Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Громада Цегова – проти сміттєзвалища

Спілкування з чиновниками було гарячим.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Громада Цегова – проти сміттєзвалища

Коли у листопаді минулого року біля дороги з Горохова до Мар’янівки з’явилися дві купи щебеню, цегівці забили на сполох. Терміново скликали схід селян, щоб з’ясувати, що ж це за будівництво? Запросили голів районної ради – Тараса Щерблюка, райдержадміністрації – Юлію Гринчук, горохівського міського голову Віктора Годика, представника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергія Чернеця

Найбільше людей вразило те, що на території Цегівської сільської ради за межами населеного пункту, без попереднього інформування населення, розпочали роботи зі спорудження сміттєвого полігону. На зборах посадовці нарешті розповіли, що будівництво ведуть за кошти державного і місцевого бюджетів Горохівської міської ради. Інвестиційний проект включено до Переліку об’єктів комунальної власності, які потребують першочергового фінансування за рахунок бюджетних коштів Програми економічного та соціального розвитку міста Горохова на 2017 рік, яка затверджена рішенням сесії міської ради від 23.12.2016 року. Об’єкт фінансуватимуть із Фонду державного регіонального розвитку на умовах співфінансування з державного та місцевого бюджетів. Проект оновлено у 2018 році. А за основу взято рішення сесії 1995 року.

Але багато що змінилося за 23 роки. І дуже «правильне» місце вибране: біля лісосмуги, за півтора кілометра до технічного ставу у селі Цегів, за півтора кілометра до відкритих рибогосподарських водойм у Староставі та Холоневі, за півтора кілометра від діючого сміттєзвалища, яке використовується з 1967 року, за 1 кілометр до Холонівського орнітологічного заказника, за 1 кілометр до центральної траси. Три лісосмуги, біля яких мають будувати полігон сміття, є зоною відпочинку і містян, і жителів села.

Потрібно дивитись у майбутнє і зводити не полігони для побутових відходів, а сміттєпереробні заводи.

З урочища Базари розпочалась історія створення міста Горохова і Цегова. В цьому урочищі ще у ХІІІ столітті діяв чоловічий Базарський монастир, чудотворна ікона Божої Матері з цієї обителі зберігається у храмі села Цегів. З такої інформації високопосадовці лише посміялись.

Жителів селища турбує і те, що захворюваність дорослих і дітей по Мар’янівській амбулаторії за 2017-й порівняно з 2016 роком зросла вдвічі, а у 2018-му, напевно, ще більше, — взагалі нікого не цікавить. Спорудження полігону в подальшому погіршить і так дуже складну екологічну ситуацію цієї території, де високий рівень онкології, хвороб дихальних шляхів, щитоподібної залози та алергічних реакцій, яка спричинена інфраструктурою промисловості на території Цегівської, Холонівської, Мар’янівської сільських рад.

Громада не проти освоєння коштів і будівництва, але потрібно дивитись у майбутнє і зводити не полігони для побутових відходів, а заводи по їх переробці. Після року сміттєвої блокади місто Львів зуміло знайти п’ять інвесторів, які змагаються за право будувати Львівський переробний завод за європейською технологією. Кошти, звичайно, немалі, але і на сміттєвий полігон підуть теж мільйони. І ми несемо відповідальність перед майбутнім поколінням за екологію наших сіл та міст.

Голова сходу селян Ольга ВАСЮРЕНКО, секретар зборів Ольга САДОВА, голова Цегівської сільської ради Валентин ФИЩУК, Олег БАСАЛИК, Світлана КОВАЛЬЧУК, Людмила ПЕТРЕЧКО, Мирослава НАРУСЕВИЧ (усього 1282 підписи).

Telegram Channel