Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Нові правила для керівництва «Нафтогазу України»

Фото kmu.gov.ua.

Нові правила для керівництва «Нафтогазу України»

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман відстояв свою позицію щодо параметрів контракту з головою правління компанії

Особливістю позиції глави уряду щодо ситуації в НАК «Нафтогаз України» і контрактів із її топ–менеджментом було те, що вона завжди була прямою і відвертою.

Володимир Гройсман — тут треба віддати йому належне — ніколи не намагався грати в закулісні ігри: коли в коментарях для ЗМІ говориться одне, а у вузькому колі — щось протилежне. І не змінював своїх оцінок залежно від політичної кон’юнктури чи того, який резонанс його слова і дії отримають серед самозваних «лідерів» громадської думки.

У своїх звітах НАК «Нафтогаз» відзначав зростання видобутку вітчизняного газу, забуваючи при цьому вказати, що його темпи — значно нижчі, як було закладено в програмі «20/20».  

Позиція прем’єра та його команди зводилася до таких постулатів:

По–перше, контракт із керівником НАК «Нафтогаз України» повинен передбачати чіткі зобов’язання і плани. У чинному, термін дії якого закінчується 23 березня 2019 року, не було жодної конкретної певної мети, яку повинен був досягти менеджмент. А значить, керівництву компанії легко було заявляти про свої «нечувані» успіхи, адже такими можна було назвати будь–які мінімальні позитивні результати роботи. Навіть якщо вони фактично були істотно гіршими, ніж передбачалося формальними планами. Для прикладу: у своїх звітах НАК «Нафтогаз» відзначав зростання видобутку вітчизняного газу, забуваючи при цьому вказати, що його темпи — значно нижчі, як було закладено в програмі «20/20». У ній, зокрема, сказано: «Укргазвидобування» збільшить середньорічний видобуток до 20 мільярдів кубів до 2020 року. Однак, за підсумками 2018–го, було видобуто лише 15,5 мільярда.

По–друге, менеджменту компанії повинна бути встановлена ринкова зарплата на рівні аналогічних зарубіжних. Останнім часом, користуючись різними хитрощами і маніпуляціями, менеджменту НАК «Нафтогаз» виплачували зарплату в три–чотири рази більшу, ніж це практикується в державних енергетичних компаніях Європейського Союзу. Посилання на те, що ці виплати є справедливими «бонусами» за успішне завершення судових процесів із РАТ «Газпром», не витримують жодної критики. Адже, з одного боку, ці суми премій були в рази вищими від сумарних гонорарів юристів, які реально вели справу в Стокгольмському арбітражі. А з іншого — «Газпром», за результатами судових розглядів, ще взагалі нічого не заплатив Україні з «відсуджених» 2,6 мільярда доларів.

Останнім часом, користуючись різними хитрощами і маніпуляціями, менеджменту НАК «Нафтогаз» виплачували зарплату в три–чотири рази більшу, ніж це практикується в державних енергетичних компаніях Європейського Союзу.

По–третє, на чолі «Нафтогазу» повинен бути професіонал і патріот, який не бере участі в політичних протистояннях та інтригах, а зосереджений на якісному виконанні своїх обов’язків. За період керівництва Коболєва НАК «Нафтогаз» намагався максимально вийти з–під контролю держави й уряду, які є власниками компанії. При цьому неодноразово декларував наявність у нього власного уявлення про таке складне і соціально чутливе питання, як підвищення цін на газ. І це «бачення» мало всі ознаки лобіювання інтересів не України, а певних міжнародних структур та груп.

Всі ці моменти відображені в позиції уряду щодо контракту з керівником «Нафтогазу». Володимир Гройсман твердо заявив, що не піде на поступки за жодною з позицій.

І в результаті новий контракт якщо і буде підписано, то на умовах, на яких спочатку наполягав прем’єр–міністр.

Тепер керівництво НАК «Нафтогаз України» буде зобов’язане вирішити проблему відділення газотранспортної системи, а також знайти міжнародного партнера на загальний транзит газу і продовження транзиту з 1 січня 2020 року.

Серед іншого в ньому будуть:

— чітко визначені завдання і календарні плани щодо їхнього розв’язання. Зокрема, тепер керівництво НАК «Нафтогаз України» буде зобов’язане вирішити проблему відділення газотранспортної системи, а також знайти міжнародного партнера на загальний транзит газу і продовження транзиту з 1 січня 2020 року;

— зафіксовані зобов’язання щодо нарощування газу власного видобутку. «Нафтогаз» повинен кардинально збільшити його, щоб відмовитися від імпорту і знизити ціни на український;

— усунено можливості для необґрунтованого нарахування премій і бонусів. Зарплата керівника компанії не тільки буде меншою, ніж нинішні захмарні 2 мільйони доларів на рік, але безпосередньо прив’язаною до успіхів у реалізації програми нарощування видобутку газу на українських родовищах.

Домігшися перегляду умов контракту з головою НАК «Нафтогаз», прем’єр–міністр Володимир Гройсман засвідчив, що його уряд не буде йти на компроміси в тих питаннях, де безпосередньо порушено інтереси держави.

Загалом же ця історія чітко показала, хто в Україні справді керується міркуваннями суспільної користі. А хто, використовуючи демагогічні словесні завіси, намагається вигадати щось особисто для себе.

Орест ПЕТРЕНКО.

Telegram Channel