Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Універсальна здоба, яку приготує навіть школяр!

Фото teremno.com.ua

Універсальна здоба, яку приготує навіть школяр!

Кекс – смачний та ситний кондитерський виріб. Ним можна поласувати не лише в кафе чи вдома, а й узяти на роботу, в дорогу. Цю солодку випічку подають до чаю, готують на сніданок і навіть для урочистих подій з особливої нагоди. За багато віків такий десерт зазнав безлічі змін, має неймовірну кількість варіантів, адже в різних місцевостях вносили в його рецептуру свої особливості, випікали кекси усіляких розмірів, з багатьма інгредієнтами й начинками, додаючи цукати, сухофрукти, шоколад, горіхи...

Курячі мафіни із сиром  та соусом Ранч

 

 Інгредієнти: 4 маленькі курячі грудки, 200 г шампіньйонів, склянка натертого сиру, 0,5 скл. соусу Ранч, 0,5 скл. борошна, 0,5 скл. молока, 3 яйця, зелень; для соусу Ранч: 1 скл. кефіру, 3–4 ст. л. майонезу, 1 зубок часнику, 1 ч. л. зелені петрушки, 1 ч. л. свіжої зеленої цибулі, 1 ч. л. свіжого кропу, 1 ч. л. лимонного соку, 0,5 ч. л. гірчиці, 0,5 ч. л. солі, суміш перців мелена, 0,5 ч. л. паприки.

Приготування. Спочатку слід приготувати соус Ранч: усі інгредієнти збити в блендері, поки вони не стануть однорідною масою (приблизно хвилину). Поступово додати майонез, а потім кефір. Зберігати в холодильнику в щільно закритій банці або пляшці.
Куряче філе відварити в підсоленій воді, охолодити, порізати шматочками довільної форми. Гриби помити й нарізати маленькими скибочками. Змішати разом до однорідної консистенції молоко, соус Ранч, борошно і яйця. Порізати зелень (наприклад, базилік — зелений і фіолетовий). Потерти на тертці сир. Змішати разом курку, гриби, сир, базилік і молочно-яєчно-борошняну суміш (трішки тіста залишити). Формочки для випікання кексів злегка змастити вершковим маслом і присипати панірувальними сухарями. Ложкою викласти фарш. Зверху полити тістом, яке залишилося.
Випікати в духовці до готовності (приблизно 20 хвилин) при температурі 180°С. Охолодити й можна подавати. Мафіни гарно смакують і холодними, і гарячими.

Шоколадні кекси

 

 Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 1 скл. молока, 1 ст. л. олії без запаху, невелика щіпка соди, лимонний сік, щоб погасити соду, 2 ст. л. какао-порошку, сіль, трохи яблучного чи полуничного варення або джему для начинки.

Приготування. В окремому посуді збити цукор і яйце. Не припиняючи збивати, поступово вливати молоко, додати гашену соду і сіль. В отриману масу всипати просіяне борошно і какао. Замісити тісто. Наостанок додати олію і ще раз вимісити. Змастити формочки для кексів олією, розподілити в них 2 третини тіста, в центр кожного кекса покласти по 0,5 ч. л. начинки і накрити рештою тіста. Пекти близько півгодини до готовності при температурі 180°С.
Така випічка ідеально поєднується з гарячим чаєм, кавою, какао або ж просто з теплим молоком з медом.

Капкейки

 

 Інгредієнти: для тіста – 110 г вершкового масла, 110 г цукру, 2 яйця, 1 ч. л. ваніліну, 110 г борошна, 1–2 столові ложки молока; для крему – 140 г масла, 280 г цукрової пудри, 1–2 ст. л. молока, кілька крапель харчового барвника. 

Приготування. Розм’якшене масло викладіть у велику ємність, додайте цукор і розітріть до однорідного стану. Додайте яйця і ванілін, збийте. Вилийте суміш у просіяне борошно, вимішайте. Поступово вливайте молоко, доки тісто не буде повільно стікати з ложки. Розкладіть його у заздалегідь підготовлені формочки, заповнюючи їх наполовину. Випікайте приблизно 20 хвилин. Готові тістечка вийміть з духовки і дайте охолонути. Підготуйте крем: до м’якого масла додайте цукрову пудру, а потім молоко. Кількість молока можна збільшити на власний розсуд. Головне, аби суміш набула кремоподібного стану. Додайте барвник і мішайте, доки не досягнете однорідного кольору. За допомогою кулінарного шприца нанесіть крем на капкейки. Краще обрати насадку з наконечником у формі зірки. Зверху можна прикрасити тістечка ягодами, горіхами, шоколадними крихтами.

Макові пісні кекси

 

 Інгредієнти: 1 скл. цукру, 320 г борошна, 8 ст. л. олії без запаху, 1 ч. л. соди, погашеної оцтом, 6 ст. л. маку, 
2 скл. води.

Приготування. У велику ємність всипати борошно та цукор, трохи перемішати, тоді влити воду й олію і вимішати до однорідності. В окремій посудині погасити соду оцтом і додати в тісто. Насамкінець всипати сухий мак. Готове тісто на пісні кекси виходить досить густим, повільно стікає з ложки. У підготовлені формочки влити по 1,5 столові ложки тіста, заповнюючи їх не більш як на 2/3. Духовку попередньо прогріти до 180 градусів і випікати кекси 30 хвилин, потім вийняти з формочок, за бажанням можна присипати цукровою пудрою.

Тришаровий кекс «Три смаки»

 

 Інгредієнти: 1 скл. цукру (з чубком),  6 яєць, 200 г вершкового масла, 2 скл. борошна пшеничного, 1 ч. л. розпушувача (з чубком),  дрібка солі, 75 г маку, 2 ст. л. какао-порошку, 50 г кокосової стружки, 2 ч. л. куркуми.

Приготування. Натерти масло на тертці і ретельно вимішати з цукром (для зручності можна перемолоти його на пудру). Відділити жовтки від білків і поступово ввести в суміш по одному жовтку, постійно перемішуючи. Додати просіяне борошно та розпушувач, дрібку солі. Білки збити до густої піни і поступово вводити їх в тісто, акуратно перемішуючи лопаткою. Розділити тісто на три частини і в кожну додати наповнювач: в одну – мак, у другу – какао, в третю –кокосову стружку й куркуму (для забарвлення). В силіконову форму викласти шар тіста з маком, зробити в ньому заглиблення і заповнити його тістом з какао. Тоді в коричневому пласті зробити заглиблення і викласти в нього жовте тісто. Поверхню розрівняти і випікати кекс у духовці при 180 градусах упродовж 45–50 хвилин (готовність перевіряйте зубочисткою). Готовий кекс прикрасити на свій смак.

Cирний кекс

 

 Інгредієнти: 120 г маргарину, 1 скл. цукру, 250 г жирного сиру, 2 курячі яйця, 1 пакетик ванільного цукру, 300 г пшеничного борошна, 75 г родзинок, 1 пачка розпушувача.

Приготування. Маргарин завчасно дістати з морозилки, щоб трохи розм’як. У глибоку миску висипати цукор, ванілін і сир, вимішати. Розім’яти маргарин виделкою і перетерти його із сирною масою. За допомогою блендера або міксера збити отриману масу до однорідного стану, додати яйця, перемішати і ще раз збити. Акуратно всипати борошно, промитий ізюм і вимісити тісто лопаткою. Воно повинно вийти в’язким і густим.
Змастити форму для випічки олією і розподілити в ній тісто. Розігріти духовку до 200 °С і випікати кекс близько години. Не забувайте перевіряти його на готовність дерев’яною шпажкою. Як тільки тісто перестане до неї прилипати, дістати випічку і перекласти на тарілку. Можна прикрасити цукровою пудрою, подрібненими волоськими горіхами і шоколадною крихтою.

Закусочний кекс із домашніми ковбасками, сулугуні та маринованим огірком

 

 Інгредієнти: 200 г печеної домашньої ковбаси (можна брати шинку, балик, грудинку, мисливські ковбаски тощо), 3 маленькі мариновані огірочки, пучок зеленої цибулі, 150 г сиру сулугуні, 250 г пшеничного борошна, 1 пакетик сухих дріжджів, 4 яйця, 1 ст. л. французької гірчиці, 100 мл молока, 1 ч. л. цукру,  1 ст. л. олії, перець мелений, сіль, італійські трави.

Приготування. Борошно перемішати з дріжджами. Яйця збити, додати сіль, перець, гірчицю, молоко, олію, цукор, збити все разом. В отриману масу всипати борошно, добре перемішати (тісто виходить як густа сметана). Додати ковбаски, огірки та сулугуні, нарізані кубиками, подрібнену цибулю, ретельно вимісити. Викласти тісто у форму для кекса, змащену маслом та посипану панірувальними сухарями. Пекти в духовці 15 хвилин при 200ºС, потім температуру знизити до 180ºС і запікати ще півгодини. Охолодити у формі, вийняти, нарізати кекс порційними шматками та подати до столу.

До речі. Начинка для кекса може бути будь-яка: шинка із зеленими оливками без кісточок; гриби з болгарським перцем та печеними баклажанами тощо.

Telegram Channel