Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хочете побачити, як в ідеалі виглядає Країна знань?  Ласкаво просимо у 27-му школу!

Ошатний ліцей ще торік був довгобудом.

Фото Олександра ПІЛЮКА.

Хочете побачити, як в ідеалі виглядає Країна знань?  Ласкаво просимо у 27-му школу!

1 вересня нинішнього року в обласному центрі Волині було особливим, адже вперше за час незалежності України в Луцьку відкрився новий навчальний заклад. ЗОШ №27-ліцей виростала так довго і виснажливо, що коли її нарешті здали в експлуатацію, багато хто навіть не одразу в це повірив. Ще б пак, адже історія будівництва тривала цілих 7 літ

Це мала бути не просто школа, а навчальний комплекс: дитсадок, школа та спортивний зал. Такою її бачили «хресні батьки» — нині, на жаль, покійні керівники Волинської області та Луцька Борис Клімчук і Микола Романюк. Та якщо садочок виріс порівняно швидко, то зі школою виникли проблеми. Не з вини будівельників, готових трудитися вдень і вночі, а через типові українські порядки. Фінансування на неї виділяли то мало (наприклад, у 2015-му лише 3 мільйони), то занадто пізно (кілька разів вони не встигали освоїти частину коштів і змушені були повертали їх назад до Києва).

Дитяча радість — сучасний басейн.
Дитяча радість — сучасний басейн.

 Водночас об’єкт вартістю 74 міль­йони гривень виявився хорошою темою для піару. За його добудову «боролися» і справді зацікавлені особи, і просто охочі заробити політичні дивіденди. Дійшло до того, що школа, яка вже була готова прийняти учнів, простояла пусткою цілу зиму. Опалюючи її, державні кошти були випущені в повітря в буквальному смислі цього слова… Однак зараз це все вже в минулому, каже керівник ТзОВ «Житлобуд-2», заслужений будівельник України Леонід Стефанович. Професіонал із майже 40–річним стажем, він на подібні проблеми дивиться по–філософськи. Знає, що всі труднощі рано чи пізно закінчуються та забуваються, а збудований об’єкт залишається і служить людям.

Коли в приміщенні, яке ти будував, чути дитячий дитячий галас, йде навчання, на душі стає дуже тепло й радісно.

Це тим більш справедливо щодо освітньої установи №27, яка вже прийняла у свої стіни 600 учнів і великий колектив педагогів. Новий ліцей ззовні нагадує палац, а всередині, образно кажучи, — дитячу мрію. Якби хтось хотів побачити, як виглядає Країна знань, — ласкаво просимо у 27–му школу. Комфортні класи та спальні кімнати для першачків, обладнані всім необхідним приладдям кабінети для старшокласників, простора актова зала, їдальня, бібліотека, суперсучасний басейн — усе це тут як ілюстрація до теми, якою має бути нова українська школа.

На урочистості з нагоди відкриття Леонід Стефанович передав символічний ключ новим господарям приміщення.
На урочистості з нагоди відкриття Леонід Стефанович передав символічний ключ новим господарям приміщення.

 

— Після здачі будови в експлуатацію я бував тут кілька разів, — розповідає Леонід Стефанович. — Приходити сюди мені не соромно, бо і я, і весь колектив «Житлобуду-2» задоволені своєю роботою. Скарги на якість не надходили ні від директора ліцею, ні від начальника міського управління освіти. Школа комфортна, має гарний вигляд. Коли в приміщенні, яке ти будував, чути дитячий дитячий галас, йде навчання, на душі стає дуже тепло й радісно.

До речі, у своєму інтерв’ю «Волині» з нагоди відкриття 27–ї школи Леонід Стефанович розповів, що для «Житлобуду-2» вона перша в Луцьку і п’ята в області. А вже сьогодні будівельна компанія споруджує школи в Горохові, селах Любохини Старовижівського, Осівці Камінь–Каширського, Башлики Ківерцівського районів. А в селі Вербка на Ковельщині вона закінчує спортзал, їдальню та актову залу.
— Усі ці об’єкти майже готові, — додає Леонід Стефанович. — У Горохові, Осівцях, Любохинах ми вже ввімкнули опалення.

Залишаються внутрішні роботи — побілити, пофарбувати  — та купити обладнання. Це зробимо вже наступного року. Сподіваюся, у 2019–му ці навчальні заклади вже відкриють свої двері для наших школярів. 

Telegram Channel