Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи буде двобій на спортивній арені?

"Тут треба, як під час футбольного матчу, фанатів розсадити, щоб не було сварок та бійок", - пояснює експерт.

Фото з Фейсбуку

Чи буде двобій на спортивній арені?

Ситуація навколо дебатів кандидатів у президенти України розвивається з блискавичними темпами. Поки всі обговорювали можливість традиційних дебатів на Суспільному в прямому ефірі, перегони набули несподіваного розвитку

Що каже закон

За законом "Про вибори президента", теледебати коштом держбюджету проводяться увечері в останню п'ятницю перед днем голосування у прямому ефірі. За календарем, це 19 квітня. При цьому, якщо мова йде про цикл передач, то ці теледебати можна фінансувати і коштом виборчих фондів кандидатів. Кандидати мають брати участь особисто. У разі відмови від теледебатів одного з них, час надається іншому кандидату для передвиборчої агітації. Їх організовує Національна телекомпанія України, тривалість - не менше години. При цьому, в законі немає чіткої норми про те, мають дебати проводитися у телевізійній студії чи на іншому майданчику. Тобто якщо їх проведуть на спортивній арені - це не суперечитиме нормам. Про це пише ВВС.

Тому цілком можливо, що замість телестудії майданчиком стане "Олімпійський", а організатором події стане Суспільне, як і говорить закон. Інші канали можуть безкоштовно її транслювати.

"Місце проведення дебатів не настільки важливе - чи це студія, чи це стадіон. Ключовою ознакою дебатів, а не агітації, є те, що контекст має виробляти незалежна медійна сторона, в даному випадку суспільний мовник", - пояснює в коментарі BBC News Україна голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

Чи готове Суспільне та "Олімпійський"

Суспільне телебачення оперативно відреагувало на нові обставини.

"Чи може Суспільне провести дебати? - навіть питання такого не стоїть. Звісно, може. Згода обох кандидатів є, тепер залишається ЦВК, яка все це мусить погодити і, згідно із законом, оплатити з державного бюджету. Тож починаємо перемовини з усіма сторонами", - цитує Суспільне заяву голови правління Зураба Аласанії.

А от НСК "Олімпійський" після пропозиції Зеленського повідомив, що заявка на проведення такого заходу до них не надходила, а ідея дебатів не узгоджується з графіком проведення заходів.

"Тут треба, як під час футбольного матчу, фанатів розсадити, щоб не було сварок та бійок", - пояснює експерт.

Заяву Порошенка про згоду дебатувати на стадіоні в "Олімпійському" поки що не прокоментували. Однак у визначений законом день дебатів, 19 квітня, на "Олімпійському" відбудеться книжковий ярмарок "Медвін".

Диявол в деталях?

Якщо місце проведення цієї події кандидати погодили, лишається багато питань про аудиторію, участь журналістів та заходи безпеки.

"Диявол ховається у деталях, і в цьому випадку саме процес узгодження формули проведення дебатів, не важливо де - телевізійна аудиторія чи зараз на стадіоні - він містить багато дрібниць та складних моментів, із яких треба знайти узгодження", - каже політолог Володимир Фесенко.

Наприклад, за його словами, важливим є питання аудиторії під час дебатів, а також безпеки людей.

"Тут треба, як під час футбольного матчу, фанатів розсадити, щоб не було сварок та бійок", - пояснює експерт.

За його словами, якщо кандидати приведуть свої групи підтримки, то це буде справжнє шоу. До того ж, додає він, якщо у когось виникне бажання все ж не прийти на дебати, завжди можна зачепитися за умови.

Наприклад, веде далі пан Фесенко, Зеленський зажадав вибачень від Порошенка за слова про "маріонетку Коломойського". І навряд чи чинний президент зробить це.

"Тому поки що я сумніваюся (у тому, що дебати будуть. - Ред.). Дебати вже відбуваються в заочній формі, у вигляді відеозвернень та роликів. Це дебати про дебати", - прогнозує пан Фесенко.

А от Ольга Айвазовська прогнозує, що "обом кандидатам зараз буде важко дати задню і відмовитися від прямої дискусії". Тому, скоріше за все, ця подія таки відбудеться, питання тільки у форматі, додає вона.

Якщо ж дебати таки не відбудуться, виборцям залишиться робити висновки із діалогу обох кандидатів у вигляді відеозвернень.

"За політтехнологічними законами, більш рейтинговий кандидат не мусить іти на дебати з менш рейтинговим. Дебати завжди вигідні менш рейтинговому кандидату. Саме тому у нас дебати відбулися лише у 2004 році, коли рейтинги у кандидатів були приблизно однаковими", - зазначає Володимир Фесенко.

Telegram Channel