shazam. Це вперше в історії української музики. Її вже переклали англійською, турецькою і казахською. Виконавці кажуть: ця пісня про уміння української жінки витерти сльози і жити далі: «Поплакала — ​і стоп! Фіалка розцвіла…»

​KAZKA – гурт молоденький: «розцвів» навесні 2017–го — ​його перша пісня «Свята» теж постійно просилася на язик. «Ой, мамо, на свята я не була свята…» (Мені за темою вона нагадує «Ой у вишневому саду»: монолог зі словами «Мамо, не лай доню свою…» переформатувала сучасна дівчина сучасною лексикою.) Досить повненька Олександра Заріцька, вокалістка, і Микита Будаш, мультиінструменталіст, виклали першу свою пісню в YouTube — ​популярному веб–сервісі, що дає змогу дивитися відео. Перегляд — 10 мільйонів!!! Радіо­станції ставили композицію в ефір, навіть не бачивши артистів.

Гарне повідомлення від KAZKA: вони співатимуть лише українською! (Хоча їхній продюсер Юрій Нікітін має і російськомовні, і суржикові проекти на кшталт «Неангелів» та Вєрки Сердючки.) Сам Нікітін називає злет цього гурту божественним планом: «Це Чудо… Це той випадок, коли абсолютно все «сходиться» в одному місці й в один час. То як парад планет. У музиці таке трапляється раз на десять років, і я відчуваю, KAZKA — саме той випадок».

І правда, кожна нова пісня — ​це нові нагороди, нові шанувальники. При тому КАZКАрі брали участь в «Х–факторі», у конкурсі–відборі «Євробачення» — ​не перемогли, та досвіду додалося. Зараз їх уже троє — ​приєднався ще Дмитро Мазуряк, сопілкар, який грає на 50 (!) народних інструментах і має їх власну колекцію. Сам із Буковини, вчився грати, коли пас корів. Познайомилися з ним у музеї Грушевського — ​там музикант читав лекцію про народні музичні інструменти. Спільну творчість трьох KAZKA означила жанром «експериментальний поп з етнічними мотивами».

Зараз їм доводиться відповідати на багато «чому» про свій несподіваний успіх. Рецепти того як зійти на вершину, завжди манять людей, а КАZКА не йшла — ​злетіла!

Чому пісня «Плакала» така успішна, запитали продюсера Нікітіна. «Кожен знаходить у цьому треку щось особливе, дуже особисте, ніби він адресований саме йому. Сакральний акт зцілення жінки через сльози... Східні мотиви... Використання хіп–хоп бітів».

Чому ви зветеся КАZКА, поцікавилися в інструменталіста Микити Будаша. «Це назва, яка має дуже велике асоціативне навантаження та одразу налаштовує на позитивні емоції… Дівчина, яка має нестандартний для поп–сцени вигляд, починає співати — це ж казка!»

Чому ви так швидко стали популярними? Солістка Саша Заріцька пов’язує це із вдалим поєднанням народної й електронної музики з поп–звучанням: «Такого максимального міксу ще не було, і тому людям подобається».

Наймолодший Дмитро–сопілкар, випереджаючи усілякі «чому», розповідає, що йому «подобається, коли танцюють під його дудку».

Чи не найбільша увага прикута до Олександри: вона направду далека від модельної зовнішності, але така магнетична.

Чи не найбільша увага прикута до Олександри: вона направду далека від модельної зовнішності, але така магнетична. 24–літня харків’янка каже: «Хотілось би бути трішки худішою, але як ми виходимо на сцену — там така шалена публіка, що кілька зайвих кілограмчиків мене не хвилюють». Вона вже 4 роки не їсть м’яса. Дуже пластична: може сісти на шпагат і зробити сальто (майже 7 літ ходила на танці). Відкрила свій співочий талант аж у
10–му класі. «Мені говорили, що круто співаю, але я й подумати не могла, що це стане справою мого життя». Один час співала у караоке–барах і пабах, з 21–ї до 6–ї ранку. Уроки вокалу почала брати лише рік тому, бо раніше не надавала тому значення.

Найцікавіше, що Олександру здебільшого підтримує тільки мама. І це на такій вершині! «Тато — людина старих порядків. Він адвокат, дуже суворий. Для нього головне — це достаток, щоб людина знайшла своє стабільне місце. І він вважає, що музика — це не те, що може приносити стабільні гроші. Я йому неодноразово пояснювала, що це моє життя і його сенс. Але все одно для нього музика  – не робота. Тому він мене то підтримує, то ні. Він за те, щоб я працювала нотаріусом чи адвокатом і водночас співала».

Нещодавно «KAZKAрі» мусили відбиватися, як казали, від фейку. Бо раптом стала ширитися інформація, що група — у російському списку учасників великого музичного фестивалю в Німеччині.

Юрій Нікітін назвав це справжньою атакою: «Ми проаналізували десятки акаунтів у «Фейсбуці», котрі найактивніше поширювали цю інформацію. …Писали коментарі з використанням однакових слів: «бойкот, зрада, ганьба».

На запитання — Чим зай­няті ваші думки? — КАZКАрі одностайно відпо­відають, що музикою. 12 грудня гурт закінчив 1–шу частину дебютного туру «KARMA» в Україні і на початку року вирушає з концертами в Європу, США, Канаду, Ізраїль. Головне, щоб з чужоземних турів трійка повернулася з тим же переконанням, яке передає людям тут, — що їхня казка прекрасна передусім своєю українськістю: «KAZKA — це суто українська історія… Національне коріння, пошук ідентичності, риси, які відрізняють твою націю від інших, — це те, що актуально зараз у всьому світі».

За матеріалами сайтів segodnya.ua, kazka.band, liroom.com.ua, m.znaj.ua,
tsn.ua, espreso.tv.


Співаємо разом!

«Плакала»

Сергій Седрік (Локшин)

Врятуюсь від слів твоїх — буду ціла.
За рік образ не складу ціну я.
Горять, мости горять, і сліз моря,
Та знай: це гра моя, менше слів — більше діла.
Врятую від стріл твоїх хоч би тіло.
Загнав під лід — не знайду душу я.
Болить, ой як болить, і кров кипить,
Та донька вже не спить, менше слів — більше діла.

Поплакала — і стоп! (знов)* фіалка розцвіла,
Засяяв день таємними знаками.
І мама молода, й закохана мала —
На кухні всі однаково плакали.

Зотліла ніч, зранку все стало сіре,
Знайти нові кольори мушу я.
Лице умий дощем, що треба ще?
Дай серцю під плащем — менше слів, більше віри.

Поплакала — і стоп! (знов)* фіалка розцвіла,
Засяяв день таємними знаками.
І мама молода, й закохана мала –
На кухні всі однаково плакали.

* Варіант «Поплакала і знов фіалка розцвіла» надається
як альтернативний і той, що має право на існування.

На зйомки кліпу запросили дівчат і жінок, які співали «Плакала» раніше і виклали відео в інтернет. Кожна «плакала» про своє – як у житті.

На зйомки кліпу запросили дівчат і жінок, які співали «Плакала» раніше і виклали відео в інтернет. Кожна «плакала» про своє – як у житті. 

P.S. А у ці дні KAZKA презентував англійську версію свого відомого хіта «Плакала». Слухаємо!

 

Telegram Channel