Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинь: коротко про головне

Волинь-нова

Волинь: коротко про головне

Найрезонансніші події в житті краю одним абзацом

Архімандрит Михаїл Аніщенко з Луцька став главою Вселенського патріархату в Києві. Рішення про обрання очільника відновленої київської ставропігії прийняли за підсумками засідання Синоду Константинопольської церкви. Ставропігія – це свого роду посольство, представництво Вселенського патріархату, і він обраний настоятелем цієї структури. Останніх 10 років, зазначає Віктор Мартиненко, архімандрит Михаїл навчався у Греції, після чого звершував служіння як настоятель храму Аліпія Стовпника Константинопольського патріархату в Анталії.

Луцьк – на 2-му місці серед українських міст, де видають найбільшу кількість віз до Республіки Польща: 179 тисяч документів протягом минулого року. Випередив його лише Львів – 278 тисяч. Далі – Харків –145 тисяч віз, Вінниця –130 тисяч. Загалом у 2018-му в Україні видано 876 тисяч віз до Польщі.

На Камінь-Каширщині на смерть замерз 55-річний житель села Ворокомле. Чоловіка знайшли мертвим на вулиці. Рятувальники закликають громадян бути обережними під час морозів і берегтися від переохолодження, не вживати алкогольних напоїв. Олег Таратула та його дружина Олена (дівоче прізвище Богун) — випускниця Нововолинського наукового ліцею-інтернату, винайшли метод, який дає змогу виявляти злоякісні пухлини на ранній стадії та знищувати всі ракові клітини. Свій винахід науковці випробовують у лабораторії, при Орегонському університеті, названій на їхню честь. Подружжя 4 роки перевіряли різні варіанти синтезу речовин, які виявляють ракові клітини. Нині перед дослідниками найважливіший крок – після тварин випробовувати метод на людині. 

 Майже десять тисяч  пластикових кришечок від напоїв зібрали в селі Тоболи Камінь-Каширського району місцеві школярі. Ініціювали акцію  Микола Грисюк та майстер з охорони лісу Валерій Чепенюк, щоб допомогти воїнам, які внаслідок війни на Донбасі залишилися без руки чи ноги, могли повернутися до повноцінного життя завдяки протезам. 

Telegram Channel