Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Нарешті гірники згадали, що таке премія

На ДП «Волиньвугілля» справи пішли вгору

mignews.com.ua.

Нарешті гірники згадали, що таке премія

Уперше за п’ять років на шахті №9 «Нововолинська» виконали план із видобутку вугілля і виплатили працівникам заборговану зарплату

Минулий рік для ДП «Волиньвугілля» й у цілому для гірничої галузі був означений серйозним протистоянням між управлінськими структурами та шахтарями. Акції протесту у вигляді пікетувань, страйків, голодувань негативно впливали не лише на морально-психологічний клімат у колективах, а й на виробничий процес. План по держпідприємству був торік виконаний менш як на п’ятдесят відсотків. У 2019–му крига буцімто скресла.

Після тривалих словесних баталій шахту №9 очолив Павло Танчев, котрий працював на різних посадах у структурі «Волиньвугілля» і є депутатом Нововолинської міської ради. Найперше, що зробив новий керівник, — змінив програму розвитку гірничих робіт, узгодивши документ із профільним міністерством. У результаті в лютому на копальні видобули більш як 4,5 тисячі тонн вугілля.

Суттєве покращення ситуації має зупинити масове звільнення гірників, які змушені були їхати за кордон, щоб прогодувати сім’ї.

До слова, вперше за майже п’ять останніх років. Виконання плану дало змогу не лише виплатити гірникам усю заборговану зарплату, а й премію. А ще вперше за останні роки на підприємстві змогли оновити обладнання на суму майже чотири мільйони гривень, придбати спецодяг, лампи, медичні фільтри, респіратори, метанометричну апаратуру для замірів газу тощо.

Але найголовніше — вдалося отримати новий прохідницький комбайн вартістю 7,5 мільйона гривень. Підприємство, яке його надало, — компанія «Український вугільний продукт» — погодилося, що розрахуються з ним за техніку тоді, коли гірники будуть у «плюсах». Важливо також, що волинським шахтам нарешті дозволили самим продавати вугілля, а не через державну фірму-посередника. Це допомогло вчасно отримати свої гроші, а не вибивати їх місяцями, як було раніше.

Отже, на підприємстві нарешті заговорили про позитивні зміни. Наприкінці 2019 року тут планують відкрити нову лаву. Тоді, кажуть, можна буде наростити потужності і вийти на прибуток.

Суттєве покращення ситуації має зупинити масове звільнення гірників, які змушені були їхати за кордон, щоб прогодувати сім’ї. У колектив із 550 працівників уже прийшло невелике поповнення.

Якщо врахувати, що, за скромними підрахунками, на «дев’ятці» ще є запасів кам’яного вугілля майже 5 млн тонн, то при нормально налагодженій роботі вона може видавати на–гора чорне золото протягом п’ятнадцяти років. А якщо справдяться прогнози, що теоретично тут є більше покладів корисних копалин (це має офіційно підтвердити служба геологорозвідки), то статус шахтарського міста за Нововолинськом утримається надовго. А там, дасть Бог, знайдеться інвестор і на копальню №10, аби її запустити в дію.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel