Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Думали, що січкарня? А це – колиска для немовлят!

Волинь-нова

Думали, що січкарня? А це – колиска для немовлят!

Зізнаємось, знаючи, що за вас грає помічник на ім’я Google і шансів на перемогу маєте більш ніж достатньо, ми вирішили ускладнити пошуки і заодно переконатись, чи вмієте розплутувати в світовій павутині не тільки поєднання слів, які приведуть до розгадки, а й робити пошуки за картинками? Схоже, до цього ви ще не дійшли, оскільки правильної відповіді ми так і не дочекались…

Тому насамперед повторимо це каверзне для всіх учасників нашого інтелектуального конкурсу завдання, тобто, ще раз надрукуємо цю нерозгадану картинку.

«Гарбуз із секретом» – 50 (2018)

Що за предмет на фото знаходиться у гарбузі?

Хоча ваш, народний, варіант відповіді без всяких там інтернетів, – «Січкарня» – нам припав до душі. Але це не вона, рідненька, а ще рідніша – КОЛИСКА. Так, так – люлька, люля, колисанка… Тільки зроблена в Німеччині.

До чого лише не додумаються ці мудрі німці! Виявляється, такий проект дитячої колиски у 1922 році створив Петер Келер – студент школи мистецтв, архітектури та дизайну «Баугауз» – найавангарднішого навчального закладу тої пори, який заснував Вальтер Гропіус. Звісно, запам’ятовування, точніше, використання цих іноземних прізвищ нам нагадало відомий анекдот:

– Внучку, то як звуть того німця, від кого я так божеволію?

– Альцгеймер, бабусю, Альцгеймер.

До речі, надихнув студента Петера Келера на створення такої колиски його викладач, знаменитий художник Василь Кандинський – засновник абстракціонізму, який починав свою творчість і став генієм ще в Україні. Щоправда, ідеї школи «Баугауз» не сподобалася іншому «художнику» Адольфу Гітлеру – і він у 1933 році заборонив це творче угрупування.

Внучку, то як звуть того німця, від кого я так божеволію?

А зразок колиски на нашому фото – її повторний випуск компанією «Tecta» вже у 2004 році…

Про те, як нелегко відповідати без «дядька Гугла», Грицько Гарбуз ще раз переконався, коли розмовляв із переможцями 49 туру (запитання про приятеля Юрка зі Львова з відповіддю «1 січня»). Вони отримали шанс на додаткові 100 гривень, але для цього потрібно було розгадати запитання одразу по телефону.

Я запропонував переможцям завдання з ізраїльського гумору, яке, до речі, колись використовувалось і в грі «Що? Де? Коли?». Звучало воно так:

«В Ізраїль до корінного єврея приїжджає гість з Європи. Той знайомить його з країною. Ізраїльтянин каже: «Бачиш цю дорогу?» – «Бачу». – «Це я побудував». Через деякий час: «Бачиш цей сад?» – «Бачу». – «Це я посадив». Проходить ще якась мить і єврей каже: «Бачиш..?» – «Бачу». – «Це я убив».

Що «убив» в ізраїльському жарті єврей?»

Проходить ще якась мить і єврей каже: «Бачиш..?» – «Бачу». – «Це я убив».

Так от з-поміж обох переможців 49-го туру – а ними виявилися Мирослава Івановець із села Древині Іваничівського району і Андрій Куява з Ковеля – лише пан Андрій, коли я вже відраховував останні секунди, які давав на роздуми, з усмішкою промовив: «Невже Мертве море?». Так, воно! А потім розповів, що розгадує «Гарбуза» разом із сином-десятикласником Іваном, який вже кілька разів ставав нашим переможцем. А тепер от удача усміхнулась і татові – лікарю-анес­тезіологу Ковельського пологового будинку. Причому одразу подвійна!

Що ж, і пані Мирославу, і пана Андрія просимо надіслати на адресу редакції копії 1-ї та 2-ї сторінок паспорта та ідентифікаційного коду, щоб отримати зароблені своєю інтелектуальною працею 100 і 200 гривень відповідно.

А нам час ставити нове запитання, яке ми хотіли б, щоб ви розгадали, коли зберетеся всі разом за новорічним столом.

«Гарбуз із секретом» – 53 (2018)

Поруч із неймовірно красивою Вифлеємською вежею-фортецею в столиці… Португалії стоїть її зменшена копія. 2018 року і в обласному центрі Волині презентували мініатюрний варіант її головного символу, який згідно з голосуванням визнано найкрасивішим в Україні. І на берегах річки Таг, і на берегах Стиру встановлювали ці копії з важливою суспільною метою. А в гарбузі сьогодні ми заховали предмет, яким найчастіше користуються ті, кому насамперед призначається відкриття таких мініатюр.

Вкажіть його колір?

Слово-відповідь треба надіслати до 10 січня 2019 року тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Марина Бойко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк,  просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

До зустрічі у 2019 році!

Грицько ГАРБУЗ.

Telegram Channel