Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Віддав життя за командира УПА-Північ

Волинь-нова

Віддав життя за командира УПА-Північ

12 лютого 1945 року на Оржівських хуторах у бою з енкаведистами загинув Дмитро Клячківський (псевдо Клим Савур) та двоє його охоронців

Лише у лютому 1944-го енкаведисти дізналися, хто ховається під псевдо Клим Савур. На командира УПА–Північ Дмитра Клячківського (на фото) заводять оперативну справу «Щур». Починають пошуки. Полон одного з командирів УПА Юрія Стельмащука (Рудого) дає нову інформацію: зустріч із Клячківським мала відбутися на Оржівських хуторах Клеванського району на Рівненщині. Туди кидають чималі сили внутрішніх військ та НКВС.

12 лютого у лісі на північний схід від хутора Оржів солдати виявили свіжі сліди та залишки вогнища. Почалася погоня. Через кілька кілометрів помітили трьох незнайомців, які стали відстрілюватися. Двоє з них залягли і прикривали відхід третього. Обоє вони загинули. Клим Савур не захотів здаватися і був убитий.

Уже в наш час встановили, хто був одним з охоронців Клима Савура і загинув разом з ним. Без роздумів виконав свій обов’язок Борис Бедрик. 

Одним із повстанців, які без роздумів виконали свій обов’язок, був Борис Бедрик. Уродженець села Стрільче Горохівського району став активним членом ОУН ще до війни, за що 12 лютого 1939-го його арештувала поліція. Після приходу совєтів, у жовтні того ж року, Бедрик, який у різний час користувався псевдами Див, Зимний та Клим, нелегально перейшов радянсько-німецький кордон. У Кракові пройшов вишкіл у розвідшколі.

Його родину у 1940 році депортували в Сибір. З літа 1941-го Борис Бедрик працював надлісничим у Порицькому лісництві. З березня 1943-го — вже керував розвідкою у Головній команді УПА. У січні наступного року став командиром оперативного відділу військового штабу УПА–Північ, отримав звання «поручник».

Зовсім скоро свіжоспеченому поручнику доведеться скласти іспит на мужність, і він його витримав з гідністю. Уже в наш час було встановлено, хто був одним з охоронців Клима Савура і загинув разом із ним.

Андрій БОРКОВСЬКИЙ.

Telegram Channel