Замість картоплі зі шкварками — ​земляна груша - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.26 € 34.37
Замість картоплі зі шкварками — ​земляна груша

Волинь-нова

Замість картоплі зі шкварками — ​земляна груша

Поживні і лікувальні властивості топінамбура незаслужено призабуті. А «розжитися» корисним овочем можна навіть узимку під час відлиги

У бульбах цієї рослини міститься 18–26% полісахаридів інсуліну, який, потрапляючи в організм людини, розщеплюється і перетворюється на фруктозу, конче потрібну хворим на цукровий діабет. Земляна груша знижує концентрацію глюкози в крові, нормалізує вуглеводний і жировий обмін. У коренеплодах багато вітамінів групи В і С, фосфору, заліза. Сік сирого топінамбура нормалізує кислотність шлункового соку, регулює функцію органів травлення при розладах і дисбактеріозі, зменшує прояви закрепів і нудоти.

Овоч сприяє очищенню крові та її розрідженню. Корисний він для осіб, які страждають на недокрів’я, залізодефіцитну анемію, мають недуги нирок і печінки. Рекомендують земляну грушу при поліартриті, променевій хворобі, гіпертонії, атеросклерозі, тромбофлебіті. Після щедрих застіль корисно перейти на легкі й смачні страви з додаванням топінамбура — ​супи, салати.

Овоч сприяє очищенню крові та її розрідженню. Корисний він для осіб, які страждають на недокрів’я, залізодефіцитну анемію, мають недуги нирок і печінки.  

Використовують земляну грушу і в народній медицині. Варені бульби є сечогінним і послаблювальним засобом. З лікувальною метою готують настоянки на вині та вживають їх при захворюваннях серцево-судинної системи, а також як заспокійливий засіб (150–200 г подрібнених бульб залити 0,5 л сухого вина, настояти 15–20 діб, процідити, вживати по 15–20 крапель тричі на день, увечері за 2 години до сну).

Свіжий сік п’ють при печії. Це один із перевірених засобів проти головного болю, зокрема при гіпертонії. Також його рекомендують хворим на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки.

Для лікування діабету п’ють сік топінамбура по 30–100 мілілітрів тричі на день перед їжею. Корисно щодня з’їдати натщесерце 2 свіжі бульби. Для хворої підшлункової залози підійде відвар земляної груші (5–7 бульб залити 1 л води і варити 10–15 хвилин). Пити упродовж дня і гарячим, і холодним.

Василь ГОЛЮК